
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au anunțat oficial că efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2024 – 2025, de către funcționari publici și oameni de afaceri a unor infracțiuni de luare și dare de mită, în legătură cu activitatea economică desfășurată în Portul Constanța.
În cursul zilei de 24 februarie 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 41 de locații situate pe raza județelor Constanța, Dâmbovița, Brașov și municipiului București, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale.
Instituția publică vizată este Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, care a anunțat că oferă tot sprijinul necesar organelor judiciare.
„Directorul general și directorul financiar pun la dispoziția procurorilor DNA toate documentele solicitate, toate informațiile necesare în sprijinul desfășurării anchetei. Orice informație pe acest subiect va putea fi furnizată, conform legii, doar de instituțiile abilitate. Conducerea companiei reafirmă determinarea de a nu accepta nicio abatere de la legalitate și va întreprinde întotdeauna măsuri corespunzătoare dispozițiilor organelor judiciare.”, a transmis instituția.
Mascații au fost văzuți intrând și în locuința lui Ion Dumitrache, președintele Organizației Municipale PSD Constanța, care are mai multe afaceri în Portul Midia.
În percheziții ar fi vizat și directorul din România al companiei olandeze Van Oord.
De asemenea, procurorii ar fi descins și la locuința omului de afaceri Jean Paul Tucan.
Acuzațiile procurorilor sunt de dare, luare de mită și abuz în serviciu. Ar fi vorba de aproape 7 milioane de euro, potrivit G4Media, bani care s-ar fi tranzacționat pentru obținerea de beneficii, terenuri, dane și contracte în Portul Constanța. Aceeași sursă spune că în anchetă este vizat și afaceristul Vasile Costea, care controlează firma ABC Val. Acesta a câștigat mai multe lucrări în municipiul Constanța, indiferente de cine a condus primăria.
De percheziții ar mai fi vizați și doi dintre oamenii de afaceri implicați în așa-numita grupare a vameșilor, Aurelian Pilcă și Eugen Bogatu, fost director al Direcției Domenii Portuare din APMC, condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare în 2015, în dosarul numit generic UCM Reșița, pentru favorizarea infractorului și trafic de influență într-un dosar cu returnări ilegale de TVA.
Recomandări:
Ce diferențe sunt între șefii porturilor Constanța și Rotterdam
Portul Constanţa este pe val: a avut anul trecut a doua cea mai mare creştere procentuală din Europa
Dosar-bombă la DNA: mită transfrontalieră de 9 milioane euro
Portul Constanța se extinde agresiv: investiții strategice de 3,2 miliarde euro în joc
Fii primul care comentează