SPIT Constanța, corigentă la plata online. Peste 98.000 de oameni au venit la ghișee în primul trimestru

Sediul central al SPIT Constanța de pe bulevardul Tomis

Serviciul Public de Taxe și Impozite Constanța, aflat în subordinea Primăriei Constanța, nu a reușit să-i determine pe constănțeni să apeleze la metode moderne pentru a-și plăti taxele și impozitele.

Primăria Constanța a anunțat, luni, că în primul trimestru al anului 2022, la ghișeele SPIT s-au prezentat aproximativ 98.400 de contribuabili.

În această perioadă au fost 57 de zile în care s-a lucrat efectiv cu publicul, ceea ce înseamnă că zilnic la ghișeele SPIT au fost în medie 1.726 de persoane.

Sumele cele mai mari către SPIT au fost achitate prin ordine de plată, adică 91,4 milioane lei. E firesc să fie așa, pentru că aici se încadrează persoanele juridice, care au de plătit sume mai mari decât cele fizice.

Dacă ne referim la digitalizare, lucrurile stau foarte prost și în ceea ce privește încasările online. Astfel la ghișeele SPIT s-au încasat, în primul trimestru, 54,3 milioane lei. Tot la ghișee, dar la Poșta Română, s-au mai încasat 11,7 milioane lei, iar la OMV/Inmedio 6,3 milioane lei. Prin serviciile online e-Tax și Ghiseul.ro s-au încasat, în total, 27 milioane lei, adică nici măcar jumătate din sumele de la ghișeele SPIT.

„Analizând încasările efectuate prin intermediul aplicației e-Tax, e-Tax Mobile, respectiv ghișeul.ro în primul trimestru al anului 2022, se constată o creștere de aproximativ 43% și la nivelul încasărilor online din anul curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.”, spun cei de la SPIT. Asta în condițiile în care România a renunțat la restricțiile Covid în 9 martie 2022, deci, până atunci, accesul în sedii era limitat!

În ciuda aglomerației de la ghișee, constănțenii și-au plătit dările. Încasările din primul trimestru al anului 2022 sunt în cuantum de 191.001.814 lei, înregistrând o creștere de 10% prin raportarea la suma de 172.975.141 lei, încasată în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea este aproape cât rata inflației și nu se explică printr-o mobilizare mai bună a primăriei sau a SPIT, ci prin faptul că taxele și impozitele au fost mai mari. De altfel, SPIT nu a anunțat și dacă numărul contribuabililor care au achitat în primul trimestru este mai mare în acest an.

Concluzia: poate că celor de la SPIT le convine ca oamenii să vină la ghișee, pentru că așa au mai multe locuri de muncă. Locuri care sunt și foarte bine plătite. De ce să digitalizeze? SPIT are 6 (șase) agenții fiscale, pentru care plătește chirii de zeci de mii de euro.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*