
Centrala nucleară de la Cernavodă va funcţiona la capacitate redusă în perioada sărbătorilor pascale, ca urmare a scăderii consumului de energie electrică la nivel naţional – un fenomen obişnuit în această perioadă a anului. Decizia a fost anunţată de Nuclearelectrica, compania de stat care administrează singura centrală nuclearoelectrică din România.
„În perioada sărbătorilor pascale, unităţile Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă pot funcţiona la putere redusă, conform necesităţilor de echilibrare a Sistemului Energetic Naţional. Măsura este una standard, aplicată în condiţii de siguranţă deplină”, a transmis Nuclearelectrica într-un comunicat.
Reducere temporară de până la 20%
Potrivit companiei, Unitatea 1 ar putea funcționa cu o putere redusă de până la 20% pentru o durată de maximum patru zile. În cazul Unității 2, reducerea va fi ocazională, între 0% și 20%, în funcție de solicitările Dispecerului Energetic Național.
Centrala de la Cernavodă are două reactoare nucleare CANDU, fiecare cu o putere instalată de aproximativ 700 MW. În ciuda reducerii temporare, Nuclearelectrica va informa piaţa de capital în momentul revenirii la funcționarea la parametri nominali.
Fără riscuri pentru sistemul energetic
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat recent că nu există riscuri de black-out în România și că autoritățile sunt pregătite să gestioneze echilibrarea sistemului energetic. „Trebuie să gestionăm foarte atent nivelurile de frecvenţă şi tensiune, atât în reţeaua de transport, cât şi în cea de distribuţie, pentru a evita deteriorări ale instalaţiilor”, a precizat ministrul.
Scădere a producției și a profitului în 2024
În 2024, producţia totală de energie a Nuclearelectrica a scăzut cu 2,7%, ajungând la 10.019 GWh faţă de 10.294 GWh în 2023. Profitul net a înregistrat o scădere de 31,9%, coborând la 1,7 miliarde lei, comparativ cu 2,5 miliarde lei în anul anterior. Veniturile din exploatare s-au diminuat cu 36,9%, ajungând la 4,79 miliarde lei.
Centrala Cernavodă contribuie cu peste 18% din producția totală de energie a României și cu 33% din energia fără emisii de CO2. Nuclearelectrica operează și o fabrică de combustibil nuclear și a realizat recent ciclul integrat al combustibilului, prin achiziția unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, parte a strategiei de investiții pe termen lung.
Fii primul care comentează