Camera de Comerţ Americană în România: Securitatea energetică a României poate fi afectată de lipsa investițiilor

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) a atras atenţia, joi, asupra lipsei de investiţii private într-unul dintre principalii piloni strategici ai economiei – domeniul generării energiei electrice, şi avertizează că securitatea energetică a României poate fi afectată.

„Practic, în ultimii ani investiţiile private în acest sector s-au diminuat dramatic până aproape de zero. Parcul de generare a energiei electrice din surse convenţionale în România este îmbătrânit şi are nevoie de investiţii masive de capital. Importante capacităţi instalate se apropie de termenul de retragere din exploatare din motive de vechime, conformitate cu legislaţia europeană de mediu sau performanţă economică”, se arată în comunicat.

AmCham atrage atenţia că o sursă de finanţare importantă pentru substituirea acestora, capitalul privat, întâmpină obstacole insurmontabile originate de cadrul legislativ în vigoare.

„Acest blocaj poate genera ameninţări la adresa securităţii energetice a României, în condiţiile în care realizarea unui nou proiect, de la stadiul de analiză de fezabilitate la punerea în funcţiune depăşeşte valorile caracteristice termenului mediu. De exemplu, proiectele declarate prioritare în propunerea de strategie energetică a României necesită peste 5 ani între momentul deciziei de investire şi momentul punerii în funcţiune”, se arată în comunicat.

În ultimii ani, AmCham a transmis semnale legate de efectele negative ale unor prevederi din legislaţia primară, care practic au descurajat aproape în totalitate investiţiile private şi intenţiile unor instituţii financiare de a sprijini asemenea investiţii.

„Articolele 23 şi 28 din Legea Energiei Electrice şi Gazelor Naturale nr. 123/2012 elimină posibilitatea semnării de acorduri contractuale negociate bilateral, utilizate drept instrumente de garantare pentru obţinerea de finanţare pentru proiecte noi. Deşi au fost transmise numeroase semnale pe multiple canale către factorii de decizie – legiuitori, membri ai executivului şi reglementatori – asistăm în continuare la un blocaj generat de prevederi legale formulate la nivelul anului 2012, deşi nu au lipsit asigurările că se va avea în vedere adoptarea unui cadru legislativ care să permită investiţiile private”, se arată în comunicat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*