Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, venituri de aproape 9 milioane de lei, în creștere cu aproape 8% față de anul anterior

Adrian Bîlbă, directorul CMSN

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța a avut, în 2019, venituri de aproape 9 milioane de lei, în creștere cu aproape 8% față de anul anterior, 2018.

„Am avut 650 de mii de vizitatori față de 633 de mii în 2018, ceea ce a generat și venituri mai mari, mai ales că am avut un procent mai mare de vizitatori adulți, ceea ce înseamnă că i-am tentat, și i-am tentat pe părinți să vină împreună cu copiii la Delfinariu. Este un mare avantaj fiindcă la ora actuală, azi, cei care decid ce se întâmplă în jurul nostru cu biota, cu natura, sunt adulții, sunt cei mari. Ei trebuie să beneficieze de mesajul educațional și de responsabilizare față de acțiunile pe care le au, fiecare la locul lor de muncă. Că e cu un nylon, cu gunoiul, că este pe mare, că este pescar, că vede un delfin. În consecință consider că este un succes să aducem adulți și vrem în continuare să o facem” spune directorul Complexului Muzeal de Științe Naturale, Adrian Bîlbă.

A încasărilor este mai mare decât creșterea numărului de vizitatori iar asta se explică prin afluxul mai mare de adulți față de copii. 40% din veniturile anuale ale Complexului Muzeal de Științe ale Naturii se duc pe cheltuieli salariale directe și indirecte, adică și impozite. Alte 30-40 de procente sunt cheltuieli de funcționare: asta înseamnă hrana viețuitoarelor, reparații curente și tot ceea ce mai este necesar. În fine, ultimii 20%  rămân pentru investiții.

„Veniturile și vizitatorii generează condiții mai bune pentru animale, în sensul asigurării necesarului vital: hrană suficientă, hrană mai bună, și altele. Animalele în mare parte se bucură de prezența vizitatorilor: vin la gard și sunt prietenoase. Noi suntem o grădina zoo specifică mediului urban: nu suntem într-o pădure și n-am putea avea animale periculoase, nu putem să apăsăm pe pedala spectaculozitatii, ci pe pedala relaxării în natură împreună cu animalele” explică directorul Adrian Bîlbă.

Ponderea încasărilor din biletele vândute elevilor este undeva la 10-15%. Aceste bilete sunt reduse cu 75%, deoarece conducerea Complexului Muzeal vrea să atragă elevii, spre educație și spre ecologie. Atitudinea faţă de natură este în primul rând o chestiune de educaţie și de cultură. Prin activităţi şcolare şi extraşcolare elevul conştientizează faptul că trăieşte într-un mediu natural, dependent de celelalte elemente ale biosferei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*