Avocatul Cătălin Filișan a construit un parc nou cu 1 milion de lei, Primăria Constanța a reabilitat unul cu 17,5 milioane

Parcul Gării din Constanța

Primăria Constanța a inaugurat pe 1 iunie, cu mare fast, parcul de la gară.  Acolo a avut loc o reabilitare care ne-a costat pe noi toți 17.474.195 lei, adică circa 3,5 milioane de euro. Raportat la numărul populației, înseamnă că fiecare constănțean a plătit, în medie, circa 65 de lei pentru lucrări.

Ieri, primăria a transmis live din parc, primarul a fost acolo să laude antreprenorul (pe care îl certa când era în opoziție), copiii au fost invitați, pentru că era ziua lor.

Azi, vânzoleala dispăruse.

Prima lucru pe care îl observi este gardul de beton și fier care înconjoară tot parcul. O bună parte din bani a fost probabil înghițită de acest gard care a creat controverse printre constănțeni.

Al doilea: că banda care ar trebui să fie dedicată transportului în comun este plină de mașini parcate. Când se va folosi numai de către autobuze, cei care vin cu mașina nu vor avea multe opțiuni. Fie parcarea privată de la gară, fie cea de la Trezorerie, care e ocupată mai tot timpul.

Al treilea: că, față de modul jalnic în care a fost lăsat să ajungă parcul, avem de-a face cu un progres vizibil.

Mai poți observa mici amănunte care pot fi remediate. De exemplu, că deși erau 30 de grade, fântâna arteziană nu funcționa, așa cum a funcționat ieri, când se făceau fotografii oficiale. Și faptul că au pus niște bănci fără copertină, în plin soare, dar în locurile umbrite de copaci nu găsești aproape niciuna.

Mai vezi și că, deși s-au cheltuit peste 17 milioane de lei, n-au mai rămas bani de toalete. Au pus trei, „ecologice”, din plastic. Așa cum întâlnim și în parcul din apropiere de Spitalul Județean Constanța, dar nu numai. În 2022, primăria a încheiat un contract pe patru ani pentru închirierea de toalete ecologice, pentru 14.213.100 lei. A câștigat Envirotech SRL, firmă în care a fost asociat, în trecut, soțul lui Ani Merlă, până de curând șefa direcției de proiecte și fonduri europene din Primăria Constanța.

În parc se află și o un restaurant. Patronul pune câte un ecran aici, când sunt meciuri de fotbal, se poate bea și o cafea. Cu siguranță că parcul i-a creat un bun vad comercial.

În altă latură, o biserică în care slujbele se țin la subsol în prezent. Nu este terminată, deocamdată are numai parter.

Remarci și prezența deșeurilor, dar asta nu este decât vina noastră, a constănțenilor, dar și prezența câte unui polițist local, menită să asigure ordinea publică.

Poate cel mai important, te întrebi dacă într-adevăr a merit să plătim circa 3,5 milioane de euro. M-a dus minte imediat la parcul construit relativ recent de avocatul Cătălin Filișan și prietenii săi, numai din donații. Ovidius Park are 1,2 hectare și a costat puțin peste 1 milion de lei. Parcul de la gară, reabilitat, nu construit de la zero, din banii noștri, a costat de peste 17 ori mai mult. Dacă aș fi fost primar, aș fi publicat pe site toate facturile achitate, în care să se vadă pentru ce am plătit, cât au costat exact lucrările și materialele. Ca să elimin orice eventuale suspiciuni.

Recomandare: Vergil Chițac mulțumește omului de afaceri care a reabilitat parcul de la gară, pe care îl acuza de „lucrări de mântuială” când primar era Decebal Făgădău

Contractul pentru demararea lucrărilor a fost semnat în vara anului 2023. Valoarea este de 17.474.195 lei cu TVA. Pentru aceste lucrări, Primăria municipiului Constanța a încheiat contractul cu asocierea Almma Contractors Group SRL – Tera Design Studio. De proiect se mai ocupă, conform contractului, de asemenea, și alte firme subcontractante. Firma ABC Val SRL se ocupă de lucrările de rezistență și arhitectură a parcului, iar compania Total Design Studio SRL realizează lucrările la spațiile verzi și sistemul de irigații. De asemenea, firma Tiab SA lucrează la iluminatul exterior, la priza de pământ, tablourile electrice și branșamentele electrice de joasă tensiune, iar compania Electra Smart GSM SRL execută lucrările de curenți slabi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*