ANPC a amendat trei firme cu acționar austriac

În ultima perioadă, Autoritatea Național al pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat acțiuni de control la operatori economici importanți din diferite domenii de activitate.

„Dintre aceștia îi menționăm pe SC HERVIS SPORTS AND FASHION SRL, AGRANA ROMÂNIA SRL și SC OMV PETROM MARKETING SRL, pentru a verifica modul în care aceștia respectă legislația în vigoare, în domeniu, în timpul actului comercial.”, a anunțat instituția condusă de Horia Constantinescu.

Coincidență sau nu, toate trei au acționari din Austria, țara care s-a opus nemeritat intrării României în spațiul Schengen.

Pentru neregulile constatate, comisarii ANPC au aplicat diverse sancțiuni, după cum urmează:

 • amenzi contravenționale în valoare totală de 172.000 lei
 • 2 avertismente
 • oprirea definitive de la comercializarea a produselor neconforme (măsură în care este inclusă și interzicerea introducerii pe piață și a comercializării jucăriilor neconforme)
 • propunerea și emiterea de decizii de încetare a practicii comerciale incorecte.

Dintre abaterile înregistrate în timpul controlului se numără:

 • lipsa traducerii în limba română a diverselor informații de pe eticheta produselor
 • indicarea echivocă a prețurilor suplimentelor alimentare comercializate
 • nerespectarea informărilor caracteristice promoțiilor, respectiv neprecizarea tipului de reducere si a perioadei de desfășurare a acesteia
 • existența unor practici comerciale incorecte
 • încălcarea diligențelor profesionale, în cazul Hervis Sports and Fashion SRL
 • practici incorecte identificate în cadrul campaniilor de marketing ale OMV PETROM MARKETING  SRL, prin inducerea în eroare a consumatorilor referitor la achiziția de carburanți
 • practica înșelătoare a AGRANA ROMÂNIA SRL de a ambala zahărul, în pungi de hârtie sau de polietilenă de 1 kg, pe ambalaje fiind inscripţionată menţiunea “Origine din UE şi din afara UE”, fără a fi declarat ingredientul primar din care este obţinut zahărul – sfeclă de zahăr şi/sau trestie de zahăr. Conform legislației UE, este obligatorie indicarea ţării de origine sau locului de provenienţă al ingredientului primar, atunci când acesta diferă de ţara de origine sau locul de provenienţă al produsului alimentar.

Hervis este o companie de retail de articole sportive din Austria, membră a grupului Spar Austria și deține peste 200 de magazine în Austria, Cehia, Croația, România Slovenia și Ungaria și Germania. Compania este prezentă în România din anul 2007 și deține 28 de magazine.

Agrana este o companie producătoare de zahăr din Austria. Agrana este una dintre cele mai importante companii din industria zahărului, un specialist pentru produsele din amidon, un lider de piață în prepararea fructelor și un important producător de sucuri concentrate de fructe din Europa.

OMV este o companie internațională integrată de petrol, gaze și produse petrochimice, cu sediul central în Viena, Austria. Compania este listată la bursa din Viena. În 2021, Forbes Global 2000 a plasat Grupul OMV pe locul 413 în clasamentul celor mai mari companii publice din lume.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*