Reforma fiscală pregătită pentru 2025 prevede, în mai toate variantele de lucru, majorarea TVA, spun sursele Termene.ro. Prim-vicepreședintele liberal Rareș Bogdan a confirmat într-un interviu că această variantă este luată în calcul.
Conform informațiilor obținute însă, în ultima lună, coaliția de guvernare a cerut ANAF să facă simulări pe varianta păstrării unui TVA redus la alimente de 9%. În schimb, toate celelalte produse și servicii ar urma să aibă un TVA crescut de la 19% la 25%. Nu vor mai exista alte excepții.
„Pe simulările fiscale din acest moment, este foarte posibil ca majorarea TVA-ului să fie făcută din 2025. Asta pentru că, dacă la final de 2024 avem un deficit care se apropie sau trece de 8%, acesta nu va fi redus nici măcar cu 0,1% în primele șase luni din 2025. Ba chiar riscăm să crească deficitul, pentru că vor crește cheltuielile cu salariile bugetarilor și pensiile.”, a declarat o sursă din Ministerul Finanțelor.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat însă că TVA-ul nu va crește până în martie 2025 (întrebarea adresată de un jurnalist Digi24 a fost dacă TVA va fi la fel în martie 2025, nu dacă va crește anul viitor). Acesta a precizat că fiecare punct de crește al TVA aduce cu sine o crește a inflației cu 0,5%, iar România are deja cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.
Cât este TVA în Europa
Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este o taxă de consum care se aplică aproape tuturor bunurilor și serviciilor cumpărate și vândute pentru utilizare sau consum în UE.
La nivelul UE, există norme standard referitoare la TVA, dar aplicarea lor poate fi diferită de la o țară la alta. În majoritatea cazurilor, trebuie să plătiți TVA pentru toate bunurile și serviciile în toate etapele lanțului de aprovizionare, inclusiv vânzarea către consumatorul final. Aceasta înseamnă că se percepe TVA de la începutul până la sfârșitul unui proces de producție, de exemplu pentru cumpărarea de componente, transport, asamblare, aprovizionare, ambalare, asigurare, expediere către consumatorul final.
Cel mai mare TVA îl percepe Ungaria: 27%. Cel mai mic, Luxemburg: 17%. Germania are 19%, Franța, 20%.
1 Trackback / Pingback