Firma care proiectează „Central Park de Constanța” a prins contractul vieții

Primăria Constanța a anunțat câștigătorii concursului național de soluții pentru amenajarea Parcului DN3C, supranumit și „Central Park de Constanța”, situat la marginea orașului, în zona Tomis Plus.

Într-o conferință de presă susținută la Muzeul de Artă, care a beneficiat de prezența city managerului Felicia Ovanesian, dar la care primarul Vergil Chițac nu a participat, a fost dezvăluită firma cu care se va semna contractul.

Este vorba despre STARH ARHITECTURA CONSTRUCTII DESIGN SRL, cu sediul în sectorul 6 București.

Firma a avut în cei 17 ani de activitate o cifră de afaceri mai mică decât valoarea proiectului câștigat acum de la Primăria Constanța. Acesta se ridică la 1.167.750 EUR fără TVA – 5.751.402,30 LEI (curs valutar BNR la data de 04 august 2022 – 1 EURO = 4.9252 Lei).

Rezultatele financiare ale firmei câștigătoare. Sursă: listafirme.ro

În 2021, SRL-ul a avut o medie de cinci angajați. Pentru proiectul cu primăria, autorii principali sunt:

Autori principali: Florian Stanciu, Roberta Iulia Frumușelu, Eduard Dumitru Untaru, Cosmin Gălățianu, Octavian Bîrsan, David Sebastian Mihai. Coautori: Maria-Iulia Stanciu, Alexandru Cristian Beșliu, Nela Andrieș, Adelina Marin, Andrei Dobriță, Tudor Stănilă. A mai lucrat, în calitate de colaborator, un peisagist, Alexandru Gheorghe.

Proiectul poate fi consultat AICI.

„În urmă cu un an s-a născut ideea de a realiza acest parc. Unii au crezut, alții au râs, dar iată că într-un an avem un început.  A fost un concurs, astăzi vom afla câștigătorul proiectului pe care urmează sa îl implementam”, a declarat  Felicia Ovanesian. 

Aceasta a mai promis un parc locuitorilor din Constanța, pe 14 ianuarie 2020, deci acum aproape doi ani, în zona fostului RAR. Le cerea „nițică răbdare”.

Cine făcut parte din juriu

Membri titulari ai juriuui au fost:                         

•arh. peis. Helli Pangalou (GR)  

•arh. Esenghiul Abdul (RO)  

•arh. peis. Victor Dijkshoorn (NL)  

•arh. Mircea Munteanu (RO/BE)  

•arh. Irina Băncescu (RO)  

•arh. urb. Sorin Manea (RO)  

•arh. Răzvan Calota – Reprezentant Autoritate Contractantă  

Membri supleanți:  arh. urb. Andreea Tănase (RO), arh. Marius Șocarici – Reprezentant al Filialei Teritoriale Dobrogea a OAR (RO).

De asemenea, la jurizare au participat, fără drept de vot, echipa de organizare din partea Ordinului Arhitecților din România:  

•arh. Emil Burbea, arh. peis. Mihai Culescu, arh. Radu Ponta – Consilieri profesionali  

•arh. Mirona Crăciun – Consilier concursuri OAR, Coordonator concurs  

•arh. Raisa Parpală – Referent concursuri OAR, Secretar jurizare  

•arh. Ilinca Pop – Referent concursuri OAR  

•urb. Louisiana Stoica – Referent concursuri OAR  

Iată ce spune juriul despre proiect:

„Această nouă pădure urbană va avea un impact și va îmbogăți viața locuitorilor, oferind în același timp un cadru durabil pentru evoluții viitoare. Această abordare holistică și coerentă are potențialul și capacitatea de a crea un nou reper pentru orașul Constanța, creând un nou Topos, ce ar putea deveni o ancoră puternică pentru rețeaua de spații verzi a orașului. Poate genera valoare adăugată pe toate planurile – economic, spațial, social, ecologic – în timp ce ar putea deveni o referință și să-și extindă adresabilitatea dincolo de zona metropolitană Constanța către un public național și chiar internațional. Gestul de design îndrăzneț este atât vechi, cât și inovator, deoarece se referă la comunitățile “climax” arhetipale care ar oferi atât adăpost, cât și un nivel de libertate utilizatorilor.”  

PREMIUL II – Proiectul cu numărul 118– AP0000 – STUDIO 82 SRL.  

Autori principali: ARH. VLAD SEBASTIAN RUSU ȘI ARH. OCTAV SILVIU OLĂNESCU  

Coautori: ARH. ANDRADA PINTE, ARH. PETRICĂ MAIER-DRĂGAN ȘI ARH. ANDRA VLĂDOIU  

Colaboratori arhitectură: STUD. ARH. LARISA LAURA LATIȘ ȘI STUD. ALEX GABRIEL BOLASZ  

Colaboratori specialități: PEIS. ALEXANDRU MEXI  

„Juriul apreciază modul în care fâșia de activități de pe marginea parcului integrează dotările, răspunzând fiecărei condiții specifice a limitei urbane și fiecărei categorii de utilizatori: locuri de joacă, dotări sportive sau grădini comunitare lângă zonele rezidențiale, piață lângă clădirile publice sau parcare publică lângă drumul DN3C. Pe de altă parte, miezul parcului oferă o libertate de utilizare într-un spațiu mai larg, spațiu ce este structurat de o serie de pajiști bine dimensionate ce lasă o suprafață generoasă pentru zonele plantate cu arbori. Juriul valorizează ierarhia clară a acestor spații deschise, diversitatea și dimensionarea lor. Legătura ecologică din centrul parcului este bine integrată fără să devină prea prezentă.” – aprecierea Juriului  

PREMIUL III – Proiectul cu numărul 121 – JD1986 – PRÁCTICA ARQUITECTURA Y URBANISMO S.L.P.  

