Acvariul, Delfinariul, Planetariul și Microrezervația se schimbă la față. În bine

Acvariul, Delfinariul, Planetariul și Microrezervația se schimbă la față. În bine, promite directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bîlbă.

„Acvariul va avea un pavilion de pești de apă rece, adică nativi ai apelor noastre: Marea Neagră și Delta. Nu este simplu: a fost destul de dificil ca să organizăm și încă suntem în plină organizare a acestuia, fiindcă deținerea de pești tropicali presupune temperaturi ridicate, care să depășească 25 de grade Celsius. Ei bine, peștii noștri nu pot sta la 25 de grade Celsius, nici cei din Dunăre, nici cei din Marea Neagră, sau mai ales cei din Marea Neagră. În consecință, la ieșire, în ultima parte a Acvariului, în ultima secție, facem o zonă de apă rece pe care o vom răci separat, interior/exterior și în felul acesta să avem niște condiții pentru acești pești locali”, explică Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

Noua secțiune ar trebui să fie gata la 1 iunie. Deși peștii exotici sunt cei mai căutați de vizitatori pentru că sunt mai colorați și pentru că permit densități mai mari decât cei nativi, conducerea Acvariului explică vizitatorilor că și peștii nativi sunt importanți ca să-i vedem în condiții de decor apropiat de cel natural. Adică, exact cum traiesc ei, pe fundul Marii Negre.

„La Delfinariu avem în plan îmbunătățirea reprezentației, în sensul transmiterii informațiilor ce țin de responsabilitatea noastră față de mediu. Veți avea nu un show, ci o reprezentanție în adevăratul sens al cuvântului, în care veți învăța mai multe despre delfini, și în care veți vedea lucruri noi, pe care Florin, Dorina, Monica, Diana și Elena vi le vor prezenta. Antrenorii de la Delfinariu vă vor prezenta cum reușesc ei să se apropie de aceste animale și cum reușesc ei să comunice cu ele” spune Adrian Bîlbă.

Și Planetariul intră în modernizări anul acesta. Există un proiect european care presupune achiziția unor echipamente extrem de costisitoare, extrem de utile și necesare pentru un Planetariu hibrid. Un Planetariu care va fi și digital, permițând prezentări didactice dar și un Planetariu analog, care rămâne în sfera sensibilă a boltei cerești, văzute ca și cum te-ai afla sub cerul înstelat.

„Pe Microrezervație am organizat două pavilioane noi: unul de păsări și unul de mamifere mici: sperăm să aducem lemurieni, sperăm să se adapteze temperaturilor țării noastre, să avem maimuțe în țara noastră în niște condiții cât mai apropiate necesităților lor și pe suprafețe suficient de mari care să corespundă bunăstării lor. Pe lângă acestea vom mai avea și un pavilion de păsări exotice, care va presupune suprafețe mai mari și mai moderne pentru acestea. Vom face în continuare ca toate amplasamentele noastre să fie mai atractive, mai convenabile pentru vizitare, dar și mai convenabile animalelor. Suntem într-un echilibru vis-a-vis de necesitățile de suprafețe pentru animale. Condițiile bune oferite lor generează reproducere, și în consecință creșterea densității și posibilitatea că oamenii să le vadă în niște condiții cât mai confortabile”, spune Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*