
O masă de două persoane în Bucureşti costă 45 de euro, cu doar 10% mai puţin decât la Madrid, deşi salariul mediu net la nivel naţional în România e la jumătate, potrivit unei analize făcute de ZF pe baza datelor Numbeo.com.
În ambele cazuri este vorba de suma cheltuită la un restaurant cu preţuri medii, pentru o masă ce cuprinde două feluri de mâncare plus desert.
În Constanța, o masă la restaurant costă 40 de euro. Raportat la salariul mediu din județ, asta înseamnă că un constănțean își permite să iasă la restaurant de numai 15 ori pe lună, potrivit analizei Constanța 100% pe baza acelorași date.
Clujenii își permit să iasă de cele mai multe ori la restaurant. O pot face de 24 de ori pe lună.
Un sibian are bani pentru a mânca la restaurant de 23 de ori pe lună.
Lucrurile stau mai bine în Europa.
Un locuitor din Madrid are bani de 38 de ieşiri. Unul din Cracovia are bani pentru 37 de ieșiri. Și acolo poate lua masa în unul din cele 18 restaurante înscrise în ghidul Michelin. Un meniu de trei feluri la prânz poate fi cumpărat chiar și cu 54 de lei!
În Europa, cel mai bine din această perspectivă stau berlinezii, unde o masă pentru doi oameni costă 60 de euro, iar salariul mediu este de 2.650 de euro lunar. Astfel, ei îşi permit 44 de prânzuri ori cine într-o lună.
„Am venit în România în vacanţă, iar pentru o masă de trei persoane am plătit 500 de lei (circa 100 de euro). (…) Mâncarea a fost bună, dar în Spania, dacă am fi plătit banii ăștia pe aceeaşi masă, am fi spus că am primit un «palo», că am fost păcăliţi“, spune Carmen D., care locuieşte de multă vreme în Spania.
Preţurile din ospitalitatea românească au crescut accelerat în ultimii doi ani, mai exact postpandemie, în unele cazuri clienţii ajungând să plătească de chiar două ori mai mult decât anterior.
Fii primul care comentează