Constanța, oraș în faliment, vrea să plătească 1,7 milioane euro pentru o cursă de bărci

Un eveniment similar a mai fost organizat în 2008 și 2009, când primar era Radu Mazăre

Constanța, oraș aflat de facto în faliment, vrea să organizeze o etapă a Campionatului Mondial de Powerboating (UIM XCAT World Championship Constanta 2023).

Pe site-ul campionatului mondial XCat apare o cursă în Mamaia, în perioada 16 – 18 iunie, cu mențiunea „TBA” („to be announced”, adică „urmează a fi anunțată”).

Pentru asta este însă nevoie de bani. Bani publici. Primarul Vergil Chițac a făcut un pas decisiv: a inițiat un proiect de hotărâre prin care vrea să aloce 1,7 milioane lei pentru a organiza o etapă a Campionatului Mondial de Powerboating (UIM XCAT World Championship Constanta 2023).

Consilierii municipali sunt chemați să voteze, pe 27 martie, protocolul de colaborare încheiat între municipiul Constanța, Clubul Sportiv Municipal Constanța și Federația Română de Yachting și partenerii acesteia Union Internaționale Motonsutique (Federația Internațională de powerboating) și societatea comercială UIM Events S.A.R.L.

Potrivit proiectului de hotărâre, Clubul Sportiv Municipal Constanța va plăti suma menționată în numele și pe seama municipiului Constanța către Federația Română de Yachting.

Banii, repetăm, din din taxele și impozitele plătite de constănțeni și de firmele din Constanța.

Contribuția municipiului Constanța la finanțarea acestui eveniment sportiv se va ridica la suma de 1.728.000 lei, cu TVA, care se va plăti astfel:

  • 576.000 lei inclusiv TVA, la semnarea prezentului protocol și primirea unui facturi în acest sens
  • 576.000 lei inclusiv TVA, până la data de 30 mai 2023 și primirea unei facturi în acest sens
  • 576.000 lei inclusiv TVA, până la data de 10 iunie 2023 și primirea unei facturi în acest sens.

Cheltuiala aceasta vine în condițiile în care primarul Vergil Chițac a recunoscut că orașul Constanța este practic în faliment.

Déjà-vu. Ca pe vremea Radu Mazăre

Un eveniment similar s-a mai organizat în Mamaia. S-a numit Class One Romanian Grand Prix și a fost organizat în 2008 și 2009 de Power Marine SA, firmă înființată de omul de afaceri Ionuț Barbu.

Primăria Constanța condusă de Radu Mazăre și Consiliul Județean Constanța, în fruntea căruia se afla Nicușor Constantinescu,  au contribuit, împreună, cu suma de 750.000 de euro din bani publici.

Mazăre a precizat că Primăria a sponsorizat evenimentul cu suma de 350.000 de euro, în timp ce Consiliul Județean Constanța a alocat 400.000 de euro. „În total, costurile de organizare ale evenimentului se ridică la 1,2 milioane de euro”, a precizat Mazăre, care a mai spus că restul sumei a fost obţinut prin sponsorizări sau colaborări, de către Asociația Clubul Sportiv Power Marine. Clubul a fost înființat în 2008. Președinte era Gabriel Comănescu, unul din cei care l-a susținut pe Vergil Chițac în cursa pentru primăria Constanța. Vicepreședinte era nimeni altul decât Sorin Strutinsky, prietenul lui Mazăre și Constantinescu. Toți trei sunt acum după gratii. Asociația a fost preluată ulterior de omul de afaceri Ionuț Barbu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*