Celco, la coada clasamentului salariilor în industria materialelor de construcții

Sursă foto: profit.ro

Ziarul Financiar a realizat anuarul „Cei mai mari jucători din economie”, a întrebat mai multe companii ce salarii oferă.

Potrivit datelor primite, una dintre cele mai mari firme din Constanța, Celco, are unele dintre cele mai mici salarii din România. Sunt cele mai mici dintre firmele care au răspuns solicitării ZF.

„Companiile din industria materialelor de construcţii au majorat salariile medii nete ale angajaţilor în 2023 faţă de anul precedent cu până la 30%, arată date­le furnizate de câţiva dintre cei mai mari ju­cători de pe această piaţă în vederea reali­zării celei mai recente ediţii a anuarului ZF. Cei mai mari jucători din economie. Astfel, salariul mediu într-o firmă ca­re produce materia­le de construcţii a ajuns chiar şi aproape de 9.000 de lei, dacă luăm exemplul Isopan, producător de panouri termoizo­lante. În industria de BCA, pe de altă parte, salariul mediu net a rămas sub 5.000 de lei, raportat la veniturile din cadrul companiei constănţene Celco.”, scrie sursa citată.

Potrivit termene.ro, Celco a avut în 2023 o cifră de afaceri de 210.586.918 lei, un profit de 56.500.597 lei și o medie de 260 de angajați. Firma este controlată de verii Dușu Ion și Dușu Niculae.

Spre comparație, firma care oferă cele mai mari salarii, Isopan, a avut o cifră de afaceri de 469.900.907 lei, dar un profit de aproape două ori mai mic: 31.150.883 lei.

Din bugetele conturate pentru 2024, se observă că toate firmele respondente au planificat majorări salariale, o mă­su­ră indispensabilă în contextul unei pieţe a muncii volatile, cu deficit de angajaţi, în care atractivitatea este adesea surcla­sată de salariile mai mari oferite în ţările din vestul Europei.

Datele statistice arată că, în mai 2024, salariul mediu din industria construcţiilor a ajuns la o valoare de 4.709 lei, în scădere cu 3% comparativ cu luna precedentă, după ce, în aprilie 2024, se apropiase considerabil de pragul de 5.000 de lei net lunar, înregistrând astfel un maxim istoric. Specialiştii în resurse umane spun că salariile medii cresc sau scad în funcţie de cererea şi oferta pieţei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*