Cumpăna, o comună săracă. Este condusă de 18 ani de primărița PSD Marian Gâju

cumpăna, mariana gâju

Cumpăna, comună condusă de 18 ani de primărița PSD Mariana Gâju, este o comună săracă, în comparație cu cele similare din Ardeal.

Numărul de asistați sociali este imens, față de acestea, și salariile funcționarilor din primărie sunt mult mai mari, deși veniturile sunt mult mai mici.

Am făcut o comparație între Cumpăna și comuna Șelimbăr din județul Sibiu, unde primar este tânărul Marius Grecu, 37 de ani, independent. Ambele comune se află în apropierea municipiilor reședință de județ, cu un plus pentru Șelimbăr, care este, practic, lipit de Sibiu.

Oricât de mult ar încerca primărița PSD să cosmetizeze realitatea, cifrele nu mint.

Venituri duble în Șelimbăr

Pentru a nu fi acuzați de subiectivism, am comparat situația economică a celor două localități raportându-ne la raportul de execuție bugetară pe primele zece luni ale acestui an, pus la dispoziție de Ministerul Finanțelor Publice. Înainte de a prezenta cifrele, trebuie să spunem că localitatea Cumpăna are „circa 14.000 de locuitori”, conform informațiilor de pe site-ul primăriei, iar Șelimbăr are 10.260 de locuitori, potrivit unor declarații publice ale primarului. Deci, un plus de 40% pentru populație, în dreptul constănțenilor.

În primele 11 luni ale anului, comuna Cumpăna a raportat venituri de 23.452.835 lei și cheltuieli de 21.901.602 Comuna Șelimbăr se laudă cu venituri de 38.185.021 lei și cheltuieli de 16.534.245 lei. Așadar, venituri de aproape două ori mai mari și cheltuieli mai mici pentru transilvăneni. Dacă ne raportăm la venituri pe cap de locuitor, avem 1.675 de lei, pentru cel din Cumpăna, și 3.721 de lei pentru cel din Șelimbăr. Mai mult decât dublu.

De unde vin diferențele

Diferența extrem de mare de venituri provine din mai multe capitole bugetare. Vorbim, de exemplu, de impozit și taxe pe clădiri de la persoane juridice. Primăria Șelimbăr încasează 6.030.847 lei în primele 11 luni ale anului, în timp ce în Cumpăna s-au încasat numai 205.029 lei. O diferență ca de la cer la pământ, explicată prin gradul mare de industrializare al comunei transilvănene. Mai multe companii, în special germane, și-au deschis aici puncte de lucru, după ce Sibiul a devenit neîncăpător. În Șelimbăr există, de exemplu, dealeri auto, cu reprezentanțe construite de la zero. De prisos să spunem că acestea nu există în Cumpăna, care are dezavantajul de nu fi lipită de Constanța. Vina acestei subdezvoltări a comunei din Constanța nu este numai a autorităților locale, ci este mai degrabă consecința lipsei de investiții în întregul județ. Sibiul a atras atât de mulți investitori încât, în mod cu totul paradoxal, salariul mediu net de aici îl depășește pe cel din Constanța, oraș care ar trebui să creeze mii de locuri de muncă bine plătite, cel puțin în Portul Constanța. Luat ca un întreg, județul de la malul mării, cu rafinărie, centrală nucleară, eoliene, agricultură, nu reușește să concureze de la egal la egal cu Sibiu, ca să nu mai vorbim de Cluj. Cel puțin, cum spuneam, în privința salariilor.

Alte cifre. Cote defalcate din impozitul pe venit sunt de 1.433.135 lei în Cumpăna și de 12.444.640 în Șelimbăr. Această cotă reprezintă o parte din impozitul pe venit, încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, care se întoarce la bugetul local. Și de aici reiese diferența imensă economică dintre cele două localități.

În fine, deși sunt cu 40% mai puțini, persoanele fizice din Șelimbăr plătesc un impozit pe clădiri de 395.922 lei, spre deosebire persoanele fizice din Șelimbăr, care au cotizat, în primele 11 luni ale anului, cu 673.416 lei.

