Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța a înregistrat, în 2018, recorduri de vizitatori și de venituri. Încasările în primele nouă luni ale acestui an sunt de 8.379.377 lei, în creștere substanțială față de anii trecuți.
Toate acestea sunt dovada atât a investițiilor realizate în ultimii ani, a managementului performant al dr. Adrian Bîlbă și a echipei sale, dar și a angajaților instituției.
Creștere cu 69,7% a vizitatorilor la Delfinariu
Am solicitat conducerii CMSN mai multe date comparative pentru a vedea cum au evoluat lucrurile. Să luăm, de exemplu, vedeta complexului, Delfinariul. În primele 9 luni ale anului 2016, a avut 205.310 vizitatori, care au plătit bilete în valoare de 3.935.810 lei. În perioada similară a anului 2018, Delfinariul a avut 348.493 de vizitatori, iar încasările s-au situat la 6.437.537 de lei. Așadar, vorbim despre o creștere cu 69,7% a numărului de vizitatori și cu 63,5% a încasărilor. Căutați orice instituție care este subordonată Consiliului Județean Constanța, cum este CMSN, sau orice altă instituție, de stat sau privată. Cu greu veți putea întâlni astfel de creșteri.
Creșteri și la Acvariu
Haideți să vedem cum stau lucrurile și la Acvariu, un loc unde nu s-au făcut investiții atât de spectaculoase ca la Delfinariu (dar unde se vor face). De la 141.925 de vizitatori în primele nouă luni ale anului 2016, s-a ajuns la 169.694 vizitatori. Veniturile au crescut de la 1.276.533 lei la 1.524.004 lei.
Microrezervația, plus de 75,3%
Rezultate foarte bune a avut și Microrezervația. Încasările au crescut de la 166.297 de lei, în perioada iunie – septembrie 2016, la 291.538 de lei, în perioada similară a acestui an. O creștere cu 75,3%. Trebuie să spunem un lucru evident: încasările în creștere sunt o dovadă a interesului în creștere acordat de turiști și de constănțeni. La fel de evident este că toți cei implicați în conducerea CMSN și-au făcut datoria mai mult decât trebuie.
O comparație cu Teatrul de Stat Constanța
Vă mai oferim o comparație, ca să vedeți mai exact cum stau lucrurile. Să luăm, de exemplu, Teatrul de Stat Constanța, o altă instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Constanța. Pentru anul 2018, instituția are un buget aprobat de 6.663.400 de lei, din care încasările proprii sunt de numai 270.000 de lei. De 6 ori mai puțin decât Acvariul. Cheltuielile cu salariile se ridică la 3.354.800 de lei. În 2016, Teatrul de Stat Constanța a avut un număr de 11.614 de beneficiari neplătitori (aici sunt incluși cei care au intrat pe gratis la spectacole, inclusiv cu invitații) și un număr de 13.264 de beneficiari plătitori, adică de persoane care au cumpărat efectiv un bilet. Adică de 12 ori mai puțin decât la Acvariu, ca să nu comparăm cu Delfinariu.
Singura scădere a încasărilor este la Planetariu, de la 104.769 lei până la 96.359 lei. Și aici însă vor fi investiții importante și frumoase în viitorul apropiat.
Toamna este anotimpul investițiilor
Sunt și lucruri care trebuie îndreptate. Când vin aproape 400.000 de oameni în Microrezervație sunt și probleme: mai calcă pe iarbă, de exemplu. Evident, toamna mai cad și frunzele.
„Microrezervația intră, în fiecare toamnă, în proces de refacere, iar primăvara în program de investiții. Suntem în plin program de refacere. Avem în plan extinderea rețelei de irigației, repararea irigației existente și o nouă investiție prin care ne asigurăm, din puțurile proprii, apa la animale și apa la copaci. Marea Neagră atrage prin soare. Din păcate, iarba verde nu a supraviețuit, în mare măsură, nicăieri pe litoral. Au fost 75 de zile fără ploaie, care s-au văzut. Proiectul va începe imediat, evident că nu îl puteam face în vară”, a precizat dr. Adrian Bîlbă.
Investiții în pregătire sunt însă mult mai multe, de la extinderea delfinariului la un nou acvariu, care să rivalizeze cu cele europene, la noi animale în microrezervație.
Educația, mai importantă decât orice
Dincolo de aceste cifre stă ceva mult mai important: rolul educațional al CMSN. Înainte de reprezentațiile la Delfinariu, dr. Adrian Bîlbă le vorbește oamenilor, vorbește cu ei, îi învață lucruri noi despre delfini, mare și mediul înconjurător. Aici vin mii de copii, gratuit, evident, ca să cunoască îndeaproape mamiferele marine și terestre, dar și tainele spațiului. Acesta este cel mai important câștig al CMSN.
Sub conducerea lui Adrian Bîlbă, CMSN a devenit cea mai performantă instituție din subordinea Consiliului Județean Constanța (și nu numai).
Acest articol a apărut inițial în publicația CT100.ro.
Fii primul care comentează