Economia României ar putea creşte în acest an cu 3,5%

Economia României ar putea creşte în acest an cu 3,5% şi cu 2% anul viitor, a afirmat, joi, Ciprian Dascălu, economist şef la Banca Comercială Română, la evenimentul „Întâlnire cu presa economică” organizat de Piaţa Financiară la Predeal, anunță AGERPRES.

„Ne aşteptăm la o creştere economică de 3,5%. Anul viitor vedem o încetinire care este dată în special din aşteptarea noastră de reducere a deficitului bugetar spre 3% din PIB. Practic, de aici, din cererea publică ne vine cel mai mult încetinirea în anul 2021. Cam acesta este scenariul nostru. Inflaţia rămâne pe următorii ani în intervalul ţintă în cea mai mare perioadă, dar undeva undeva spre limita superioară a intervalului ţintă al Băncii Centrale”, a spus Ciprian Dascălu.

Prognoza BCR indică pentru acest an un deficit bugetar de 3,8%, iar pentru 2021 unul de 3%. Cursul mediu estimat de bancă pentru acest an este de 4,87 de lei pentru un euro, iar în 2021 de 4,97 de lei pentru un euro.

De asemenea, prognoza indică o reducere a dobânzii de politică monetară spre finalul anului 2021 la 2%.

Ciprian Dascălu a menţionat că pieţele financiare se aşteaptă la organizarea de alegeri anticipate anul acesta, iar în cazul în care acestea vor avea loc se va produce o scădere puţin amplă a randamentelor la titlurilor de stat. În caz contrar, dacă alegerile anticipate nu vor avea loc, se va consemna o creştere mai amplă a randamentelor.

Proiectul de buget pe anul 2020 este construit pe o creştere economică de 4,1%, un deficit bugetar de 3,59% şi o rată medie a inflaţiei de 3,1%.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*