Câștigul salarial mediu net a crescut și în noiembrie

Câştigul salarial mediu net a crescut în noiembrie 2018, nominal, cu 13,3% față de aceeaşi lună a anului anterior, la 2.792 lei, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 9,5%, potrivit datelor transmise vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În octombrie 2018, câştigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 13,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.720 lei, ritm accelerat faţă de luna precedentă, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 9,1%.

În noiembrie 2018, indicele câştigului salarial real (câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum – n.r.) faţă de aceeaşi lună a anului 2017 a fost de 109,5%.

În noiembrie 2018, câştigul salarial mediu nominal net a crescut faţă de luna precedentă cu 72 lei (+2,6%). Indicele câştigului salarial real a fost de 102,7% pentru luna noiembrie 2018 faţă de luna precedentă.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 198,7%, cu 5,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2018.

În noiembrie 2018, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, 6.835 lei, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, 5.443 lei, activităţi de editare, 5.402 lei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului. 5.427 lei, şi transporturi aeriene, 5.299 lei.

”În luna noiembrie 2018, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna octombrie 2018, ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice”, se arată în comunicat.

Cele mai importante creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 52,6% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), respectiv cu 27,8% în extracţia minereurilor metalifere; între 8,5% şi 11,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe).

De cealaltă parte, cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 8,3% în industria metalurgică; între 1% şi 3% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, telecomunicaţii, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, transporturi aeriene, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: administraţie publică (+1,5%), învăţământ (+1,1%), sănătate şi asistenţă socială (+0,6%).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*