Cât s-a investit pentru redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase Constanța și când se va întâmpla

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a efectuat o vizită în Constanța pentru a afla, de la fața locului, de ce spitalul este încă închis. I se părea „ciudat” acest lucru.

Partea pozitivă a acestei vizite este că, după mai bine de 100 de zile, primarul Constanței a prezentat situația lucrărilor și a ieșit în fața presei pentru a răspunde la unele întrebări. Partea mai puțin pozitivă este că încă se lucrează și că va mai dura mult până când spitalul se va putea redeschide, cel puțin parțial, cu toate că ne aflăm în plin val 5.

Ministrul a declarat că resursa umană este foarte importantă și că „nu trebuie să renunțăm la această resursă umană calificată”, subliniind că această echipă „este în pericol să se dezintegreze”.

Alexandru Rafila a spus că la spital a avut loc „un incendiu nefericit” și, după l-a vizitat, a spus că unitatea nu s-a schimbat după incendiu.

„Eu cred că trebuie să găsim o soluție tranzitorie prin care acest spital să poată să-și reia activitatea, să existe un plan de conformare, un proiect de consolidare, dar pentru chestiunea asta trebuie să conlucreze toate instituțiile statului, nu e suficient să fie Ministerul Sănătății sau Direcția de Sănătate Publică doritoare să redea funcționării acest spital. Trebuie toate instituțiile să conlucreze, să găsim împreună o soluție și bineînțeles că primăria, în calitate de proprietar al acestui spital, va întreprinde demersurile necesare pentru consolidarea clădirii și așa mai departe. Punem pe primul loc siguranța pacientului, categoric. În măsura în care dotările actuale din România în ceea ce privește structura spitalicească permit acest lucru încercăm să asigurăm pacienților siguranță, dar, repet, trebuie să ținem cont de infrastructura pe care o avem în acest moment. Sigur că toți ne dorim spitale noi. Problema este că acum avem o pandemie. Trebuie să tratăm sute, mii de pacienți. Trebuie să-i salvăm. Colegii de aici, de la Spitalul Județean, au făcut acest lucru în mod sistematic și cred că prin reamenajările pe care le face în acest moment primăria, care sunt etapizate în ceea ce privește diversele tipuri de instalații care trebuie schimbate sau instalații de siguranță la incendiu sau de ventilație specială pe care le vor pune în funcțiune în perioada următoare, cred că se poate găsi o soluție pentru ca acest spital să își reia activitatea.”, a spus ministrul.

Pentru prima dată de la incendiu, primarul a vorbit în fața presei despre spital. Vergil Chițac a contrazis instituția pe care o conduce. Dacă azi Primări Constanța spunea că s-au alocat 2.027.077 lei pentru Spitalul de Boli Infecțioase, primarul afirma că s-au investit aproape 4 milioane de lei. Chiar și cu banii din donații, 395.863 lei, nu se ajunge la cifra rostită de primar.

„Cifrele nu sunt relevante în momentul de față. Degeaba vă spun eu dumneavoastră în momentul de față că am investit până acum, de la 1 octombrie, 4 milioane de lei. Aproape că este insignifiant pentru nivelul orașului Constanța și pentru cât de important este spitalul acesta.”, a spus același primar care a alocat 5 milioane de lei pentru iluminatul festiv de Crăciun.

Chițac a spus că nu mai e nimic de făcut decât instalația electrică și obținerea unor avize.

„De mâine, dacă prezumăm că s-ar schimba numai instalația electrică, spitalul ar fi perfect funcțional”, a spus primarul.

Din păcate, nu va fi gata mâine.

„Într-o prognoză optimistă, Spitalul de Boli Infecțioase ar putea fi redeschis pe 28 februarie.”, a anunțat azi primarul Constanței, Vergil Chițac. Nu în totalitate, ci numai cu 50 de paturi.

A mai spus însă că la Spitalul Matei Balș, care a trecut printr-un incendiu, este închis de mai bine de un an. Așadar, s-a pregătit deja terenul pentru depășirea acestui termen. Nu ar fi prima. Vă reamintim că, anul trecut, edilul anunțase că spitalul va fi deschis până pe 15 decembrie 2021.

„A fost nivelul meu de ambiție 15 decembrie. Din păcate, îmi asum, nu a putut fi respectat din motive obiective.”, a spus primarul liberal.

Primăria a solicitat aviz de la ISU pentru funcționarea hidranților, dar acesta a fost respins. Primarul spune că au fost obiecțiuni minore. „Una din ele a fost că mai trebuie un hidrant”, a spus primarul. Puțin mai târziu, directorul spitalului, dr. Claudia Cambrea, a vorbit despre acest lucru și a afirmat că ISU a mai cerut 5 hidranți exteriori, pentru că spitalul nu avea decât unu. Iată, din nou, informații care se contrazic.

Mai jos, declarațiile pe larg ale directoarei.

Întrebat de ce aceste lucruri nu au fost prevăzute de la început, primarul a răbufnit:

„Adică dumneavoastră mă certați pe mine sau pe proiectant? Deci nu vă înțeleg… Dumneavoastră nu înțelegeți că există un proiectant? Eu pot să fiu profesor de limba română, ce vreți să răspund eu?”, a spus primarul, părăsind apoi conferința de presă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*