AFCN finanțează cu 55.000 lei un spectacol de teatru labirint în Constanța

Constănțenii sunt invitați sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 20.30, la un spectacol unic de teatru, intitulat „Picături de istorie”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și organizat de Georgiana I. Rusu PFA.

Valoarea totală a proiectului este de 61.500 de lei, din care finanțarea nerambursabilă din partea AFCN este de 55.000 de lei, iar contribuția proprie a Rusu I. Georgiana P.F.A este de 6.500 de lei.

„Este un spectacol de teatru labirint, organizat în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanța, Primăria Municipiului Constanța și Muzeul Național de istorie și Arheologie Constanța. Desfășurarea este împărțită în trei planuri. Vom începe din părculețul Arheologic din fața Edificiului Roman cu Mozaic, apoi spectatorii și actorii vor trece prin Edificiul Roman, apoi vom coborî la Termenele Romane, pentru ultima parte. Acțiunea spectacolului este bazată pe poveștile de viață ale persoanelor ale căror epitafuri sunt înscrise pe pietrele de mormânt din părculețul arheologic de lângă Muzeul de Istorie”, a declarat Sebi Pătrunjei, coordonator activități, în cadrul unei conferințe de presă.

Regia artistică, scenografia și scenariul sunt semnate de Dana Dumitrescu, directoarea Teatrului de Stat Constanța, muzica de Adrian Mihai, iar documentarea îi aparține scriitorului Cristian Cealera. Din distribuție fac parte: Laura Iordan Adrian, Maria Lupu, Alina Manțu, Ana-Maria Ștefan, Andrei Cantaragiu, Adrian Dumitrescu, Remus Archip.

Reprezentația spectacolului va fi gratuită pentru public.

Nobila Epifania, legionarul veteran Valerius Germanus, negustorul grec Asclepiades, gladiatorii Argutos și Skirtos, dar și vestitul poet latin Ovidius sunt personajele principale care se vor prezenta în fața publicului de secol XXI, pentru a-și spune poveștile de viață… și de moarte. De pe urma lor avem ca mărturii peste veacuri inscripțiile lăsate pe pietrele lor funerare din necropola de secol II – III sau versurile poetului Ovidius, iar aceste cuvinte de adio sunt mesaje extraordinare, de natură să creeze împreună o frescă unitară a acestui oraș de la malul Pontului Euxin.

Personajele principale ale spectacolului sunt locuitori ai Tomisului de acum doua milenii, care își spun bucuriile și împlinirile avute, dramele trăite, tristețile, remușcările, reușind astfel să recompună, prin intermediul acestui spectacol, viața vechii cetăți.

Distribuția numeroasă a spectacolului – 15 actori și 40 de figuranți, firul epic al scenariului, ambianța asigurată de ruinele milenare și de iluminarea acestora, doar cu lumânări, făclii, opaițe, coloana sonoră inspirată din muzica celtică și itinerarea acțiunii în cele trei spații de joc vor recrea atmosfera de acum doua milenii și îi vor transpune pe spectatori în starea pe care Ovidius o descria în „Tristele” ca fiind „Bucuria de a fi îndurerat la Tomis”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*