Primăria Cumpăna, cheltuieli cu 50% mai mari

Primăria Cumpăna a cheltuit, în perioada menționată, 1.835.405 lei numai pentru salariile de bază din administrație. Primăria Șelimbăr, deși are venituri cu 50% mai mari, a cheltuit pentru salariile de bază din administrație cu 50% mai puțin, adică 1.247.621 lei. În Cumpăna, Poliția Locală a primit salarii de bază de 320.491 lei și normă de hrană de 84.999, în Șelimbăr a primit 154.235 lei și normă de hrană de 9.854 lei. Cea mai mare cheltuială a Primăriei Șelimbăr a fost construcția de străzi, pentru care a cheltuit 3.036.130 lei, adică aproape o cincime din cheltuielile totale. Cea mai mare cheltuială a Primăriei Cumpăna este construcția de drumuri și poduri, pentru care a plătit 2.998.746 lei.

cumpana selimbar

Șelimbăr are drumuri asfaltate, străzi pavate, cabluri electrice îngropate. Cumpăna e departe

Mariana Gâju, de la credință la economie

Mariana Gâju este la al cincilea mandat de primar. Este și președinte al Asociației Comunelor din România și este implicată implicată în multe activități. Participă des la lucrările Comisiei Permanente a Comitetului Regiunilor la Bruxelles, în calitate de preşedinte al filialei judeţene Constanţa a AcoR, banii pentru deplasări fiind asigurați din bugetul localCurtea de Conturi a spus că acest lucru este ilegal. A fost în China, pentru a aduce investitori în localitate, dar și în Portul Constanța. A confundat însă mall-urile de cumpărături cu molurile portuare. S-a specializat în „economie circulară” și reciclarea deșeurilor, iar în noiembrie a fost în Germania, la o reuniune care și-a propus să combată încălzirea globală. S-a făcut remarcată și după ce a cerut ca brâul Maicii Domnului să fie adus în școli și licee, în prima zi de școală, pentru ca toți elevii să se poată închina la el. A renunțat apoi la idee. Este și președintele femeilor PSD din județul Constanța. Curtea de Conturi a sesizat că ea și viceprimarul și-au acordat nelegal, în 2014, drepturi de natură salarială neprevăzute de legislația în vigoare în sumă totală de 192.000 lei, cu titlul de drepturi speciale pentru menținerea sănătății și securității în muncă, spor de condiţii vătămătoare, spor pentru orele afectate în derularea unor proiecte cu finanțare europeană, alocație individuală zilnică de hrană, tichete sociale, prime pentru sărbătorile de Paști și de Crăciun. Recent, a cerut pensie specială, ca să i se respecte demnitatea.

Diferență enormă la „etalonul sărăciei”

Una dintre cele mai mari diferențe dintre cele două comune este la numărul persoanelor care beneficiază de ajutorul minim garantat. În luna octombrie, primarul din Șelimbăr spunea, pentru presa locală, că numai trei persoane beneficiază de acest ajutor, iar pe care o primeau toți trei era de 856 de lei.

„Acest venit minim garantat este considerat de specialiștii în economie ca un etalon al sărăciei, iar faptul că Șelimbăr nu are decât trei persoane care se încadrează în limitele legii pentru a beneficia de acest ajutor nu poate decât să ne bucure”, spunea edilul din Șelimbăr.

„În comuna Cumpăna, beneficiază de venitul minim garantat un număr de 99 de persoane”, ne-a declarat primărița din Cumpăna, Mariana Gâju, aflată de 18 ani de conducerea comunei.

Marius Grecu a câștigat detașat Primăria Șelimbăr, cu aproape 70% din voturi, în calitatea de independent. A ajuns pe acest fotoliu după ce fostul edil, Daniel Maricuța, a fost implicat într-un scandal de corupție. Grecu a fost timp de opt ani viceprimarul comunei. Dacă primărița din Cumpăna este economistă de profesie, ardeleanul a terminat Facultatea de Inspecţie şi legislaţie fito-sanitară şi zooveterinară din cadrul Universităţii Bioterra Bucureşti. Are un master în Managementul integrării europene şi administraţiei publice. Nu este străin de scandalul în care a fost implicat fostul primar. Ba dimpotrivă, Grecu a fost reținut de procurorii DNA în cazul Maricuța, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul legat de retrocedări ilegale de terenuri, conform Agerpres.

Comparație: cifrele nu mint

Venituri Cheltuieli Venit pe cap de locuitor Cheltuieli salarii de bază în administrație Impozit și taxe pe clădiri de la persoanejuridice Cote defalcate din impozitul pe venit
Primăria Cumpăna, Constanța 23.452.835 21.901.602 1.675 1.835.405 205.029 1.433.135
Primăria Șelimbăr, Sibiu 38.185.021 16.534.245 3.721 1.247.621 6.030.847 12.444.640

* Cifrele reprezintă veniturile sau cheltuielile în perioada ianuarie – noiembrie 2017. Sursa: Ministerul Finanțelor Publice. Sumele sunt exprimate în lei.

Articol preluat din ziarul online Constanța 100%.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*