Franța se va implica în construirea reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă

România și Franța au semnat luni, la Paris, o declarație de intenție privind cooperarea în domeniul nuclear civil care vizează colaborarea cu partenerii strategici în realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1, a anunțat premierul Ludovic Orban. De asemenea, a mai fost semnat un acord între Nuclearelectrica și Orano, un grup francez cu capital de stat, din domeniul energiei nucleare. Practic, Franța se va implica, alături de SUA și Canada, în construirea reactoarelor de la Cernavodă.

Compania Orano este specializată în exploatarea uraniului și a fost înființată inițial în 2017 ca filială a Areva, în urma unui proces de restructurare. Ulterior, Areva, care se confrunta cu probleme financiare, a pierdut controlul asupra companiei în favoarea statului francez. Orano este în prezent unul dintre cei mai mari producători de uraniu din lume.

Premierul Ludovic Orban se află într-o vizită oficială în Franța, alături de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Premierul Ludovic Orban a semnat alături de omologul său francez, Jean Castex, o nouă foaie de parcurs în ceea ce priveşte Parteneriatul strategic dintre cele două ţări.

Citește mai mult în Constanța 100%.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*