Hotelurile de la mare care au rezistat peste sezon sunt ocupate în proporție de aproximativ 80% în primele zile din septembrie, mai mult de jumătate din turiști plătind cu vouchere de vacanță

Voucherele de vacanță au salvat sezonul estival în acest an, mai mult de jumătate dintre turiștii veniți pe litoralul românesc, inclusiv în aceste prime zile din septembrie, făcând rezervări pe care le-au achitat cu tichete de vacanță emise anul trecut si a caror valabilitate a fost prelungita pana in luna mai 2021. Fără cazările cu vouchere, hotelierii de pe litoral, care și așa au avut cu 30% mai puțini clienți decât anul trecut pe durata întregului sezon, ar fi intrat în colaps, potrivit unei analize a Organizației Patronale Mamaia-Constanța (O.P.M.CTA.), care solicită Guvernului să emită vouchere de vacanță și în acest an, pentru ca turiștii să-și permită să meargă în vacanțe interne și în 2021.

Până pe data de 15 iulie, anul acesta, hotelurile de pe întreg litoralul românesc atinseseră un grad mediu de ocupare de 37%, nereușind să-și acopere nici măcar costurile de funcționare, după ce în luna mai și în prima parte din iunie nu au putut primi turiști, pentru că nu fuseseră emise normele de funcționare, dar si din cauza bajbaielilor de comunicare din partea autoritatilor centrale. Trebuie reamintit ca agentii economici de pe litoral nu au avut nici un fel de predictibilitate sau scenariu disponibil, desi au solicitat pe toate caile oficiale sprijin in a pregati un mod de actiune pentru sezonul care se apropia. Prin comparație, anul trecut, pe data de 15 iulie, gradul mediu de ocupare pe litoral se ridica la 75%.

Ulterior, după data de 15 iulie, atunci când au aflat că va fi o cvasi-relaxare, românii au început să vină în număr mai mare pe litoral. Constatând că nu-și riscă sănătatea dacă vin la mare si ca proprietatile clasificate au implementat numeroase procedure de protective anti-COVID-19, turiștii au început să rezerve în număr mai mare pachete pentru sfârșitul lui iulie și începutul lui august.

„Într-adevăr, august a fost o lună bună, cu o scădere a numărului de turiști cu doar 10% comparativ cu anul trecut. Trendul ascendent a continuat și în luna septembrie, când am ajuns să fim egali cu luna septembrie a anului trecut ca grad de ocupare a hotelurilor deschise. Pentru că trebuie spus ca nu toate au rămas deschise, din pacate, sub presiunea financiara a primelor 3 luni. Acum, în aceste prime zile din septembrie, gradul de ocupare al hotelurilor funcționale de pe litoral este undeva la 80%”, a declarat Nicolae Bucovală, președintele O.P.M.CTA. si Prim-Vicepresedinte al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Cu toate acestea, pe litoral au venit în acest sezon cu 30% mai puțini turiști decât anul trecut, contrar celor declarate de ministrul Economiei, Virgil Popescu, care a afirmat că în această vară turismul intern a avut încasări mai mari decât anul trecut. De altfel, chiar și Institutul Național de Statistică a contrazis cu cifre clare declarația ministrului. „Eu nu stiu daca ieșirea d-nului Virgil Popescu a fost intamplatoare. Poate că HORECA nu va mai ajunge sa acceseze mult laudatele si asteptatele granturi pe care ni le-a acordat Uniunea Europeana?” se intreaba presedintele Nicolae Bucovală.

Președintele O.P.M.CTA. a mai spus că, ținând cont de scăderea de 30% a gradului de ocupare de pe litoral din acest sezon, hotelurile nu au făcut profituri, în condițiile în care masurile si materialele necesare acoperirii standardelor de protectie anti-COVID-19 au generat costuri foarte mari, total neprevazute, la care s-au adaugat costurile cu forta de munca (INS a publicat statistica in care HORECA a crescut salariile in acest an cu o medie de 25%), iar undeva incepand cu perioada 10-15 iulie, majoritatea furnizorilor de marfuri pentru HORECA si-au scumpit preturile la multe produse, incercand o recuperare a pierderilor provocate de pandemie pe spinarea operatorilor, acelasi lucru fiind resimtit de industrie si din partea presatorilor de servicii.

„Există hoteluri, atât în sudul litoralului, cât și în Mamaia, care nu s-au deschis deloc în acest sezon, fie pentru că le-a fost teamă să deschidă, fie pentru că n-au avut resursele financiare să facă asta, IMM Invest devenind functional si alocand banii efectiv mult prea tarziu pentru deschiderile de pe litoral (perioada de pre-opening pentru a opera a fost aprilie-mai, cel tarziu iunie). Industria HORECA are nevoie în continuare de sprijin de la stat pentru a depasi efectele economice produse de pandemie, si pe care le vom simti in industrie puternic incepand cu aceasta iarna”, a mai spus Bucovală.

Din studiile O.P.M.CTA., mai mult de jumătate dintre turiștii care au venit în această vară pe litoral, inclusiv în luna septembrie, și-au achitat sejururile cu vouchere de vacanță emise anul trecut și care mai au valabilitate până în mai 2021.

„Voucherele au salvat turismul intern în acest sezon, pentru că în pandemie mulți români n-au mai avut bani, dar unii dintre ei rămăseseră cu vouchere de anul trecut. E nevoie ca statul să emită și anul acesta vouchere și așteptăm să se bugeteze acest lucru cât mai repede, pentru că deja pregătim sezonul 2021 și suntem într-o incertitudine totală, neștiind cum să ne facem caculele și pe baza căror estimări să lansăm pachetele early booking, atat noi cat si marii tour-operatori din piata care vand litoralul romanesc. Fara vouchere de vacanta, turismul intern va fi grav afectat in 2021, mult mai mult ca in acest an, luand in considerare si urmele lasate de pandemie in buget in anul acesta, faptul ca cea mai mare parte a agentilor economici si-au suspendat ratele bancare si le-au amanat pentru anul 2021, si realitatea ca bugetele romanilor sunt in aceeasi situatie!”, a mai spus Nicolae Bucovală. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*