Ai carte de identitate, exişti!

De ce este importantă cartea de identitate?

Cartea de identitate este singura modalitate prin care o persoană poate avea acces direct la serviciile necesare unei existenţe minimale. Lipsa documentelor de identitate îngreunează sau chiar limitează sever accesul la mai multe tipuri de drepturi cetăţeneşti: drepturi sociale şi economice (asistenţă socială, asigurări sociale, angajare), drepturi politice (participarea la vot) etc. Iată, aşadar, cât de importantă este cartea de identitate, iar în rândurile care urmează Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor Constanţa vă pune la dispoziţie următoarele informaţii:

Valabilitatea cărţii de identitate


În baza dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 cu modificările şi completările ulterioare, cetăţenii au obligaţia să se legitimeze pe teritoriul României cu un act de identitate. Actul de identitate este documentul care se eliberează cetăţeanului român cu care se face dovada identităţii, a cetăţeniei şi a domiciliului, necesare la valorificarea drepturilor şi obligaţiilor prevăzute de Constituţie, precum şi de alte acte normative.

În cazul expirării termenului de valabilitate a actului de identitate cetăţenii se pot prezenta la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor care arondeaza localitatea de domiciliu sau reşedinţă cu cel mult 180 de zile înainte, dar nu mai puţin de 15 zile, pentru a solicita punerea în legalitate cu un act de identitate.

În celelalte situaţii sau la împlinirea vârstei de 14 ani  cetăţenii sunt obligaţi să solicite eliberarea unui act de identitate în termen de 15 zile de la producerea evenimentului. 

       Facem un apel către toţi cetăţenii pentru a verifica periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate, în vederea evitării situaţiilor neplăcute în care pot deveni contravenienţi la prevederile legii! Prezentaţi-vă la Serviciul Public Comunitar  Local de Evidenţă a Persoanelor la care sunteţi arondat, pentru demararea demersurilor în vederea eliberării actului de identitate! Vă prezentăm alăturat site-ul DGEP Constanţa ce conţine lista Serviciilor Publice Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP-uri) din judeţul Constanţa şi a localităţilor arondate acestora, unde se poate solicita eliberarea actului de identitate:

Termenele de valabilitate ale cărţii de identitate sunt:

·  Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 – 18 ani, termenul de   valabilitate a cărţii de identitate este de 4 ani;

·  Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 ani, termenul de  valabilitate a cărţii de identitate este de 7 ani;

·  După împlinirea vârstei de 25 de ani, termenul de valabilitate a cărţii de identitate este de 10 ani; ·  După împlinirea vârstei de 55 de ani, cartea de identitate se eliberează cu termen de valabilitate permanent.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*