Județul Constanța a fost întrecut de Călărași în ceea ce privește valoarea salariul mediu, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS), centralizate de Ziarul Financiar.
Astfel, un angajat din Bucureşti avea un salariu mediu net lunar de peste 5.200 de lei în luna septembrie a acestui an, adică peste 1.000 de euro, în Cluj salariile au ajuns aproape de 4.800 de lei net, iar Timişul a completat podiumul celor mai mari salarii din ţară, cu o medie de circa 4.300 de lei net. În Constanța, salariul a fost de numai 3.377 de lei.
Salarii mai mari decât în Constanța se câștigă și în județe precum: Galați, Călărași, Olt, Dolj, Gorj, Arad, Sălaj, Mureș, Iași, Brașov.
Salariile din Bucureşti au crescut cu 15% în septembrie 2022 faţă de aceeaşi lună din anul 2021, iar cele din Cluj şi Timiş au crescut cu 13%. Cel mai mult au crescut salariile din Sălaj, cu 25% în septembrie 2022 faţă de septembrie 2021, până la aproape 3.500 de lei, urmate de cele din Covasna, cu o creştere de 20%, până la puţin peste 3.300 de lei net, şi cele din Sibiu, cu 19%, până la o valoare medie lunară de aproape 4.200 de lei. În județul Constanța, salariile au crescut cu numai 7%. Tulcea e în spatele nostru, dar cu numai 200 de lei.
Cine e de vină
Vinovați de această situație sunt PSD, care a condus județul 20 de ani, și, mai nou, Vergil Chițac și Mihai Lupu, liderii care au promis o Constanță Altfel, prosperă, cu investitori și locuri de muncă, dar care nu au făcut nimic în această privință în ultimii doi ani.
„Dezastrul din salarizare înseamnă că politicienii nu au reușit să îndeplinească unul din obiectivele lor principale: să atragă investitori care să creeze locuri de muncă bine plătite. E adevărat, se poate spune că o parte din venituri, mai ales în industria ospitalității, sunt la negru, dar aceasta nu este nicio scuză, dimpotrivă. Ba chiar s-ar putea să nu fie un argument. Județe precum Brașov și Prahova, care sunt destinații importante de vacanță, au salarii medii sensibil mai mari decât în Constanța. Pe lângă sănătate și educație, aleșii locali ar trebui să aibă în vedere, prioritar, modalități pentru a atrage investitori și de a-i sprijini pe cei deja aflați aici. Fără ei, fără taxele și impozite plătite de ei și colectate de la salariați, comunitățile nu se pot dezvolta. Din 2021, la conducerea județului și a municipiului Constanța se află PNL, prin Mihai Lupu, respectiv Vergil Chițac.”
Ambii ar trebui să-și dea demisia. Au dovedit că nu au reușit să rezolve nimic în această problemă gravă a constănțenilor.
Fii primul care comentează