Două proiecte culturale finanțate de AFCN în Constanța și Galați se apropie de final

Două proiecte culturale derulate în Constanța și Galați se apropie de final.

Proiectul „Istoria lumii” presupune producția unui performance cultural-educativ inedit și interesant, care transpune imaginar spectatorii într-o capsulă temporală cu care călătoresc în trecutul planetei, rememorând momentele cele mai importante ale Istoriei Universului, de la Momentul Zeroși până în prezent, într-o adevărată poveste artistico-știintifică-educativă. Este vorba despre o prezentare evolutivă a Universului si a Terrei prin intermediul unui act cultural-artistic, un spectacol de „teatru în teatru”, firul epic al performance-ului păstrând ordinea cronologică a momentelor esențiale care au marcat istoria formării și dezvoltării Pământului și umanității, până în ziua de azi. Apariția și evoluția vieții, dezvoltarea și adaptarea formelor de viață, importanța bagajului genetic al speciilor, ciclurile de încălzire/răcire ale Terrei și efectele acestora în apariția sau dispariția unor specii, evoluția speciei umane în context planetar sunt ideile principale ale poveștii dramatizate, acestea urmând să fie transmise publicului prin mijloace artistice inedite, interesante și atractive, într-o formă vizuală și auditivă de excepție. Elementele teatrale adiționale asigurate de actori vor facilita revelațiile spectatorilor și vor asigura o informare sentimentală și participativă, făcând actul informativ-educațional mai interesant și mai atractiv pentru public.

Directorul CMSN, Adrian Bîlbă, este actor în acest spectacol.

Spectacolele mai pot fi văzute în Constanța în datele de: 17, 18 și 20 iunie, iar în Galați pe 19 iunie. Toate încep de la ora 15.30.

Accesul spectatorilor la reprezentații este gratuit.

Al doilea proiect se numește „Prezentul meu trecut”. Acesta propune producția spectacolului de video-art/performance art „Casa mea din cer”, un concept cultural-educativ inedit și interesant destinat punerii „în scenă” în planetariile din Constanța și Galați. Performance-ul va reda vizual povestea Universului de la formare și până în prezent și presupune un montaj spectaculos și impresionant de proiecții video transpuse pe cupola planetariilor. Spectacolul vizual este completat cu muzică interpretată live, la instrumente mai puțin uzuale (duduk, mey, xilofon, muzicuta, blockflote, cajon, tigva), cu momente de dans (balerinele Alexandra Camelia Chiriac si Ioana Coman), in timp ce actorii Rebeca Chiriac, Mihai Sorin Vasilescu și Alexandru Medveghi vor recita grupaje de versuri din poezii românești cu tematică astrala, dintre care amintim: Balci in Aldebaran – Tudor Arghezi, Universul, poem diamant – Cornelia Georgescu, Botezul nopților – Marius Robu, Corabii – Florin Costinescu, Stelele – Vasile Alecsandri, La steaua – Mihai Eminescu, Contemplarea Lumii din afara ei – Nichita Stanescu, Balada unei stele mici, Eclipsa – George Topirceanu, Romanta soarelui – Ion Minulescu, Dați-mi un trup, o, munților, Eu nu strivesc corola de minuni a lumii si Mi-astept amurgul – Lucian Blaga, Nourii și Oda soarelui – Nicolae Labis, Să vânăm lumina lunii – Adrian Păunescu.

Spectacolele mai pot fi văzute în Constanța în datele de: 17, 18 și 20 iunie, iar în Galați pe 19 iunie. Toate încep de la ora 19.00.

Accesul spectatorilor la reprezentații este gratuit.

Proiectele sunt cofinanțare de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectele nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*