APMC investește 82 milioane lei în Portul Midia

              Administrația Porturilor Maritime Constanța (APMC) a anunțat că a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Extinderea cheurilor danelor 10 și 12 din zona Midia, inclusiv consolidări în spatele cheurilor” cod SMIS 153124, investiție finanțată prin Programul Infrastructura Mare 2014-2020 (+3).

Valoarea investiției este de 82.947.750,24 lei (16,93 milioane euro), din care fonduri nerambursabile 59.544.166,16 lei, diferența fiind suportată de la bugetul de stat.

               În cadrul acestui proiect de investiții a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor, antreprenor fiind desemnat, în urma unei licitații publice, Asocierea ABC VAL SRL & BETOANE ȘI PREFABRICATE SRL & ALMMA CONTRACTORS GROUP SRL.

               Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru „Extinderea cheurilor danelor 10 și 12 din zona Midia, inclusiv consolidări în spatele cheurilor” are o valoare de 51.188.073,37 lei, fără TVA, durata acestuia fiind de 24 luni (3 luni proiectare + 21 luni execuție), iar perioada de garanție este de 36 luni.

               De asemenea, s-a semnat cu TPF INGINERIE SRL și contractul pentru consultanță și supervizare a execuției lucrărilor aferente obiectivului de investiții, în valoare de 1.414.376 lei (fără TVA).

               Proiectul „Extinderea cheurilor danelor 10 și 12 din zona Midia, inclusiv consolidări în spatele cheurilor” este parte a unui proiect complex și etapizat de modernizare a infrastructurii zonei Midia și alinierea acesteia la standarde europene.

               În cadrul proiectului, se va realiza extinderea danei 10 cu un cheu din blocuri, pe o lungime de 53,90 m, perpendicular pe cheul existent și se va completa până la digul danei 9 cu un taluz protejat cu blocuri de același tip ca protecția digului danei 9. Astfel, se vor crea noi teritorii pentru exploatarea zonei Midia.

               Prelungirea cheului danei 12 presupune lucrări pentru realizarea unui cheu din blocuri prefabricate din beton, pe o lungime de 306 m, precum și lucrări de dragaj pentru asigurarea adâncimilor de 8 metri, atât în lungul cheului, cât și pe șenalul de acces cu o lățime suficientă pentru manevrarea navelor. Materialul dragat se va utiliza pentru umpluturile din spatele cheului, pentru realizarea structurii viitoarei platforme. Noile cheuri se vor racorda cu uscatul existent prin lucrări de umplutură și terasamente. Se vor realiza, de asemenea, lucrări pentru racordarea și asigurarea alimentării cu apă și energie electrică a navelor.

               Dezvoltarea infrastructurii de acostare din Zona Midia va face zona mai functională, prin dezvoltarea unui nod de transport al produselor petroliere și al mărfurilor lichide, precum și ca un cluster pentru serviciile conexe și furnizorii de întreținere a utilajelor petroliere.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*