Funcționarii publici, cei mai bine plătiți angajați la stat


Funcţionarii publici au rămas cel mai bine plătiţi angajaţi de la stat, în ciuda creşterilor salariale din sănătate.

Cu un salariu mediu de peste 4.200 de lei net pe lună în 2018, salariile lor sunt cu 53% mai mari faţă de anul 2014. În schimb, angajaţii din educaţie au rămas „cenuşăresele“ sistemului: cu un salariu mediu de 2.734 de lei net, ei câştigă doar cu 58% mai mult decât în 2014.

Analiza creşterilor salariale din ultimii cinci ani din principalele categorii de salariaţi din sectorul bugetar arată totuși faptul că marii câşti­gători ai majorărilor salariale de la stat au fost angajaţii din sănătate şi asistenţă socială. Cu un salariu mediu care se apropie de valoare de 3.400 de lei net în 2018, angajaţii din acest sector au câştigat în 2018 de 2,2 ori mai mult decât în urmă cu cinci ani.

„Pe undeva s-a făcut dreptate prin aceste creşteri, pentru că această pătură socială nu era plătită pe măsura eforturilor investite. Pe de altă parte, prin creşterile de salarii a scăzut eficienţa muncii şi s-a ratat şansa de reformă. (…) Din analizele noastre reiese că situaţia este gravă în ceea ce priveşte 15- 25% dintre medici, care muncesc între puţin, extrem de puţin şi foarte puţin“, a spus László Lorenzovici, consultant în cadrul firmei de consultanţă Hospital Consulting.

În sectorul bugetar lucrează peste 1,2 mi­lioane de salariaţi, iar în 2018 cheltuielile cu salariile bugetarilor au reprezentat 9,1% din PIB, cel mai ridicat nivel din 2009 încoace (când erau 9,5% din PIB).

„Factura de salarii în sectorul bugetar în momentul de faţă este la maxime istorice, fiind chiar mai mare decât înainte de criză. Povara facturii de salarii în sectorul bugetar este mult mai mare în România decât media europeană şi, istoric vorbind, nu am avut vreodată un nivel mai mare al salariilor bugetare raportate al PIB ca nivelul prognozat pentru 2019 (de 10% din PIB – n. red.)“, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Sursa: ZF.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*