„Don’t Look Up” economic: Radu Georgescu avertizează că asteroidul României este deja vizibil cu ochiul liber

Radu Georgescu. Sursă foto: Linkedin

Radu Georgescu, Managing Partner la CFO Network, își exprimă îngrijorarea într-o postare recentă despre direcția economică și socială a României.

El face o paralelă puternică cu filmul Don’t Look Up, unde ignoranța colectivă duce la distrugerea planetei, subliniind că România se află într-o situație similară din punct de vedere economic. Filmul începe când doi oameni de știință au descoperit că un asteroid vine către Pământ și că acest asteroid va distruge Pământul. La început, aceștia au fost ignorați. Au fost ascultați doar când asteroidul a fost vizibil cu ochiul liber. Dar era prea târziu.

„Am fost primul economist din România care a spus că vine un asteroid”

În 2021, Georgescu a publicat un articol intitulat chiar Don’t Look Up, în care avertiza că România se confruntă cu un „asteroid economic și social”. El critica deciziile BNR de a „printa” 130 de miliarde de lei, o măsură pe care o considera extrem de periculoasă.

„Am explicat că acest lucru va genera o inflație foarte mare în România, deoarece, peste inflația venită din exterior (prin importuri), vom pune și noi gaz pe foc. Am explicat că inflația foarte mare va declanșa probleme sociale,” scrie economistul.

Criticile au fost însă ignorate. „Un tip care este în Consiliul BNR a comentat la articolul meu. Mi-a spus că nu am dreptate. Surpriză, domnule de la BNR: am avut dreptate,” continuă Georgescu.

„Acum toată lumea vorbește despre asteroid”

Astăzi, spune el, efectele acestor decizii sunt evidente pentru toată lumea. „BNR este responsabilă de politica monetară. Principalul obiectiv al BNR este să nu fie inflație. Acum toată lumea vorbește despre asteroid, deoarece se vede cu ochiul liber,” subliniază Georgescu.

Pericolul extremismului: „Prima naționalizare va fi Fondurile Private de Pensii”

În postarea sa, Radu Georgescu avertizează și asupra riscului ca partidele extremiste să ajungă la putere, ceea ce, istoric, a dus la măsuri precum naționalizarea bunurilor și activelor private.

„Dacă partidele extremiste ajung la putere, prima naționalizare va fi Fondurile Private de Pensii. Apoi vor urma firmele de utilități și servicii cheie: energie, telecomunicații și bănci. Este posibil să fie și naționalizare a banilor din bănci,” afirmă economistul. El oferă și un exemplu concret: „Guvernul din Cipru a naționalizat în 2013 10% din banii care erau în conturile bancare.”

Fondurile de pensii private obligatorii (așa-numitul pilon doi) aveau active în valoare de 150,16 miliarde lei, la finalul lunii octombrie 2024. Detalii AICI.

Măsuri personale: „Am început să-mi protejez familia, afacerea și clienții”

Conștient de riscuri, Radu Georgescu a început să ia măsuri concrete pentru a-și proteja familia și afacerile:

  • „Am transferat 50% din banii familiei într-un cont dintr-o bancă cu risc sistemic. Băncile cu risc sistemic sunt cele care nu pot fi influențate de decizii politice și care vor fi salvate orice s-ar întâmpla. În lume sunt doar 30 de astfel de bănci.” Găsiți o listă AICI.
  • „Am vorbit cu Marius să mutăm aplicațiile CFO App și Maxfin într-un cloud din afara României.”
  • „Am avut ședințe cu clienții și am făcut un plan de acțiune.”
  • „Am avut o discuție cu copiii mei și le-am explicat că s-ar putea să plecăm din România.”

„Putem devia asteroidul duminică, la vot”

Deși avertismentele sale au fost ignorate în trecut, Radu Georgescu consideră că mai există timp pentru a evita catastrofa. „Asteroidul încă nu a intrat în atmosferă. Putem să-l deviem duminică, la vot. Treziți-vă!” este apelul său final către cetățeni.

Într-o perioadă de incertitudine economică și socială, mesajul lui Georgescu este un semnal de alarmă pentru toți cei care sunt dispuși să-l asculte. Ignoranța, avertizează el, ar putea costa scump.

Recomandare: Va deveni România o Venezuelă? Caramitru: cursul leu – euro ar putea ajunge la 7 lei

Am întrebat echipa de comunicare a lui Călin Georgescu dacă acesta să naționalizeze Fondurile Private de Pensii. Până la această oră, nu mai primit niciun răspuns.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*