125.000 euro recuperați de Centrul European al Consumatorilor pentru consumatori, în primul trimestru al anului 2024

Centrul European al Consumatorilor din România (ECC Romania) – direcție în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor care instrumentează și soluționează pe cale amiabilă reclamații transfrontaliere – a recuperat pentru consumatori circa 125.000 euro în primele 3 luni ale anului 2024, cu peste 50% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În această perioadă, ECC Romania a instrumentataproximativ1.700 de solicitări sosite de la consumatori români și circa 80 de solicitări de la consumatori din alte state membre UE, inclusiv din Norvegia, Islanda și Marea Britanie, transmise prin intermediul Centrelor Europene ale Consumatorilor din statele de reședință ale consumatorilor.

Structura reclamațiilor primite a cuprins 5 domenii principale:

  • 33% transporturi (transport aerian, rutier, feroviar, naval și închirieri auto)
  • 21% îmbrăcăminte și încălțăminte
  • 14% diverse produse și servicii (servicii financiare, obiecte de uz personal – ceasuri, bijuterii, produse pentru îngrijire, alte servicii)
  • 13% mobilier, echipament pentru gospodărie și întreținere de rutină a gospodăriei (electrocasnice, mobilă)
  • 8% recreație și cultură (electronice, bunuri pentru sport, camping, animale de companie, concerte, muzee etc.)

Față de anii trecuți, ponderea solicitărilor legate de serviciile de transport aerian (anulări sau întârzieri ale zborurilor) a înregistrat, în primul trimestru al anului, o ușoară creștere, menținându-se în vârful clasamentului domeniilor care generează plângeri ale consumatorilor.

În același timp, la un nivel semnificativ crescut se situează și numărul solicitărilor care vizează achiziții online, fie că discutăm de îmbrăcăminte și încălțăminte, diverse servicii, obiecte de uz personal sau electrocasnice. O ușoară scădere se remarcă în ceea ce privește achizițiile destinate recreației și culturii, ceea ce  demonstrează o așezare a pieței după dezechilibrul puternic generat în anii pandemiei de Covid-19.

Iată un exemplu de caz rezolvat de echipa ECC Romania:

Pe 20.07.2023, MB împreună cu trei prieteni au avut un zbor Catania – Cluj-Napoca. În ziua zborului, în timp ce pasagerii așteptau în aeroport, au fost informați că zborul a fost anulat, primind redirecționare pentru un zbor în data de 25.07.2023.

În data de 24.07.2023, când MB și cei trei prieteni ai săi au vrut să facă check-in, au observat că zborul fusese din nou anulat. MB a sunat la serviciul de asistență clienți și i s-a comunicat că următorul zbor disponibil din Catania către Cluj-Napoca era programat pe 27.07.2023, oferindu-i-se și varianta de a zbura în 25.07.2023 de la Roma la Cluj-Napoca.

Pasagerii au acceptat zborul din Roma și au plecat din Catania spre Roma, cu autobuzul. După ce au ajuns acasă, consumatorul a contactat compania aeriană, solicitând rambursarea cheltuielilor suplimentare cauzate de cele 2 zboruri anulate (suma de 1173,40 EUR pentru cazare, mese și băuturi răcoritoare, transport până la Roma) și compensații.

Dat fiind că nu a primit nicio soluție de la compania aeriană, MB a trimis o solicitare către Centrul European al Consumatorilor – ECC Romania. Acesta a colaborat cu ECC Malta, pentru rezolvarea cazului și, împreună, au reușit să obțină o soluție favorabilă pentru cei patru consumatori, respectiv 250 EUR, compensații, pentru fiecare dintre ei, ceea ce însumează 1.000 EUR, cărora li s-au adăugat și cei 1173,40 EUR, rezprezentând cheltuieli suplimentare.

ECC Romania face parte din Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-Net) care include 29 de centre din toate cele 27 de state membre ale UE plus Islanda, Norvegia. Centrele oferă informații, consiliere și asistență gratuite și personalizate consumatorilor care au probleme cu tranzacțiile transfrontaliere efectuate într-o altă țară din cadrul Rețelei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*