Autori principali: PRÁCTICA ARQUITECTURA Y URBANISMO S.L.P. (JAIME DAROCA, JOSÉ MAYORAL AND JOSÉ RAMÓN SIERRA)  

Colaboratori arhitectură: RAUL BRITO, SARAH AILLÓN, COSTAN SVINTI AND IVÁN IGLESIAS  

„Proiectul propus este ancorat în sistemul verde-albastru, prezent la scara teritoriului, accentuând rolul pe care Valea Peșterii îl are ca element generator de biodiversitate și atractivitate. Propunerea are capacitatea de a putea fi implementată în două faze, oferind de fiecare dată imaginea unui parc și o bună funcționalitate.”  – aprecierea Juriului  

MENȚIUNE 1 – Proiectul cu numărul 103 – DC2017 – S.C. TERA DESIGN STUDIO S.R.L.  

Autori principali: ASOCIEREA S.C. TERA DESIGN STUDIO S.R.L. –  

S.C. TERA ARHITECTURĂ S.R.L., EFTIME ANDRADA, ROSETI TAMARA – MARIA, ROSETI TAMARA, VLĂSCEANU GABRIELA, IRIMIA CRISTINA, RUSU ELENA – DELIA, MĂUȚĂ DANIELA  

Coautori: GÎSCĂ – CHIȚAC AMALIA ANASTASIA  

“Juriul a apreciat abordarea sensibilă a propunerii care plasează natura în centrul proiectului, subordonându-i gesturile arhitecturale. Conceptul este dezvoltat de proiectarea elementelor naturale și construite, împreună cu o invitație la o descoperire pas cu pas a parcului. Propunerea oferă, de asemenea, o puternică legătură ecologică între cele două zone ale parcului și conexiuni clare cu orașul și zonele învecinate și peste calea ferată, în corelare cu zonele funcționale din imediata sa vecinătate (învățământ, locuințe/cult).”  – aprecierea Juriului  

MENȚIUNE 2 – Proiectul cu numărul 102 – PV2222 – MOLDOVAN M. MIRUNA BIROU INDIVIDUAL DE ARHITECTURĂ  

Autori principali: ARH. MIRUNA MOLDOVAN, ARH. ȘTEFANIA BOCA, ING. PEIS. ANDREEA MANOILĂ, ARH. IUNIA BURICESCU, STUD. ARH. MONICA RUSU  

„Propunerea aduce un concept bogat, dar foarte clar exprimat, care răspunde cerințelor temei de proiectare. „Miezul natural sălbatic”, așa cum este exprimat în propunere, creează o identitate generală pentru parc. Propunerea este dezvoltată oferind o varietate de tipologii de peisaj și habitate, inclusiv păduri, zone umede, pajiști.”– aprecierea Juriului  

MENȚIUNE 3 – Proiectul cu numărul 117 – CC1752 – S.C. POSTER S.R.L.  

Autori principali: IRINA MELITA, STEFAN SIMION, CLAUDIA ILEANA TRUFAS, CRISTIAN ANDREI BADESCU  

Coautori: LUCA MISOSNIKY, ELENA FLOREA  

Colaboratori specialități: PEIS. CORNELIUS GAVRIL  

„Propunerea conține o geometrie clară și bine conturată. Propunerea rămâne consecventă conceptului descris detaliat în text, concept care este urmat în fiecare detaliu proiectat. Proiectul propus este bine conectat la vecinătăți și demonstrează o bună înțelegere asupra modului în care parcul poate deveni parte din sistemul verde-albastru la scara teritoriului.” – aprecierea Juriului  

Expoziția tuturor proiectelor participante la concurs va putea fi vizitată la Muzeul de Artă Constanța, în Sala de secol XIX, Bulevardul Tomis 82-84, Constanța.  

Autoritatea Contractantă a concursului este Municipiului Constanța, proprietarul și administratorul spațiilor care vor face obiectul investiției și care va deveni beneficiarul contractului rezultat în urma acestui concurs.  

Concursul a fost organizat de către Ordinul Arhitecților din România (OAR) alături de Filiala Teritorială Dobrogea a OAR, în conformitate cu prevederile Ghidului de bune practici în organizarea concursurilor de soluții OAR, publicat în 2018, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Concursul de soluții a fost public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Concursul de soluții a fost organizat ca o procedură independentă conform art. 105 lit. a) din  Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.  

JURIUL CONCURSULUI  

PREMIILE ACORDATE:  

Premiul II- 25.000 EUR fără TVA (123.130,00 LEI fără TVA, curs valutar BNR la data de 04 august 2022 – 1 EURO = 4.9252 Lei)  

Premiul III- 15.000 EUR fără TVA (73.878,00 LEI fără TVA, curs valutar BNR la data de 04 august 2022 – 1 EURO = 4.9252 Lei)  

Mențiune 1- 8.000 EUR fără TVA (39.401,60 LEI fără TVA, curs valutar BNR la data de 04 august 2022 – 1 EURO = 4.9252 Lei)  

Mențiune 2- 7.000 EUR fără TVA (34.476,40 LEI fără TVA, curs valutar BNR la data de 04 august 2022 – 1 EURO = 4.9252 Lei)  

Mențiune 3- 5.000 EUR fără TVA (24.626,00 LEI fără TVA, curs valutar BNR la data de 04 august 2022 – 1 EURO = 4.9252 Lei)  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*