Casa Hrisicos, o clădire din Piața Ovidiu, construită în anul 1900, de către comerciantul de vinuri și proprietarul de imobile Gheorghe Hrisicos, se vinde.
Prețul cerute este de 3,2 milioane de euro, la care se adaugă comisionul agenție, de 3% din sumă.
Imobilul, cu o suprafață utilă de 1.822,11 mp, reprezintă un reper istoric al orașului, fiind compus din trei subsoluri, parter, mezanin şi două etaje, de 15 metri înălţime, cu o deschidere de 14 metri spre piaţă și spre strada Traian, care ducea cândva spre vechea gară.
La restaurant au funcționat mai multe restaurante, care s-au închis. Sus sunt camere de hotel.
Planurile au fost alcătuite de arhitectul francez Louis Givért, în stil eclectic, prin îmbinarea elementelor neoclasice cu sugestii Art Nouveau, care se armonizează cu palatele de sorginte vieneză, proiectate de arhitectul Adolf Lintz, unele demolate spre sfârşitul perioadei comuniste.
O filă notabilă a literaturii autohtone s-a scris aici, în noiembrie 1909, când scriitorii I. L. Caragiale, Alexandru Vlahuță, Barbu Ștefănescu Delavrancea și Dobrogeanu Gherea au mâncat la restaurantul din incinta clădirii, împreună cu diplomatul Cristian Racovschi şi publicistul Ioan N. Roman, conversaţia fiind însufleţită de cel mai cunoscut dramaturg român, care era binedispus.
Clădirea a fost martora rezilientă a unor momente cruciale din istoria României, cum ar fi cel de-al Doilea Război Mondial și ocupația sovietică. De la balconul principal și-au enunțat discursurile politice Barbu Ștefănescu Delavrancea și Take Ionescu. După Revoluție, locaţia a găzduit sediul Băncii Române de Comerț Exterior și, ulterior, al Băncii Comerciale Române.
Sursă foto: imobiliare.ro
Fii primul care comentează