63% din români nu își permit un concediu de o săptămână

Țările UE trebuie să acorde un minim de 20 de zile de concediu anual plătit, dar unele state membre sunt mai generoase. În România, 6 din 10 persoane nu își pot permite o vacanță anuală de o săptămână departe de casă, cel mai mare procentaj din UE, scrie Euronews.

În UE, toți angajații au dreptul la un minim de patru săptămâni de concediu plătit pe an.

Unele țări stabilesc această cifră la un nivel mai ridicat, în timp ce altele au un calendar de sărbători legale care pot fi folosite pentru a vă maximiza concediul anual.

Potrivit serviciilor europene de ocupare a forței de muncă (EURES), luarea de concediu nu numai că ne îmbunătățește sănătatea fizică și mentală, ci contribuie și la creșterea productivității și a performanței la întoarcere.

Concediul anual plătit minim prevăzut de lege diferă de la un stat membru la altul, variind de la 20 de zile pe an în majoritatea statelor membre la 25 de zile în unele țări.

Potrivit datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru 2020, 18 țări oferă minimul prevăzut de legislația UE – 20 de zile. Printre acestea se numără Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Spania.

În afara UE, Elveția oferă, de asemenea, 20 de zile, în timp ce în Marea Britanie minimul este de 28 de zile, inclusiv sărbătorile legale.

Austria, Franța, Luxemburg, Suedia și Danemarca oferă un minim de 25 de zile de concediu plătit anual legal pe an.

Companiile au libertatea de a oferi mai mult decât indemnizația minimă de concediu anual. Adesea, aceasta este determinată de anii de serviciu, de tipul de contract și de ocupație.

Negocierile colective, de exemplu prin intermediul sindicatelor, au sporit, de asemenea, concediul plătit al lucrătorilor cu până la cinci zile pe an în unele țări europene.

Trei din zece persoane din UE nu își permit o săptămână de concediu anual

În ciuda faptului că au zile de concediu, posibilitatea de a călători ar putea fi o problemă. În 2022, aproape trei din 10 persoane din UE (29%) nu își vor putea permite o vacanță anuală de o săptămână departe de casă.

Dintre statele membre ale UE, România a înregistrat cel mai mare procent de persoane aflate în această situație, o mare majoritate (63%) neputându-și permite o călătorie de o săptămână. Această proporție a fost de peste 40% în patru țări: Grecia (49%, Bulgaria (44%), Croația (42%) și Ungaria (41%).

În Suedia, doar 10% dintre persoanele din această țară nu și-au permis o vacanță de o săptămână, urmată de Finlanda (12%), Olanda și Danemarca (ambele 13%).

În Germania, procentul a fost de 22%, în Marea Britanie de 24% și în Franța de 25%.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*