
După cinci ani de reabilitare, Cazinoul din Constanța – bijuteria arhitecturală de pe faleza Mării Negre – a fost predat oficial Primăriei Constanța. Monumentul revine în administrarea orașului, complet restaurat și pregătit să scrie o nouă filă de istorie.
Marți, 26 martie, autoritățile locale și centrale au participat la ceremonia oficială de predare a clădirii, de la Compania Națională de Investiții către primărie. Au participat premierul României, Marcel Ciolacu, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, primarul Constanței, Vergil Chițac, președintele Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi, viceprimarii Ionuț Rusu și Costin Răsăuțeanu, prefectul Adrian Picoiu, parlamentarul Marian Crușoveanu, cele două persoane vehiculate pentru postul de viceprimar al municipiului Constanța, Marius Prăzaru și Adrian Arghirescu, directorul Clubului Sportiv Municipal, Mihai Ochiuleț, fostul parlamentar Mircea Banias, consileri municipali din PSD, PNL și AUR. Cei de la USR nu au fost invitați.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat simbolistica aparte a cazinoului:
„Cazinoul din Constanţa este mult mai mult decât o clădire, este un simbol al istoriei şi culturii noastre. (…) Sunt sigur că redeschiderea cazinoului va atrage turişti nu doar din ţară, ci din întreaga lume. Va deveni din nou un punct de atracţie pentru localnici, un loc de întâlnire şi de evenimente culturale.”













Șeful guvernului a mulțumit tuturor celor implicați în proiect, de la autorități locale la constructori și experți:
„Datorită muncii dumneavoastră, putem admira astăzi scoica decorativă din această sală, care fusese zidită în timpul unor intervenţii anterioare, sau grinzile metalice de la subsol, realizate după sistemul Saligny – o soluţie tehnică inovatoare pentru începutul secolului 20. Este cel mai bun exemplu cum, prin efort comun, putem transforma viziuni în realitate.”
Ciolacu a avut și un mesaj pentru viitorii vizitatori:
„Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi, stat sau cetăţeni, de a păstra şi promova moştenirea noastră culturală pentru generaţiile viitoare.”
Ministrul Cseke Attila a vorbit despre un proiect de referință:
„Redăm astăzi comunității din Constanța, redăm României Cazinoul restaurat! Este un model de colaborare între factorii de decizie și un etalon pentru constructorii care restaurează monumente istorice. „Cazinoul din Constanța evidențiază atât măiestria constructorilor din trecut, cât și eforturile actuale de a păstra autenticitatea acestuia. Astfel, Cazinoul va mai rezista încă cel puțin un secol pe malul mării!”
Lucrările de restaurare au durat patru ani și au costat peste 187 de milioane de lei, finanțarea fiind asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin CNI. Primăria a realizat, la rândul ei, lucrări de 15 milioane lei. Rezultatele sunt impresionante:
- restaurarea a 1.230 de ornamente,
- peste 1.500 de metri pătrați de marmură,
- picturi interioare pe o suprafață de 2.222 mp,
- vitralii restaurate pe 154 mp,
- structuri metalice demolate în greutate de 25 de tone,
- aproape 60 de tone de armături montate în fundații.
Primarul Constanței, Vergil Chițac, a declarat:
„Astăzi e o zi istorică în Constanța și pentru constănțeni. Cazinoul strălucește din nou. Simbolul orașului nostru își dezvăluie fața pe care, până acum, doar ne-am imaginat-o. Realitatea depășește imaginația. Este spectaculos, o adevărată bijuterie arhitecturală. Vorbim de cea mai frumoasă clădire publică din România, construită în stil Art Nouveau.”
Acesta a remarcat și rolul important al miniștrilor UDMR în finalizarea lucrărilor. În ceea ce privește viitorul funcțional al clădirii, Chițac a fost clar:
„Nu va funcționa ca un spațiu de alimentație publică sau jocuri de noroc. Vom avea spații muzeale, evenimente culturale de calitate, congrese, simpozioane. Este un spațiu care va trăi prin cultură.”
Într-un scenariu optimist, Cazinoul ar putea fi deschis publicului pe 21 mai 2025, ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena – patronii spirituali ai orașului.
Fii primul care comentează