De ce amenda pentru parcare neregulamentară ar trebui să fie 50 de lei, nu 500

Un constănțean a constatat că amenzile pentru parcare sunt mult mai mari în Constanța decât în Viena, deși veniturile austriecilor sunt de câteva ori mai mari.

Acesta a ajuns cu mașina în capitala Austriei și a parcat în zona grădinii zoologice. Timpul maxim de parcare era de patru ore. A întârziat cu numai 11 minute peste acest termen, dar de ajuns pentru a se alege cu o amendă. A avut de plată 36 de euro.

Modalitatea este simplă. Pe tichet ai și un IBAN unde poți achita, și un cod QR care te trimite către un număr de telefon pentru a cere detalii.

Salariul mediu net în Viena este de 2.754 de euro, potrivit site-ului specializat Numbeo.com. Așadar, amenda pentru parcare reprezintă 1,30% din salariul mediu.

În Constanța, amenzile pentru parcare variază între 200 și 1.000 de lei, potrivit unei hotărâri de consiliu din 2021, deci de administrația PNL – PSD. Nu luăm în calcul cazurile când ți se ridică mașina.

Cu 200 de lei, de pildă, se sancționează blocarea unui loc rezidențial de parcare. Dacă însă parcați pe un loc al primăriei și nu ați plătit, amenda minimă este de 500 de lei, adică, rotunjit, 100 de euro. Salariul mediu net este, potrivit Direcției Județene de Statistică, de 4.100 de lei (date valabile în septembrie 2023), deci aproximativ 824 de euro. Ca să respectăm proporție cu Viena, amenda pentru parcare ar trebui să fie în Constanța de numai 10 euro. E drept, șoferii au încă posibilitatea să plătească jumătate din cuantum în 15 zile, deci 50 de euro. Tot este mai mult decât în Viena.

Dincolo de cost, există o diferență între cele două orașe: acolo, riscul de a plăti amendă dacă nu parchezi este mult mai mare decât în Constanța.

Recomandare: Constanța cheltuie cât Viena pentru luminițele de Crăciun)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*