Florin Cîțu împinge economia României în prăpastie

florin citu

Primul pas spre rezolvarea unui probleme este să recunoști că o ai. E ca la Alcoolici Anonimi – până nu recunoști că ești bețiv nu vei putea renunța nicidecum la băutură. Așa e și când conduci o țară: dacă nu vezi dezastrul de lângă tine, nu-l poți rezolva.

„România are cea mai mare creștere economică din UE și își revine cel mai repede. Începem deja să simțim bunăstarea. Avem resurse suplimentare pe care le-am folosit în Investiții, Sănătate și pentru a reduce costul facturilor fără să mărim deficitul.”

Declarația de mai sus este făcută de prim ministrul demis Florin Cîțu. Ar părea o glumă, dacă ne uităm în jur. Din păcate pentru noi, oamenii obișnuiți, pentru mediul de afaceri românesc, dar și pentru România, afirmația este reală.

Spunem „din păcate” pentru că autointitulatul „Superman” este rupt de realitate.

Prețurile au explodat. Oricine face cumpărături din piață, de la supermarket-uri, oricine primește acasă o factură de gaze naturale sau electricitate simte, pe pielea sa, aceste scumpiri. Pentru prima dată în mulți ani, inflația a depășit creșterea salariilor. Salariul mediu pe economie a crescut cu 6,4% în ultimul an, dar inflația de 6,3% din august anulează beneficiile majorărilor de salarii. Și vorbim de majorări în special în mediul bugetar. La privat e jale.

Facturile la gaze naturale și electricitate s-au majorat și de 7 ori, în unele cazuri!

Românii nu resimt bunăstarea, ci incompetența guvernanților. Cu vârf și îndesat.

Incompetența aceasta este dublată de o lipsă crasă de soluții. Prețurile au explodat, iarna este după colț, iar Guvernul Cîțu să gândește la ce măsuri va lua.

„Vom amenda ordonanța de urgență care introduce compensarea facturilor, cu mai multe facilități. Decizia a fost să introducem și amânarea facturilor, acolo unde se poate. Vom avea și un amendament cu plafonarea prețurilor. Este foarte important de știut că aceste măsuri sunt pentru clienții casnici și clienții noncasnici, nu doar pentru persoane fizice ci și pentru IMM-uri. Este foarte important să înțelegem că aceste măsuri se vor folosi pentru toată lumea.”, transmite premierul demis.

Să spunem că e mai bine mai târziu decât niciodată. Amânarea plății facturilor însă nu rezolvă mare lucru, doar mută povara plății de acum la primăvară. Plafonarea prețurilor ar putea ajuta, dar depinde cum e făcută. Dacă plafonezi prețul la nivelul celui din octombrie 2021, n-ai rezolvat nimic, dimpotrivă.

Foarte grav este însă că Guvernul Cîțu nici măcar nu ia în calcul efectele devastatoare ale majorării prețului la energie asupra firmelor românești. Singurele categorii pe care le ia în calcul sunt persoanele fizice și IMM-urile, adică, potrivit definiției, firmele care au un număr mediu anual de salariați mai mic de 250 și realizează o cifră de afaceri anuală de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau dețin active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situații financiare aprobate.

Firmele românești mari, cu peste 250 de angajați, sunt uitate. Cum vor rezista? Se pare că asta nu-l interesează pe domnul Cîțu, deși ar trebui să fie o prioritate pentru el, pentru că firmele acestea au mii de angajați. Dacă, Doamne ferește, vor intra în faliment, statul român se va trezi cu o problemă extrem de complicată pe cap: mii de șomeri cărora va trebui să le plătească ajutoare și zeci, sute de milioane de lei care nu vor mai intra în bugetul central și bugetele locale.

Unul din obiectivele oricărui guvern este să creeze locuri de muncă bine plătite. Statele se luptă pentru asta. Uitați-vă la cel mai recent scandal internațional, după ce Australia a reziliat contractul cu Franța de construire a unor submarine. S-a ajuns la scandal diplomatic. Noi, România, nu facem nimic pentru a crește acest indicator. Dimpotrivă, ne chinuim să îngropăm singuri firmele românești.

Apropo, a luat Guvernul Cîțu o măsură relativ bună: a dat o ordonanță prin care se pot actualiza cu 30% devizele în cazul licitațiilor câștigate, pentru a compensa întru-câtva creșterea generalizată a prețurilor. Surpriză, însă: ordonanța nu se aplică!

Cine are de profitat de pe urma acestei lipse de acțiuni a României? Firmele străine.

După ce românii vor da faliment, cineva va trebui să le ia locul. Firmele străine, ajutate de guvernele țărilor lor pentru a trece peste această perioadă grea, vor fi gata să vină și să cumpere ce a mai rămas de cumpărat pe la noi.

Vă recomandăm și un editorial publicat azi în Ziarul Financiar:

Veniturile populaţiei şi companiilor încep să se erodeze: În timp ce premierul Cîţu se felicită pentru realizările guvernului, BNR avertizează asupra înrăutăţirii condiţiilor economice – creşterea preţurilor la energie – care ar putea duce la un val de restructurări sau falimente de firme

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*