Chiriile vor crește din 2023. Cine nu înregistrează contractul la ANAF se poate alege cu dosar penal

Proprietarii de locuinţe vor fi obligaţi din nou să înscrie contractul de închiriere la Fisc din 2023. Mai mult, aceştia vor trebui să plătească un impozit mai mare. Cine nu respectă noile reguli se alege cu dosar penal. Experţii imobiliari spun însă că schimbările se vor reflecta în preţul chiriei, scrie Observator News.

Oficial, doar 4% dintre locuinţe sunt închiriate în toată ţara. În realitate, mulţi proprietari iau bani de la chiriaşi la negru. În ultimii patru ani, înregistrarea contractului la ANAF nu a mai fost obligatorie. Proprietarii trebuie doar să declare venitului din chirii. Odată cu schimbarea legii, în 2018, numărul contractelor de chirie înregistrate a scăzut cu 25 la sută, arată datele ANAF.

Şi impozitul pe venitul obținut din chirii va creşte cu patru procente. 

Gabriel Biriș, expert fiscal: Din chirie pentru impuneri venitul impozabil se calcula prin scăderea unei cote forfetare de 40% care acum a dispărut, practic acum chiria va fi supusă impozitului de 10%, măsură pe care eu o consider de înțeles pentru că trebuie să ținem cont că proprietarii de apartamente pe care le închiriază au și costuri, unul dintre acestea e impozitul pe clădire, care vor să-l mărească cu 50%.

În ultimul an, la nivel naţional, preţul chiriilor a crescut cu valori între 13 şi 28%

Experţii imobiliari spun că ne-am putea aştepta la o noua creştere la începutul anului, în special în oraşele mari.

Cristina Brânză, expert imobiliar: Studiouri duble și apartamente cu 2 camere sunt cele mai căutate atât de studenți, cât și de cuplurile tinere care nu au nevoie de atât de mult spațiu, sunt la început de drum, nu au familie, copii și preferă să-și închiriere proprietăți mai mici la suprafață, pentru că și costurile de întreținere sunt mai mici.

Mai mult, odată cu majorarea ROBOR şi IRCC, proprietarii care au cumpărat locuinţele prin credit vor mări chiriile pentru a acoperi ratele tot mai mari.  

V-ar putea interesa și: Tinu Sebeșanu, CEO Impact Developer & Contractor S.A.: „Dacă cineva are un surplus de bani sau vrea să facă o investiție, recomandarea mea este să investească în imobiliare azi și, dacă se poate, azi după-amiază”

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*