Gaze naturale în satul Poiana, după o investiție de 1,8 milioane lei

Există sate din județul Constanța care sunt racordate la gaze și care, în decurs de un an sau doi, vor deveni cu adevărat sate europene, adică sate care vor beneficia de toată infrastructura pe care o au satele din vestul bogat. Unul dintre acestea este Poiana, aflat la numai câțiva kilometri de municipiul Constanța, sat care aparține de orașul Ovidiu.

Joi, 6 decembrie, a fost inaugurată rețeaua de gaze naturale din sat.

„Începând de astăzi, oamenii vor putea pune solicitări de branșare şi la rețeaua de gaze. Este o zonă liniștită, cu tot confortul unui oraș – școală, grădinițe, utilităţi, absolut totul nou”, a punctat George Scupra.

Rețeaua de gaze a fost o investiție realizată în patru ani. Vorbim despre o rețea de aproape 17 km. Investiția a fost de 1.810.000 lei, din care 950.000 de lei a fost suportat de primăria Ovidiu, iar 860.000 de lei de de Congaz pentru conducta propriu-zisă.

Prima clădire branșată, care beneficiază deja de ele, este Centrul Cultural Gabriel Cotabiță, unde, în această perioadă, învață elevii de școală primară și cei de grădiniță. Au fost mutați aici pentru că vechea școală se modernizează din temelie și se construiește un corp nou. Lucrările vor fi finalizate până de Crăciun, cel târziu, iar școala va fi și ea încălzită cu gaze naturale.

Revenind la noțiunea de sat european: nu sunt de ajuns numai gazele naturale, deși sunt, probabil, cel mai greu de adus. Este nevoie și de canalizare și de drumuri asfaltate. Proiectul de canalizare este în curs de realizare, împreună cu RAJA Constanța, iar asfaltarea va începe cât de curând.

„În primăvară începe canalizarea, și cel mai probabil până la anul în toamnă se finalizează. Din toate discuțiile pe care le-am avut cu domnul Felix Stroe (n.a. directorul SC RAJA SA). Am semnat deja finanțarea pentru a asfalta circa 75% din străzi să fie asfaltate”, a precizat primarul George Scupra.

Evident, asfaltarea se va face după instalarea canalizării.

În acest moment sunt 450 de gospodării în satul Poiana, dar acesta devine pe zice trece tot mai atractiv datorită creșterii gradului de confort și civilizație.

Cum spuneam, la eveniment a fost prezent și senatorul Nicolae Moga, chiar dacă face parte din PSD (primarul Scupra este membru PNL), chiar dacă azi a fost ziua sa onomastică.

Nicolae Moga a spus că a colaborat cu George Scupra pentru acest obiectiv comun: aducerea gazelor în localitate. A mai spus că este o necesitate, pentru că în România cantitatea de lemne de foc este insuficientă. Primarul a mărturisit că ajutorul primit de la senator a fost real și binevenit.

„Împreună cu domnul primar ne-am ambiţionat amândoi, că ştiţi dumneavoastră omul sfinţeşte locul şi astăzi aveţi lângă dumneavoastră doi primari care au sfinţit locul, este vorba de domnul primar Posa şi domnul primar Scupra. Ne-am propus să facem din sat poate primul Sat European din Dobrogea. Dacă vrei să faci politică, trebuie să o știi face în binele cetățenilor!”.”, a mai susţinut Nicolae Moga.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*