Constanța, de la glorie la declin: cum a ajuns orașul să fie o umbră a trecutului său

Cândva un simbol al eleganței și al dezvoltării, Constanța este astăzi un oraș care pare să își fi pierdut strălucirea. De la infrastructura degradată până la migrarea tinerilor și stagnarea economică, orașul care ar fi trebuit să fie motorul dezvoltării regiunii de sud-est a României se confruntă cu o realitate dureroasă: un declin continuu și vizibil.

Infrastructura: între promisiuni și realitate

Un prim semn al decăderii Constanței este starea infrastructurii. Drumurile pline de gropi, trotuarele distruse și clădirile care se degradează de la un an la altul sunt o imagine comună în multe cartiere. Chiar și în centrul orașului, locuri emblematice precum Piața Ovidiu sau zona Peninsulară suferă din cauza neglijenței și a lipsei de investiții.

Reabilitarea Cazinoului, care ar fi trebuit să fie un simbol al renașterii Constanței, a fost un proces tergiversat ani de zile. Deși lucrările sunt aproape finalizate, imaginea unei clădiri lăsate în paragină timp de decenii este grăitoare pentru lipsa de viziune și interes a autorităților.

Economia locală, în declin

Portul Constanța, odată mândria orașului, și-a pierdut din competitivitate. În ciuda poziției strategice, investițiile în modernizarea portului au fost limitate, iar multe companii preferă alte rute sau porturi mai eficiente din Europa. În paralel, turismul, un alt pilon economic al orașului, a fost afectat de lipsa unei strategii coerente.

Salariile în județ sunt sub media pe țară, mult mai mici decât în județe din vestul țării.

Dezvoltarea stațiunilor de pe litoral a fost concentrată mai mult pe Mamaia, însă supra-aglomerarea și prețurile mari au dus la o scădere a interesului turiștilor. Între timp, alte destinații, atât din România, cât și din străinătate, au devenit mult mai atractive.

Migrarea tinerilor și populația în scădere

Poate cea mai dureroasă lovitură pentru Constanța este pierderea tinerilor. Orașul a devenit un loc din care mulți aleg să plece, fie către București, fie în străinătate, în căutarea unor oportunități mai bune. Lipsa locurilor de muncă bine plătite și a perspectivelor de dezvoltare a dus la o scădere a populației active și la un sentiment general de stagnare.

Universitățile din Constanța, cândva un magnet pentru studenți din întreaga țară, atrag din ce în ce mai puțini tineri. Mulți dintre cei care studiază aici pleacă imediat după finalizarea studiilor, alimentând astfel exodul de creiere.

Lipsa unei viziuni pe termen lung

Declinul Constanței este, în mare parte, rezultatul lipsei unei viziuni clare și coerente pentru dezvoltarea orașului. Proiectele sunt fie întârziate, fie implementate fără o strategie pe termen lung. În timp ce alte orașe din România, precum Cluj-Napoca sau Timișoara, s-au reinventat și au devenit centre de inovație și dezvoltare, Constanța rămâne blocată într-un trecut glorios, fără o direcție clară pentru viitor.

Constanța poate renaște?

În ciuda acestui tablou sumbru, Constanța are potențialul de a renaște. Poziția sa strategică, resursele naturale și bogăția istorică și culturală sunt atuuri care, dacă ar fi valorificate corect, ar putea transforma orașul într-un pol de atracție economică și turistică. Însă acest lucru necesită implicarea reală a autorităților, o viziune pe termen lung și, nu în ultimul rând, voința locuitorilor de a cere schimbarea.

Tu cum vezi viitorul Constanței?

Este timpul ca locuitorii să-și facă vocea auzită. Constanța merită mai mult decât să fie un oraș al oportunităților ratate. Spune-ne părerea ta și împărtășește acest articol pentru a atrage atenția asupra problemelor care ne afectează pe toți. Împreună putem găsi soluții pentru a reda Constanței strălucirea pe care o merită.

5 Comentarii

  1. Corupția sufocă orașul, nu se vrea schimbarea de către mafia locală, susținută implicit de locuitorii ei , inconștient….

  2. Constanța a rămas la fel ca în anii 90, însă și datorită conjuncturii internaționale/ proximitatea Rusiei, iar oamenii dacă sunt întrebați spun că le place cum arată ! Mai mult, este destinație turistică ! Și chiar foarte apreciată !

  3. Datorita hotilor precum Mazăre,Constantinescu,amiralul de carton Chitac,Neagoe etc,la concurs cu poliția și mulți alții.Acum este mult mai rău că pe timpul lui Ceaușescu primarul și-a făcut securitatea lui”paznicii de la locală”,până și salariile se măresc dacă ești cu partidul și participi la campanii. toți ăștia ar trebui luați la omor cum ca la revoluție mai rău ca la revoluție trebuie să facem cu ei.

  4. Înainte eram mândrii ca suntem constănțeni!Acum ne e rușine ptr ca am rămas în urma cu primarii golani.Acum marele amiral Chițac!Numai masuri anti constănțeni și lucrări cu „parandarat”.A distrus horea,taxe peste taxe pana și pe aerul respirat!Asta e ultima jigodie liberală!Liberalii promit taxe câte nu se vor mari,dar a dat liber primarilor lor sa ne ardă către mai mult!

2 Trackbacks-uri / Pingbacks-uri

  1. Cum a ajuns Constanța să fie o umbră a trecutului său - CT100.ro
  2. Beculețe închiriate cu 4,5 milioane de lei luminează șanțurile neastupate din Constanța - CT100.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*