Inside trading la BRD Trezorerie

Vreme de toamna calda…o masa la o cafenea in centrul Bucurestiului si o poveste spusa cu obida, cu naduf, cu regrete “ca acum parca mi pare rau ca n-am facut si eu asa ca eram mult mai bine”…Foarte trista rasturnare a valorilor…determinata de inactiunea celor care ar fi trebuit sa actioneze…..Un fost Director de Trezorerie, de banca de top 5 in Romania, un om calificat, un om si un bancher corect si cu principii si valori ne povestește cum se facea asa numita “vanzare in marja”, cum profitau de informatii din interior clica de directori din BRD cu nume si prenume, cum se furnizau informatii din interior catre terti, firme sau persoane juridice, informatii despre cursul de schimb, despre cursul de tranzactionare, entitati care faceau apoi sume fabuloase ca profit datorita informatiilor din interior scurse cu generozitate de echipe coordonate milimetric in acest sens…

Nu s-a stiut?

Ba da , s a stiut si se stie…BNR avea interese acolo, oameni care lucrasera in BNR faceau si ei acelasi trading demn de un capitalism de prada si de o econometrie salbatica, oameni din interiorul tuturor bancilor de top in frunte cu BRD aveau interese directe profitand direct ca autori de mana lunga in relatia cu entitatile care apoi utilizand informatia o valorificau facand profituri fabuloase……

Francezii care conduceau si conduc BRD nu aveau si nici acum nu au francezi multi in zona de trezorerie, directorii romani sunt inteligienti si -ca orice “meseriași” nu topesc toate profiturile ci le impart sa ramana ceva si la banca si ramane destul…auditul si controlul intern al bancii nu intelege nimic sau nu vrea sa inteleaga- cata vreme se fac profituri, nimeni pare sa nu fie interesat de diminuarea lor prin inside information…

Oamenii din banca spun ca inclusiv directorul general francez e cointeresat si ca de aceea nimic nu se intampla…Bani multi facuti de directorasi precum Claudiu Cercel, lipiti de scaune, pentru care perchezitiile DIICOT la propriul domiciliu unde sunt gasite instrumente de utilizare a drogurilor sau arestari sau zecile de procese  sau credite de 80 si ceva de milioane de euro date cu garantii de chirpici sau chiar fara, afacerile dubioase de metal salbatic (Wild Rose Credit pour le connaisseurs) nu sunt risc reputational…BRD nici macar nu l-a suspendat pe cercelus pe perioada cercetarilor…d-apoi sa constate vreun risc reputational conform propriului regulament despre care noi am scris in nenumarate randuri…cand auzi declaratiile acestor oameni care au lucrat multi ani in toate trezoreriile bancilor de top inclusiv in BRD cum vorbesc despre impartirea “beneficiilor” cu șefii incluzand aici si pe cei francezi, iti vine sa-ti dai o explicatie legata de Claudiu Cercel care  azi  e tot in banca, tot directoras, ba chiar adjunct, mare mahar -ba mai are si tupeul de a da in judecata Saptamana Financiara ca l-a “stricat” la imagine.

Ceea ce spun oamenii -si vom continua sa publicam pentru ca avem interviuri cu ei protejandu-le identitatea- te cutremura si-mi arata o alta fata a sistemului bancar romanesc capusat de indivizi care si-au pastrat privilegiile, si au angajat rude in sistem si-n banca si care perpetueaza sine die practici fara morala si in total dispret fata de comertul bancar normal si civilizat, ba se tin si de scaune in continuare si nu-i asa? – striga “hotul neprins, negustor cinstit”.

Avem multe interviuri, aceste persoane traiesc si exista si-i vom chema ca martori in cauza noastra versus Claudiu Cercel si alti cercei care ne-or mai da in judecata cu tupeul directorului neprins (inca) cu ocaua mica…..Sa nu uitam insa ca nici Al Capone nu a fost condamnat pentru crimele lui ci pentru neplata taxelor…justitia romantica va ajunge la ei inaintea celei pamantene…Noi insa furnizam probe -doar doar cineva ne-o auzi vreodata (NU , NU BNR)…

Cititi si va cruciti:!

Inceputurile vanzarii in marja si utilizarea “corecta” a informatiei din interior-

Dinu,Cercel, Podoleanu si altii-cum lucra echipa si explicarea fenomenului.

Domnul 1: Ce facem cu hotii aștia? Au trecut 20 de ani, vorbeam si cu prietenul nostru comun, si nu se schimba nimic. Eu am scris, nu știu daca ai vazut.

Domnul 2: N-ai ce sa le faci, istoria nu e noua.

Dl.1: Vanzarile in marja se mai pastreaza?

Dl.2: De cand s-a inventat…eu sunt un fel de dinozaur, eu si cu astia care au mai ramas in zona. Eu am intrat in “94, am fost colegi si cu Bogdan Podoleanu, si cu Claudiu, cu toata gasca.

Dl. 1: Ce fel de personaj e Claudiu asta? Vad ca este foarte agresiv si foarte … cum reuseste el sa-l mentina astia atata timp?

Dl.2: El nu era baiat rau la inceput, ca oricare dintre noi. Cand s-a inventat trezoreria si s-a dat drumul, chiar si acum, este singura activitate din banca care merita pentru unul care nu este stilul contabil. Adica, daca tii neaparat sa-ti pui cotiere si sa freci toata ziua hartii, da, te duci la contabilitate, la dat credite, la ce vrei tu.

Dl. 1: L-au stricat banii?

Dl. 2: Prin prisma jobului, acolo nu poti sa fii prost. Acolo te prinzi imediat. Ai facut tranzactia, ai castigat, ai pierdut.

