Cum a dezamorsat PNL bombele fiscale din proiectul de măsuri anunțat de Guvern

„It’s the economy, stupid.”

Așa și-a început Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța și președinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaților, un expert în finanțe, o postare în care a comentat măsurile fiscale propuse de guvernul condus de Marcel Ciolacu.

Acesta a publicat un decalog pe care l-a numit „un ghid despre cum a dezamorsat PNL bombele fiscale din proiectul de măsuri anunțat de Guvern.” Din el reiese că PNL a reușit să blocheze unele decizii absolut stupide, cu efecte potențial dezastruoase, propuse de social-democrați.

Recomandare: Alfred Simonis, preşedintele interimar al Camerei Deputaților, care vrea ca microîntreprinderile să plătească impozite mai mari, a muncit șapte ani în privat, ca unic angajat la o firmă care a avut un profit maxim de 80 lei și 83 de bani pe lună

Iată cele zece puncte:

„1. Ești convingător și argumentezi, cu cifre, că orice creștere macro-fiscală de taxe și impozite va lovi puternic în economie, în venituri, în rata de colectare. Nu te atingi de TVA, nu te atingi de cota unică.

2. Vii cu alternative. Creștem taxele pe anumite sectoare, numai dacă scădem în contrapondere cheltuielile publice, inutile, nu investițiile, spre exemplu renunți la 25% din funcțiile de secretar de stat și la 50% din numărul consilierilor de cabinete din administrație.

3. Te opui creșterii TVA-ului. TVA-ul rămâne 19% și inclusiv 5% pentru categoriile actuale reduse.

4. Protejezi, cu orice preț cota unică de impozitare. Nu știu alții cum sunt, dar România când a introdus cota unică de impozitare în 2005 a dublat rata de creștere a economiei de la an la an.

5. Respecți profesiile liberale și te opui inepției de a aplica CASS la valoarea veniturilor. Dacă un cabinet de medicină sau unul juridic câștigă mai mulți bani, nu trebuie să îi pedepsești. În mod corect trebuie să își plătească asigurări de sănătate și sociale, dar la cuantumul unor plafoane fixe, comparabile cu o asigurare de pe piață.

6. Respingi plafonul de 30% profitabilitate pentru microîntreprinderi. Ar fi un plafon anti-creștere și pro-evaziune sau ”optimizare” fiscală.

7. Ești responsabil și îi faci și pe ceilalți să înțeleagă că vouchere de vacanță trebuie folosite în țară în primul rând și că trebuie să fie virate celor cu venituri mai mici, nu tuturor.

8. Nu cedezi presiunilor și menții impozitul pe dividende la 8%. Respingi ”sugestiile” de a crește sau chiar dubla acest impozit.

9. Plusezi și oferi facilități fiscale pentru investiții directe de minim 50 de milioane de euro.

10. Păstrezi regulile actuale de sponsorizare. Statul nu are capacitatea de a oferi servicii sociale și prestații sociale tot timpul, pentru toți. Pentru restul există societatea civilă. Haideți să nu îi încurcăm.

Ghidul complet ar avea cel puțin 100 de itemi. Pentru claritate, prefer să mă limitez, pentru moment la cei 10. Dacă nu reușim să restabilim echilibrul bugetar riscăm să pierdem miliarde din PNRR și chiar să suspendăm fondurile europene. Nu vrem asta. Dacă nu suntem atenți cu acest pachet, riscăm să afectăm direct creșterea economică. Eu unul sunt convins că nu ne aflăm într-o aporie. Soluțiile există.”, a scris Bogdan Huțucă.

Recomandare: Guvernul mărește taxe și impozite, elimină facilități fiscale

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*