În actualul mandat al lui Mihai Lupu, președintele CJC, salariul mediu în județul Constanța a ajuns pe locul 19 din România

Mihai Lupu, președintele CJC, în centrul imaginii. Foto: CJC

În luna noiembrie 2020, când în funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța se instalase Mihai Lupu, PNL, salariul mediu net în județul Constanța era de 3.078 de lei, ceea ce ne situa pe locul 15 în România, după Bacău, Olt, Dolj, Pravoha, Galați, etc. În Cluj, ca să facem o comparație, era de 4.058 lei, deci cu 31% mai mare.

După mai bine de doi ani, în loc să creștem, am căzut patru locuri și ajuns pe locul 19!

În ianuarie 2023, salariul mediu net în județul Constanța a ajuns la 3.658 de lei. În Cluj însă vorbim despre 5.153 de lei. Așadar, diferența a ajuns la peste 40%! Cu alte cuvinte, salariul în Constanța a crescut cu 18,8%, cel din Cluj cu 26,9%.

Deasupra noastră sunt județe precum Arad, Bacău, Galați, Giurgiu (da, ați citit bine, Giurgiu, acolo e 3.703 lei salariu mediu net), Dolj, Alba, Gorj, Olt, Prahova, Argeș, Brașov, Mureș, Iași, Ilfov, Sibiu și Timiș. Pe primul loc este București, cu 5.517 lei.

V-ar putea interesa și: Dosar penal pentru ultraj referitor la faptele președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu

Să luăm în considerare că aparatul bugetar este remunerat la fel în toată țara.: primarii, președinții de consiliul județean, profesorii, medicii, etc au cam aceleași salarii. Diferența o face mediul privat. Asta este de fapt marea problemă a județului Constanța: lipsa unor investitori puternici care să creeze locuri de muncă bine plătite. Evident, sunt și excepții, vorbim aici de câteva firme private puternice din oraș și de unele din Portul Constanța.

Discrepanța însă este și mai mare dacă ne gândim că în județ avem singura centrală nucleară din România, unde se câștigă mult peste medie, o rafinărie puternică și, cum spuneam, operatori portuari cu afaceri de sute de milioane de euro.

Este însă nevoie de mult mai mult, iar Cluj a oferit calea de urmat: atragerea de investitori români și străini, prin diverse metode, crearea de parcuri industriale și tehnologice, dezvoltarea mediului de afaceri, în general, cooperare strânsă cu mediul academic, investiții în calitatea vieții (parcuri, infrastructură rutieră, cultură, etc), lucruri care contribuie la atragerea investitorilor, care au nevoie de angajați mulțumiți și productivi.

Din păcate, în ultimii ani, cu excepția portului și a fabricii de amidon din Medgidia, în județul Constanța nu am văzut multe investiții green-field privat, adică de la zero, care să creeze locuri de muncă. Dimpotrivă, am văzut firme care au anunțat că vor închide ce au aici și vor pleca.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*