BSOG va începe să scoată gaze din Marea Neagră peste câteva zile

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit marți, la Palatul Victoria, cu Eric Faillnet, director al Grupului Carlyle International Energy Partners (CIEP), principalul acționar al companiei Black Sea Oil&Gas (BSOG).

Reprezentanții BSOG au anunțat că proiectul de la Midia este pregătit să demareze în luna iunie, după efectuarea ultimelor teste, având o capacitate de livrare de un miliard de metri cubi anual.

Cu această ocazie, prim-ministrul României a salutat interesul investitorilor față de începerea exploatării gazelor naturale la Marea Neagră, prin dezvoltarea Proiectului de la Midia, care va asigura, începând din acest an, zece la sută din producția necesară la nivel național.

Echilibru între stat și privați

„Pentru români, demersul de obținere a independenței față de gazul rusesc este un obiectiv esențial. Guvernul încurajează investițiile în sectorul energetic, iar țara noastră se numără printre statele europene care își pot gestiona în bună măsură cantitatea de gaze naturale pentru consumul intern. Noua lege offshore, pe care am inițiat-o la nivelul Coaliției de guvernare și care va fi adoptată curând, creează un cadru predictibil și stabil investitorilor. Oferind un echilibru între interesele statului și cele ale mediului de privat, România are oportunitatea de a deveni chiar exportator în regiune, după dezvoltarea exploatărilor de gaze la Marea Neagră” a declarat premierul Ciucă.

„Proiectul BSOG este o mândrie, în pro­porţie de 85% este integral românesc. Tot ce înseamnă partea de execuţie de con­ducte, staţia de uscare de gaze, platforma de producţie totul este GSP (Grup Servicii Pe­troliere) integral, cu un număr limitat de sub­contractori. Proiectul pentru comuni­ta­tea locală este un plus fantastic. Pentru ener­gia românească va aduce în sistem acel un mi­liard de metri cubi de gaze. Sistemul ener­getic românesc are nevoie ca de aer de aces­te gaze, mai ales dacă facem tranziţia din zo­na de cărbune pe gaze“, spunea anul trecut Gabriel Comănescu, preşedintele Grup Ser­vicii Petroliere, compania de proiect pentru construcţiile offshore de la proiectul MDG.

Liber la export

Potrivit Legii Offshore aflată acum în procedură de adoptare, Guvernul s-a pus de acord, după negocieri cu OMV, să recalculeze sistemul de redevenţe şi, cel mai important, să renunţe la condiţia ca 50% din gazul care va fi exploatat de viitoarea platformă să fie consumat în România. Proiectul a trecut de Senat şi intră în Camera Deputaţilor.

Francezii cumpără timp de minimum 10 ani

Încă de anul trecut, exista deja un contract de vânzare a gazului pe 10 ani cu francezii de la ENGIE. „ENGIE va achiziţiona gaze naturale din zăcămintele Ana şi Doina pe o perioadă de minim 10 ani, în conformitate cu legislaţia românească. Volumele contractuale preconizate la finalizarea proiectului reprezintă 0,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Gazele vor fi livrate la punctul de intrare Vadu în Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale din România“, a fost anunţul făcut de ENGIE la semnarea contractului. Ulterior, francezii au precizat că obiectivul lor principal era de a comercializa şi de a utiliza o pondere importantă din aceste gaze pentru piaţa locală din România, nefiind al acel moment existent un plan pentru exportul cantităţilor.

Active de 325 miliarde dolari

CIEP este un fond de 2,5 miliarde dolari, care investește la nivel global în explorarea și producția de petrol și gaze, rafinarea, transportul, depozitarea şi comercializarea petrolului şi a produselor petroliere şi nu în ultimul rând în servicii conexe exploatării petrolului în Europa, Africa, America Latină și Asia.

Carlyle este o firmă globală de investiții cu o experiență profundă în industrie, care desfășoară capital privat în trei segmente de afaceri: Global Private Equity, Global Credit și Global Investment Solutions. „Cu active de 325 de miliarde de dolari în gestiune la 31 martie 2022, scopul Carlyle este să investească cu înțelepciune și să creeze valoare în numele investitorilor săi, al companiilor din portofoliu și al comunităților în care trăim și investim. Carlyle are aproape 1.900 de angajați în 26 de birouri de pe cinci continente.”, se arată pe site-ul companiei. PIB-ul României în 2020 a fost de 248,7 miliarde dolari.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*