Casa Embiricos din Constanța devine incubator de afaceri, după ce primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, și Luminița Mihailov, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est au semnat astăzi contractul de finanțare a proiectului “Incubator de afaceri Constanța”.
Proiectul prevede reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii din strada Nicolae Titulescu, nr.13, (Casa Embiricos – fostul Palat al Navigației) și transformarea ei într-un incubator de afaceri modern, care se dorește să devină primul hub regional dedicat industriilor creative pentru antreprenorii din partea de sud-est a României.
„Pentru noi este un proiect important, singurul din regiune în care avem beneficiar o entitate publică, iar faptul că Primăria Municipiului Constanța a decis să pregătească acest proiect destul de complicat arată că există o anumită maturitate în ceea ce privește abordarea fondurilor europene”, a declarat doamna Luminița Mihailov.
Incubatorul va putea găzdui 17 întreprinderi mici și mijlocii nou înființate și peste 160 de persoane cărora le va putea fi oferită consultanță în managementul și dezvoltarea afacerilor, în servicii juridice și de contabilitate.
„Ne-am asumat un proiect unic pe regiunea de Sud Est. Zona peninsulară este inima orașului și trebuie să utilizăm fondurile structurale pentru a adăuga valoare atât din punct de vedere arhitectural, cât și din punct de vedere al vieții socio-economice. Este un moment important în care administrația, componenta privată structurată la nivelul Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură își dau mâna, împreună cu Zona Metropolitană și își asumă o cofinanțare a acestui proiect. Palatul Navigației se pregătește ca în 2022 să aniverseze 100 de ani de la momentul în care s-a pus piatra de temelie și mi-aș dori ca acest moment să găsească clădirea renovată și plină de viață”, a declarat primarul municipiului Constanța.
La eveniment au participat și reprezentanți ai Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța și ai Zonei Metropolitane Constanța, parteneri ai Primăriei Municipiului Constanța în implementarea acestui proiect.
Casa Embiricos a fost construită la Constanța în anul 1922, la intersecția actualelor străzi Nicolae Titulescu și Ion Cantacuzino, după ce Mihail și Leonidas Embiricos și-au dat seama că Brăila pierdea teren rapid în faţa unui alt oraş, mai nou, mai modern, cu hoteluri de lux nemaiîntâlnite în Balcani, cu lume bogată care venea pentru toată vara în vilegiatură, locul unde diplomaţi din toată lumea veneau pentru băi şi înţelegeri secrete şi unde comerţul cu cereale şi petrol înflorea.
La 1 mai 1914, în cele mai bune perioade ale existenţei Constanţei, fraţii Embiricos inaugurau prima cursă transatlantică dintre Marea Neagră şi New York. Se făcea o escală, obligatorie, la Pireu şi încă una, dacă mai era nevoie, la Marsilia.
Evident, fraţii s-au gândit că este momentul să mute sediul firmei de la Brăila la malul mării.
La acea vreme, Casa Embiricos era una dintre cele mai înalte şi mai încăpătoare imobile din Constanţa. Un parter spaţios, cu mai multe intrări, dintre care una se deschide generos spre două scări monumentale şi un lift din feronerie, cu bună viteză spre cele patru etaje superioare, indică în mod evident destinaţia de clădire cu un mare trafic de persoane. Frontonul dinspre strada Ion Cantacuzino este arcuit, simetric, fiecare nivel constând în câte trei ferestre imense, cu lumină naturală din belşug înspre interior, ancadramentele de la etajele unu şi patru fiind frumos arcuite iar celelalte două, intermediare, cu forme geometrice drepte. La primul etaj se află o imensă terasă de zidărie şi, mai sus, balcoane din feronerie frumos lucrată.
Detalii despre Casa Embiricos puteți citi în publicația Info Sud-Est.
Fii primul care comentează