PALAS Iași, 12 ani de investiții continue – ce înseamnă implicarea în comunitate

Ansamblul Palas Iași

Planificarea urbană înseamnă crearea de spații inteligente, integrative și sustenabile, adaptate la nevoile oamenilor din comunitate și la stilul lor de viață, folosind resursele locale pentru a scoate în evidență că o astfel de abordare este posibilă. După inaugurarea primului complex mixed-used din România în mai 2012 la Iași, compania IULIUS a dezvoltat alte proiecte de referință și a continuat implicarea în comunitate atât la Iași, cât și la Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava, în care a investit peste 1,2 miliarde de euro.

Aceste proiecte de regenerare urbană sunt construite la cele mai înalte standarde, cu grijă față de natură, care țin cont de elementele de arhitectură și de specificul fiecărei zone, pentru a se integra natural în țesutul urban existent. Toate investițiile sunt orientate spre dezvoltarea comunității locale, punând accentul pe crearea unor spații care să răspundă nevoilor și dorințelor locuitorilor, să promoveze interacțiunea socială și să contribuie la îmbunătățirea calității vieții în orașele respective.

Cum construiești o comunitate în jurul unui proiect mixed-use

Din acest punct de vedere, PALAS Iași reprezintă un model în peisajul urban al României, marcând un punct de cotitură în dezvoltarea orașului Iași și în modul în care este perceput și utilizat spațiul urban. Lansarea acestui ansamblu mixed-used în mai 2012 a reprezentat nu doar o investiție financiară semnificativă, ci și o nouă pagină în istoria dezvoltării urbane, cu o viziune sustenabilă pe termen lung.

Cu o investiție de peste 320 de milioane de euro, PALAS Iași a fost conceput ca un model de regenerare urbană, transformând o zonă veche și subutilizată într-un centru viu și modern care integrează multiple funcțiuni.

Acest ansamblu include zonă de retail și divertisment într-un cadru arhitectural și peisagistic armonios, centrat în jurul unei grădini urbane care găzduiește zeci de evenimente anual și facilități de petrecere a timpului liber și care a devenit o destinație în sine. Acum, acesta a devenit inima unei comunități de business regionale, cu 7  clădiri de birouri clasa A (75.000 mp – 60 de companii,9.000 angajați), dar și principala destinație de shopping și entertainment din nord-estul țării (63.000 mp – 270 de magazine, zone destinate serviciilor, restaurante și cafenele concept).

De la primul copac plantat în 2011 la 5 hectare de grădini cu zeci de mii de arbori și arbuști

Întreaga grădină de la Palas care are o suprafață de peste 50.000 mp și care este accesibilă oricui este inspirată de grădinile de Versailles (Franţa) şi Schönbrunn (Austria). Aceasta se întinde pe spațiul fostei grădini a Curţii Domneşti care era realizată în stil oriental și încă păstrează elemente din timpul amenajărilor inițiale: axul central al parcului a fost special conceput pentru a pune în valoare latura sudică a Palatului Culturii, complimentată prin vegetație în trepte, oglinzi şi căderi de apă. Cei care se relaxează pe iarbă au o priveliște superbă spre Palatul Culturii, un monument istoric remarcabil cu un rol aparte în istoria orașului.

Dezvoltarea zonei cu un nou ansamblu mixed-used: apariția Palas Campus

Angajamentul IULIUS pentru comunitatea locală este unul de termen lung, astfel că proiectul a continuat să se dezvolte în timp, integrând noi funcțiuni care să satisfacă și mai bine nevoile ieșenilor. În 2023,compania IULIUS a inaugurat o nouă componentă amplă, proiectul Palas Campus, care este în prezent cea mai mare clădire de birouri din România și care  se află în vecinătatea Palas Iași. Realizarea acestei zone efervescente de business a presupus o investiție de peste 120 de milioane de euro, iar complexul a completat infrastructura de business cu o  suprafață închiriabilă de 60.000 mp, construiți la cele mai înalte standarde, cu dotări superioare. Acesta este un spațiu modern de business care găzduiește companii de renume internațional și care include și alte facilități necesare angajaților. De exemplu, aceștia pot veni cu bicicleta la birou și pot găsi vestiare pentru a se schimba, alături de spații de parcare dedicate.

Palas Campus este conceput ca un proiect mixt integrat și include restaurante, cafenele, un supermarket, o sală de fitness, un centru medical și o zonă de servicii. Totodată, o zonă remarcabilă deschisă în premieră este reprezentată de terasele verzi amenajate la înălțime, la etajul patru, în care angajații se pot relaxa în pauzele de la birou. De asemenea, Palas Campus a fost dotat și cu peste 1.200 de panouri fotovoltaice care montate pe acoperiș au o putere instalată de 500 kWp.

Dezvoltarea infrastructurii rutiere din proximitatea proiectului a continuat și după mai bine de un deceniu

Integrarea unui proiect în comunitate este un proces care trebuie monitorizat constant, astfel încât să poată fi luate și măsurile care devin necesare în timp. De exemplu, în cazul proiectului de la Iași, la mai bine de un deceniu de la inaugurarea Palas, IULIUS a construit  o nouă stradă care conectează ansamblul mixed-use de Palas Campus și în același timp centrul orașului cu unul dintre cele mai mari cartiere din Iași, fluidizând traficul. Acest demers, realizat în urma unei investiții de 4,5 milioane de euro, a inclus și lărgirea și modernizarea a cinci străzi perimetrale proiectului Palas Campus. În plus, IULIUS a amenajat în zonă și piste pentru bicicletă, căi de acces pietonal, o parcare subterană cu două niveluri (600 de locuri) și stații de încărcare pentru mașinile electrice.

Palas Campus

Sprijinirea comunității ieșene

Din 2012 până în prezent, compania IULIUS a realizat la Iaşi cinci proiecte de real estate care totalizează 130.000 mp de spații office și 105.000 mp retail, pentru care a alocat jumătate de miliard de euro: Palas Iași, Palas Campus, Iulius Mall Iași, Family Market Miroslava și Family Market Bucium.

Mai mult, compania IULIUS a organizat și un concurs internațional de arhitectură pentru integrarea unui spațiu nevalorificat din preajma Palas și Palas Campus, unde patru birouri de arhitectură de top din lume au prezentat proiectele care să regândească întreg spațiul din centrul Iașului – zona Sf. Andrei – Piața Palatului. Societatea civilă și cetățenii au fost implicați în proces, iar prin lansarea unei platforme online,  Un Iași pentru viitor, peste 2.000 de locuitori și-au exprimat viziunea asupra orașului de mâine.

Grădina Palas Iași

Următorul proiect mixed-use IULIUS va fi construit la Constanța

În 2023, IULIUS a anunțat o investiție majoră la Constanța, de peste 800 de milioane de euro, prin care și-a propus să revitalizeze și să transforme într-o zonă activă un teren de 38 de hectare, aflat în proprietatea Oil Terminal. La fel ca și la Iași, proiectul de la malul mării va include spații verzi extinse, birouri, zone comerciale și facilități de recreere. Acest nou proiect, care prezintă un potențial semnificativ de dezvoltare pentru oraș, va oferi comunității un spațiu pentru petrecerea timpului liber, oportunități de dezvoltare și acces la experiențe culturale și artistice.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*