Cât costă ridicarea unui câine fără stăpân de pe străzile din Constanța

Primăria Constanța a început, de pe 22 februarie 2022, strângerea câinilor fără stăpân de pe străzi. O face în regie proprie, cu societatea comercială Confort Urban, a Consiliului Municipal. Echipele firmei acționează în ritm de melc.

„Echipele serviciului de ecarisaj se află pe teren și intervin în baza unui program prestabilit sau ori de câte ori este necesar pentru soluționarea cazurilor de urgență. 47 de câini au fost capturați de pe străzile Constanței.”, a anunțat Primăria Constanța, printr-un comunicat de presă.

Asta este însă pur și simplu o minciună. Pe aplicația Sesizări Constanța, nu răspunde nimeni la un mesaj despre câinii fără stăpân nici după zece zile, iar la numărul de telefon anunțat de primărie, 0733.045.213, ți se răspunde, ți se spune că va interveni o echipă a doua zi, dar, evident, nu intervine nimeni.

47 de câini în aproape o lună este un număr mic atât pentru numărul mare de câini care se plimbă fără griji prin Constanța, cât și pentru echipele plătite din bani publici. De această operațiune se ocupă 9 persoane: 6 prinzători și îngrijitori, 2 șoferi și un coordonator. Îngrijitorii și prinzătorii vor avea  salarii de 3.000 de lei pe lună, șoferii de 3.200 de lei, coordonatorul de 4.500 lei. La acestea se adaugă tichete de masă. Contractul s-a încheiat pe o perioadă de cinci ani și are o valoare de 2,76 milioane lei fără TVA, adică în medie 552.224 de lei pe an, adică puțin peste 46.000 de lei pe lună, deci circa 1.500 de lei pe zi. Dacă în 25 de zile primăria a prins 47 de câini, adică aproape doi pe zi, înseamă că fiecare câini luat de pe străzi ne costă 750 de lei. Atenție! La acești bani se adaugă costurile cu cheltuiala adăpostului de pe strada Câmpul cu Flori, nr.11 (fostă strada Vârful cu Dor, nr.5), unde sunt duși.

În momentul de față, în Adăpostul situat pe strada Câmpul cu Flori, nr.11(fostă strada Vârful cu Dor, nr.5) se află aproximativ 160 de câini care așteaptă să fie adoptați.

„Municipalitatea a respectat dreptul la viață a câinilor comunitari și a aplicat decizii de menținere a cățeilor în adăpost, după expirarea termenului legal. Pentru a evita suprapopularea adăpostului, numărul câinilor luați de pe străzi este stabilit în funcție de câte animale vor fi adoptate.”, spune primăria.

Adopția câinilor este gratuită, cățeii sunt încredinţaţi spre adopţie numai după ce aceştia au fost consultaţi de către medicul veterinar, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare.

De acest compartiment al primăriei se ocupă viceprimarul Ionuț Rusu, care a ținut să spună:

„Atunci când îți alegi un cățel, îți alegi un prieten, iar lucrul acesta nu poate fi cumpărat cu bani. Fiecare câine merită o șansă la viață. Avem nevoie și de sprijinul dvs. pentru a schimba în bine cât mai repede viața acestor suflete nevinovate. Suferința acestor animale poate evitată dacă adoptăm în mod responsabil.”

Adopţia patrupedelor se poate face doar după ce au fost respectate mai multe condiții:

a) prezentarea unui act de deţinere a spaţiului din care să rezulte condiţiile corespunzătoare de creştere şi adăpostire a câinilor;

b) dovada resurselor materiale pentru creşterea şi întreţinerea câinilor;

c) acordul asociaţiilor de proprietari sau, după caz, al vecinilor, în cazul adoptării a mai mult de 2 câini;

d) înregistrarea, imediat după adopţie, a câinilor în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân.

Cei care doresc să adopte un câine pot vizita Adăpostul pentru animale abandonate). Programul cu publicul al adăpostului este următorul:

  • luni, marți, miercuri, vineri – 10:00 – 14:00;
  • joi – 09:30 – 17:30;
  • sâmbătă și duminică – închis.

„Iubitorii de animale, care și-au asumat răspunderea îngrijirii unui câine preluat de la padoc, nu trebuie să lase câinii liberi, din nou, pe străzi. Ei au obligația să-i îngrijească și să respecte normele legale. Abandonul câinilor revendicaţi ori adoptaţi constituie infracțiune și este sancționat conform Ordonanței de urgență nr. 155 din 21 noiembrie 2001.”, a mai precizat primăria.

1 Comentariu

  1. Daca era seriozitate Primaria putea acorda 300 de lei oricarui cetatean ce aducea un caine ! Se termina cu toti cainii comunitari in doar 20 zile si se economiseau si 2 milioane de lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*