Grupul spaniol Iberdrola vrea să vândă parcurile eoliene din România şi Ungaria. Are unul și în Constanța

Grupul energetic spaniol Iberdrola este interesat să îşi vândă parcurile eoliene onshore din România şi Ungaria, în cadrul unei strategii care vizează strângerea de numerar pentru a finanţa proiecte de energie regenerabile mai profitabile, informează Reuters, citând două surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.

Vânzarea este aşteptată să demareze în următoarele săptămâni şi include şase parcuri eoliene din Ungaria şi România, cu o capacitate totală de generare de 238 de Megawaţi. Tranzacţia ar putea aduce o sumă de până la 300 de milioane de euro grupului spaniol, au estimat sursele.

Iberdrola a fost un vânzător activ pe piaţa activelor din domeniul energiei regenerabile din Europa şi recent a vândut o participaţie de 49% la parcul eolian offshore Wikinger din Germania companiei Energy Infrastructure Partners (EIP) pentru 700 de milioane de euro. Separat, grupul spaniol a lansat în luna septembrie procedurile pentru vânzarea unei participaţii minoritare la un portofoliu de active regenerabile din Spania cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi.

Iberdrola este lider mondial în energie regenerabilă şi este prezentă în principal în Europa, America, Japonia şi Australia. În 2020, grupul spaniol a anunţat un plan ambiţios care prevede investiţii de 150 de miliarde de euro până în 2030, în principal în parcuri eoliene offshore şi reţele de transport a energiei electrice. În luna iulie a acestui an, compania spaniolă a informat că a investit 10,2 miliarde de euro, în special în SUA, Spania, Brazilia şi Marea Britanie în ultimele 12 luni.

Iberdrola a intrat în România în 2008. A cumpărat de la Eolica Dobrogea 50 de proiecte eoliene, cu o capacitate totală de 1.600 MW, evaluate la circa 2,5 miliarde de euro, şi a anunţat că va finaliza toate investiţiile până în 2017, în colaborare cu Eolica. Totuși, potrivit relatărilor din presa vremii, s-a concretizat doar parcul eolian Mihai Viteazu din comuna constănțeană omonimă, cu capacitate de 80 MW. Iberdrola a spus că de vină a fost partenerul român, Eolica Dobrogea, pentru această situație. Ulterior, Eolica Dobrogea a intrat în insolvență.

Fotografie cu rol ilustrativ

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*