27 septembrie 2023

De Crăciun, peste 139.000 de turiști români au cheltuit mai mult de 18 milioane de euro în destinațiile din țară

Peste 139.000 de români și-au petrecut în acest an Crăciunul în diverse destinații din țară, unde au cheltuit pe cazare, masă și distracție aproximativ 18 milioane de euro, potrivit datelor centralizate de către Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Cheltuiala medie a turiștilor care au preferat destinațiile interne a fost de aproximativ 570 de lei pe sejur, doar pentru cazare și mesele incluse în pachetele turistice, în creştere cu 14% față de anul trecut. Cheltuielile suplimentare, cu drumul şi distracţia, au fost în medie, de 500 lei pe sejur, pentru fiecare turist.

Anul acesta, Crăciunul și Revelionul sunt ultimele oportunități turistice pentru românii care dețin vouchere de vacanță și care expiră până la sfârșitul anului. Astfel, mai mulți români au ales să petreacă sărbătorile în țară, observându-se o creștere cu 14% a numărului de turiști în destinații interne

„Datorită faptului că, în acest an, Crăciunul a fost imediat după weekend și Guvernul a acordat zile libere personalului bugetar, cererea a fost mai mare, cu atât mai mult cu cât mulți români au profitat de primirea voucherelor de vacanță si au ales să-și petreacă cele 5 zile libere departe de casă”, a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte executiv FPTR.

Așa cum era de așteptat, majoritatea turiștilor au dorit să-și petreacă sărbătoarea Crăciunului în mod tradițional, cele mai solicitate structuri de cazare în această perioadă au fost pensiunile rurale, unde gradul de ocupare a depășit 90%, fiind cazați aproximativ 55.000 de turiști. Cele mai căutate destinații în mediu rural au fost Bran, leagănul turismului rural, Maramureș, Bucovina și zona Sibiului, unde gazdele pensiunilor i-au întâmpinat pe turiști cu mâncare tradițională și obiceiuri românești. Primirea colindătorilor în jurul focului de tabară, costumele populare, obiceiul taierii porcului, excursiile cu sania au fost doar câteva din atracțiile acestor zone. În privința tarifelor, acestea au variat între 350 și 800 de lei/persoană, în funcție de destinație și preferințele fiecărui turist.

Pe locul următor în topul alegerilor făcute de români au fost vacanțele în structurile de cazare din stațiunile balneare. Acestea au fost preferate de aproximativ 25.000 de turiști datorită gamei extinse de servicii, majoritatea optând pentru relaxarea la centrele spa sau la piscină. În ceea ce privește tarifele percepute, acestea au fost cuprinse între 500-750 lei de persoană pentru 3 zile, la un hotel de 3 stele.

În stațiunile montane au fost asteaptați de Crăciun aproximativ 24.000 de turiști. Pârtiile amenajate de pe Valea Prahovei si din celelalte stațiuni montane au fost pregătite pentru schiorii și amatorii de snowboard, precum și pentru copiii dornici să se dea cu sania. În aceasta zonă, tarifele s-au situat între 500 și 900 de lei/persoană, în funcție de gradul de confort, serviciile oferite și numărul de zile de sejur.

Ca și anul trecut au existat români care au ales să petreacă sărbătoarea Crăciunului în străinătate, în diferite destinații exotice, cu climă caldă sau în city break-uri în tările europene. Cele mai căutate destinații din Europa au fost stațiuniile de schi din Austria, Bulgaria, Elveția sau Franța, însă pe lângă sporturile de iarnă, acestea au atras turiști și prin Târgurile de Crăciun și evenimentele cu tematică. Ca destinații exotice, majoritatea românilor au ales Dubai, Egipt sau Maroc. Pentru astfel de vacanțe tarifele au început de la 500 de euro până la 3.000 de euro/persoană, în funcție de cerințele fiecărui turist.

Aceste date sunt aproximative, au fost obţinute pe baza  estimărilor furnizate de membrii FPTR şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.

Sprijină jurnalismul independent

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Urmărește-ne pe Facebook


This will close in 18 seconds