Bulevardul Madrid va costa peste 9 milioane euro/km, de două ori mai mult decât o autostradă

bulevardul madrid

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a continuat proiectului fostului primar, Decebal Făgădău, de construire a unui nou bulevard în oraș. Va fi o șosea de patru benzi, numită „Madrid”, care pleacă din zona Tomis Plus, trece prin câmp și ajunge în variantă.

Noul bulevard va dispune de 4 benzi de circulație și de trotuare. Nu va avea locuri de parcare, oprire și staționare. De asemenea, nu va avea poduri, pasaje denivelate, tuneluri, viaducte sau bretele de acces noduri rutier. Va fi o șosea simplă.

Primarul le-a propus consilierilor municipali, pe 31 ianuarie 2024, un nou proiect de hotărâre pentru aprobarea „categoriilor de cheltuieli” pentru bulevardul Madrid. Potrivit noului proiect, cheltuielile totale pentru realizarea bulevardului sunt acum de 117.917.350 de lei, cu TVA inclus, față de 62.058.582 lei, suma prevăzută inițial.

Un calcul aritmetic arată că suma per kilometru este de puțin peste 9 milioane de euro. Este mai mult decât costul pentru o autostradă.

„Un kilometru de autostradă în România costă aproximativ 4,5-5 milioane euro în zona de câmpie, 7-8 milioane euro în zona de deal, 25-28 de milioane de euro în zona montană. Valoarea unei lucrări este compusă din următoarele: materialele de construcţii (între 50 şi 55%), manop­era (5-15%), utilaje şi transport (15-25%), costuri in­directe (5-15%), profit (2-5%)“, spunea Marius Marta, directorul executiv al companiei de construcţii Drum Asfalt din judeţul Bihor, în noiembrie 2022.

Așadar, de două ori mai mult decât o autostradă.

Pe ce se duc banii

Din suma totală prevăzută pentru bulevardul Madrid, 74.917.350 de lei reprezintă cheltuieli de finanțare de la bugetul local, în timp ce restul de 43.000.000 de lei reprezintă finanțarea prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Inițial, suma finanțată de la bugetul local era de numai 8.354.098 lei, cu TVA inclus.

Proiectantul general, CO. Proiect SRL Constanța, a actualizat prețurile pe 15 ianuarie. Se observă că o mare parte din sumă va fi folosită pentru exproprieri, adică 12.972.120 lei. Puțin mai mult, 13.135.675 lei costă amenajarea terenului. Recomandare: Cine va fi expropriat pentru bulevardul Madrid. Pe listă sunt finul lui Becali, familia Maticiuc, apropiații lui Mazăre

V-ar putea interesa și: Secretar de stat: oamenii nu își doresc nici locuri de parcare, nici șosele mai late

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*