Chițac-mână-largă: 4,3 milioane lei, din bani publici, pentru închirierea beculețelor de Crăciun în 2023

Primăria Constanța a lansat licitația pentru achiziția iluminatului festiv pentru sărbătorile de iarnă, pentru care vrea să cheltuie o mică avere.

Conform platformei de achiziții publice, municipalitatea este dispusă să plătească, din banii noștri, 3.599.139 fără TVA, adică 4.282.975  lei cu TVA inclus.

Contractul a fost împărțit în trei loturi.

  • Lot I, valoare estimată fără TVA 2.282.059 lei

Iluminat festiv al străzilor din municipiul Constanța pe șoseaua Mangaliei, bulevardul 1 Mai, bulevardul 1 Decembrie, bulevardul Alexandru Lăpușneanu, bulevardul I.C. Brătianu, strada Dezrobirii, strada Soveja, bulevardul Tomis, bulevardul Ferdinand, bulevardul Mamaia, strada Termele Romane, bulevardul Aurel Vlaicu, strada Brizei, strada Dumbrăveni, si intersecțiile aferente, precum si intrările în oraș.

  • Lot II, valoare estimată fără TVA 346.430 lei

Iluminat festiv în zona Peninsulară Piața Ovidiu

  • Lot III, valoare estimată fără TVA 970.650 lei

Iluminat festiv în Parcuri din municipiul Constanța

Printre condițiile puse pentru participare de primărie se numără obligativitatea ca ofertanții să facă dovada că au furnizat produse similare în ultimii 3 ani (împliniți la data limită stabilită pentru depunerea ofertelor). „Prin produse similare se înțelege: închiriere produse de iluminat festiv, montare și demontare produse de iluminat festiv, a căror valoare cumulată este de minimum: 2.000.000 lei fără TVA pentru Lotul I, 300.000 lei fără TVA pentru Lotul II și 900.000 lei fără TVA pentru Lotul III, la nivelul unui contract sau a mai multor contracte.”, spune primăria.

Recomandare: Primarul Constanței, orașul cu cele mai scumpe beculețe de Crăciun: „Dacă toți am gândi cum să reducem consumul de energie, nu am mai alimenta armata lui Putin”

În anul 2022, Primăria Constanța a cheltuit aproape 3 milioane de lei pentru beculețele de Crăciun, iar în 2021 a plătit circa 5 milioane de lei pentru închirierea acestora. La sumele menționate se adaugă cele pentru curentul electric, pe care primăria nu le-a comunicat, deși am solicitat acest lucru. „Nu e mult, sunt led-uri.”, a spus primarul.

În 2020, Chițac era împotriva beculețelor

Orașul Constanța nu a avut luminițe de sărbători de Crăciun în 2020. A fost o decizie asumată a conducerii primăriei. O decizie bună, așa cum explica și primarul Vergil Chițac.

Ca să nu rămână cu totul în beznă, primăria a cerut ajutorul unor firme private. Multe au răspuns pozitiv și au împodobit câteva zone din oraș pe banii lor. Și a ieșit bine. Ba chiar în unele locuri foarte bine, pentru că s-a creat concurență între aceste firme. De pildă, la locurile împodobit de Pescăria lui Matei sau Solid House își făcea lumea selfie.

Iată ce spunea atunci primarul:

„Într-un an în care sărbătorile sunt umbrite de pandemie, într-un an în care ne dăm seama că prioritățile primăriei ar fi trebuit să fie altele, refuz să cheltuim în continuare sume importante de bani pentru luminițele de sărbători. Spitalul de Boli Infecțioase, școlile și liceele, terenurile de sport și parcurile ar fi arătat altfel dacă bugetul acestei instituții ar fi avut alte priorități! Este un an în care decesele umbresc viața cotidiană și ne arată câte lipsuri avem. Nu sunt paturi în spitale, nu sunt măști si mănuși suficiente, ne lipsește personalul medical, așadar nu cred că putem vorbi de cheltuirea a peste 1 milion de euro pentru decorațiunile de sărbători. În Spitalul de Boli Infecțioase, în anul 2018 s-au investit 860 440 lei, iar în anul 2019 s-au investit 54 334 lei. Avem de renovat școlile și liceele, avem de civilizat piețele, avem de recuperat mult pentru viața sănătoasă a acestui oraș. Am cerut ajutorul operatorilor economici mari și a dezvoltatorilor imobiliari. Toți fac afaceri aici și ar putea întinde o mână de ajutor, Crăciunului! La anul aș vrea să le producem noi! Sunt licee tehnice și firme constănțene ce pot realiza decorațiunile, iar banii sa rămână în Constanța. Vreau să întelegeți că această decizie este pentru dumneavoastră! Mai puține beculețe, mai mult respect pentru adevăratele priorități!”, spunea primarul Constanţei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*