Cine (nu) a salvat Cazinoul din Constanța. Ce s-a întâmplat pe 8 iulie 2011

cazinoul din constanta

Cazinoul din Constanța va fi salvat. A fost semnat contractul pentru reabilitare, proiectanții au început să muncească, iar schelele se vor amplasa, în mod normal, în circa trei luni.

Între timp, politicienii fac ce știu cel mai bine: trag turta pe spuza lor. Primarul a făcut o conferință de presă cu câteva ore înainte de sosirea premierului liberal, acesta nu l-a invitat pe primar la vizita pe care a efectuat-o, spunând că putea veni oricine.

Mi-a atras atenția unui posibil candidat la Primăria Constanța, Ovidiu Cupșa. A scris, pe pagina sa de campanie, că a cerut să nu se vândă Cazinoul, a reiterat acest lucru și într-o emisiune la Dobrogea TV.

Iată declarația sa de pe Facebook:

„În 2011 Primăria voia să vândă Cazinoul.
Astăzi CNI îl reabilitează.
Am cerut atunci să nu se vândă, alături de colegii mei consilieri PNL și alte persoane publice.
Faptul că am mediat atunci personal soluția predării Cazinoului la CNI, pentru reabilitare, s-a dovedit a fi o decizie inspirată.”

Se referea la ședința de consiliu local din 8 iulie 2011 când s-a pus în discuție vânzarea clădirii. Radu Mazăre propusese vânzarea către un investitor privat, care urma să îl reabiliteze și să-l introducă în circuitul turistic. Nu îmi aduceam aminte discuțiile în amănunt, dar am consultat procesul verbal al ședinței.

Mi-am adus aminte că am fost la ședință. Am consultat procesul verbal întocmit atunci, pentru a vedea cine s-a opus și cine nu, cum au stat lucrurile de fapt. Surpriză. Realitatea din 2011 este puțin diferită decât cea prezentată în 2020.

O precizare: în iulie 2011, PSD și PNL nu erau în opoziție, ci în alianță. În februarie 2011 se formase USL, care funcționa de minune la Constanța, unde liderii celor două partide, Radu Mazăre și Puiu Hașotti, se pupaseră în public.

Iată cum au stat lucrurile.Apropo, puteți descărca tot procesul verbal al ședinței dacă dați click aici:Download

Președintele de ședință, Răducu Popescu, propune începerea lucrărilor. Ovidiu Cupșa ia cuvântul și spune următoarele:

„Domnule preşedinte, înainte de a supune la vot, vă solicităm, dacă se poate, să retragem şi punctul nr.19 cu vânzarea Cazinoului, nu pentru a nu fi împotrivă sau de acord, dar pentru a-l pune într-o dezbatere publică, pentru că, bănuiesc că…”

Sunt singurele cuvinte pe care le scoate Ovidiu Cupșa în acea ședință. Așadar, nu spune că se opune vânzării, ci dimpotrivă, că nu este nici împotrivă, nici de acord, dar cere dezbatere publică.

Ex foto: Extras din procesul verbal al ședinței de consiliu local din 8 iulie 2011

În sală se fac niște comentarii. Decebal Făgădău propune să se înceapă cu acest punct. Răducu Popescu citește propunerea de vânzare, prin licitație publică, a Cazinoului.

Intervine consilierul Constantin Matei, PNL. „Noi v-am sugerat, totuşi, dacă putem să-l amânăm…”

Radu Mazăre, care tăia și spânzura în Constanța și în Consiliul Local, este, surprinzător de acord. Iată ce spune:

„Vă rog, domnu’ consilier, luaţi şi un microfon. Am să fac şi eu vorbire despre acest punct, la sfârşit. Vreau să, înainte de a-mi exprima poziţia, să vă aud punctele de vedere pentru că înţeleg că e un proiect de hotărâre care a suscitat oarecare discuţii, interese, puncte de vedere diferite şi atunci, vreau să le ascult pe ale dumneavoastră pentru a mi le expune şi eu pe ale mele în finalul dezbaterilor. Vă rog!”

Continuarea articolului o puteți citi AICI.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*