Proiectul de ordonanță pentru măsurile bugetare din 2025, cunoscut sub numele de „ordonanța-trenuleț”, prevede o serie de măsuri de austeritate care vizează reducerea semnificativă a cheltuielilor statului.
Documentul publicat vineri de sindicatul „Solidaritatea Sanitară” include înghețarea salariilor bugetarilor, tăieri ale beneficiilor și limitarea subvențiilor pentru partidele politice, printre alte măsuri controversate.
Salarii înghețate, ore suplimentare compensate doar cu timp liber
Una dintre principalele prevederi ale proiectului este înghețarea salariilor din sectorul public la nivelul din decembrie 2024. Aceeași măsură se aplică și indemnizațiilor demnitarilor, aleșilor locali, precum și sporurilor salariale. Orele suplimentare nu vor mai fi plătite, ci vor fi compensate exclusiv prin timp liber.
Tichetele de vacanță și alte beneficii eliminate
Pentru 2025, tichetele de vacanță nu vor mai fi acordate, excepție făcând doar tichetele de creșă. Personalul militar, polițiștii și angajații din sistemul de apărare și ordine publică nu vor mai beneficia de decontarea serviciilor turistice, iar compensațiile pentru chirie rămân la nivelul actual. Totodată, instituțiile publice finanțate din surse proprii nu vor mai putea acorda premii sau bonusuri angajaților.
Blocarea angajărilor și reducerea indemnizațiilor speciale
Un alt punct sensibil este blocarea angajărilor în instituțiile publice, cu excepția posturilor unice și a unui procent limitat la 15% din posturile vacante după intrarea în vigoare a ordonanței. De asemenea, indemnizațiile pentru ieșirea la pensie sau trecerea în rezervă nu vor mai fi acordate în 2025.
Veteranii de război, revoluționarii din 1989, foștii deținuți politici și alte categorii vor avea indemnizațiile plafonate la nivelul din decembrie 2024. Pensiile speciale, inclusiv cele ale magistraților și foștilor parlamentari, nu vor fi indexate cu rata inflației, iar rentele viagere ale sportivilor și indemnizațiile de merit vor rămâne la același nivel.
Tăieri pentru studenți și profesori
Studenții vor fi afectați prin plafonarea burselor la nivelul din decembrie 2024. Totodată, aceștia vor beneficia de tarife reduse la călătoriile cu trenul doar pentru distanța dintre localitatea de domiciliu și orașul unde studiază. Profesorii nu vor mai primi prima de carieră didactică în 2025, ceea ce a generat deja nemulțumiri în rândul sindicatelor din educație.
Subvenții reduse pentru partidele politice și alte măsuri fiscale
Proiectul de ordonanță prevede și o reducere semnificativă a subvenției pentru partidele politice, de la un minim de 0,01% din PIB la 0,005%. În plus, Guvernul intenționează să reducă suma primită de angajați pe durata concediului medical de la 75% la 65% din salariu.
Măsuri suplimentare de austeritate
Pentru 2025, va fi suspendată aplicarea legii care permitea suportarea de către stat a cheltuielilor de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate. În acest sens, Ministerul de Externe va putea utiliza doar veniturile din taxe consulare, și doar în cazuri excepționale.
Agenții economici de stat sau cu acționariat majoritar al unităților teritoriale vor fi supuși unor măsuri mai stricte de disciplină financiară, cu scopul de a reduce risipa și a eficientiza cheltuielile.
Reacții și posibile modificări
Proiectul, prezentat liderilor coaliției de către ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, este încă în faza de dezbatere. Discuțiile au avut loc vineri, la sediul Guvernului, și vor continua în weekend. Este posibil ca forma finală a ordonanței să sufere modificări, în funcție de negocierile dintre partenerii din coaliție.
Pe măsură ce detaliile ordonanței ies la lumină, nemulțumirile se amplifică. Sindicatele și organizațiile studențești au început deja să critice măsurile, considerându-le „inacceptabile” și „o povară suplimentară” pentru categoriile sociale vulnerabile.
1 Trackback / Pingback