Dl. 1: Faptul ca esti destept, nu inseamna ca trebuie sa fii si si ticalos. Tu ai vazut materialele pe care le-am dat in Saptamana Finaciara?

Dl.2: Singura explicatie: banii. Banii si ignoranta ca sa nu zic prostia sefilor de banca si managementului superior, pentru ca altfel eu nu gasesc o explicatie. Daca se voia, se descoperea din stanga in dreapta, si din dreapta in stanga, sa nu crezi ca se faceau chiar asa pe fata, au si ei tot felul de precautii, dar daca stai acolo…Am inceput in Trezorerie cu Podoleanu, cu Bogdan si cu Dinu. N-aveau nicio treaba ei saracii, dar cred ca te strica banul la un moment dat, exact cum spuneau si aia, nu sunt departe de adevar, dar acolo a fost alt scandal, s-au trosnit unii pe altii.

Dl.1: S-au dat in gat unii pe altii, cu firma aia de intermediere financiara

Dl.2: E de mult aia

Dl.1: Din 2001

Dl.2: Intr-adevar, ei au facut foarte multi bani acolo, se incepuse de dinainte. S-au facut foarte multi bani acolo, pentru ca au fost in sistem, stiau cum functioneaza sistemul, cunosteau preturile, cotatiile, plus inside information

Dl. 1: Bine, dar nu suspecteaza nimeni ca un broker financiar deodata este asa de succes? Chiar atata desteptaciune in viata?

Dl.2: Se stia, acolo toata lumea stia…Acolo, explicatia cea mai plauzibila de ce se poate face este ca pe toti i-a durut undeva, au inchis ochii si nimeni n-a verificat, Probabil s-or mai fi dus bani prin diferite parti.

Dl.1: Dar bancile astea mari, multinationalele nu au propriile departamente de…

Dl.2: Ba da! Ii doare la basca.

Dl.1: Pentru ca sunt platiti.

Dl. 2: Ori au oameni care nu vor sa se uite, ori au oameni care inchid ochii, ori pur si simplu de la nivelul superior se omoara in fasa. Ei vin probabil si fac control intern, audit, si ramane acolo mort. Adevarul este ca pe la bancile straine se cam ingroapa in interior. Intrebarea este de ce se face de obicei asa, se gaseste ceva si brusc dispare. Cum s-a intamplat si pe la Societe Generale au plecat toti s-a facut Investech, cum s-a intamplat la Ing dar a fost alta treaba de au plecat toti.

Dl.1: Dar uite ca la BRD asta nu pleaca de exemplu..

Dl.2: Aici e pe filiera …

Dl.1: E pe filiera potrivita cu francezii, ca altfel….

Dl.2: Cu francezii sau cu cine o fi ramas acolo. Cand s-a privatizat BRD-ul, francezii astia …eu eram la Societe Generale. Eu de fapt atunci am plecat, exact cand s-a privatizat BRD-ul si parerea mea, dupa ce m-am intors si am lucrat acolo, ca francezii au venit si au fost interesati de au dat un tun monumental.

Dl.1: De zeci de milioane, asa cum suspecteaza…sute de milioane

Dl.2: Cand au cumparat BRD-ul, cred ca au fost 250 milioane de dolari

Dl.1: O banca care deja producea deja niste venituri

Dl.2: A dat-o ceva de genul: dom’le, va dam 250 milioane si Societe Generale branch cu toata clientela pe care o are costa cam vreo 100, in fine, nu stiu daca sunt chiar 100, dar din primul an erau pe profit, scoteau dividende. Businessul super. Adevarul e ca Societe Generale, primul branch, acum trebuie sa intelegem un lucru. Societe Generale a fost adusa aici de Petrol import de pe vremea lui nea Nicu.

Dl.1: Sigur ca da, dar ei aveau branch aici in “70 – “80. Au trecut toate firmele externe de tip crescent

Dl.2: Bineinteles, primii care au intrat au fost Grivco, Petrol Import. Ti-am zis cand am intrat in ’94 eram la picior acolo la Intercontinental cand am vazut ce clientela si ce de aia, ramaneam…eu nevenind din sistem, am fost inginer, am facut Politehnica. Am intrat aici aiurea in tramvai, pentru ca in 93 cand am terminat eu, am prins un an de bursa in Franta, prin programele acelea Cervus, am studiat motoarele electrice. Cand am venit inapoi in 94, ii durea pe toti in basca de ingineri…motorul ala care merge pe zoe, noi l-am studiat prima oara

Dl. 1: Bine, toata lumea se specializa la locul de munca

Dl.2: Stiind o franceza foarte buna, astia voiau sa se extinda…aveam un prieten care era sofer, jucam baschet cu el, care mi-a zis ca astia cauta oameni. Vazand ca vorbesc franceza foarte bine mi-au zis ,, haide dom’le, vino incoace.’’

Explicatia e foarte simpla, atunci cand BRD ul s-a privatizat parerea mea este ca astia au luat doar partea comerciala, si i-a interesat pur partea comerciala, cat se uita cineva pe structura aia a bancii se vede ca toti au semnat financiar contabilitate, a ramas coloana aia de dinainte de…, adica partea romaneasca, adica cea care se ocupa cu administrativ. Cu adminstrativ mai putin sedii si lalala, care erau controlate toate de francezi. Atunci inseamna contabilitatea asta mai birocrateala, financiar contabila. Au ramas pe filiera asta. Si asa au ramas astia aici.

Dl.1: Vreau sa te intreb un lucru ca tu ca om care ai lucrat in banca si om care chiar daca nu mai lucrezi in banca tu vezi fenomenele din exterior cunoscand multe din interior. Doua lucruri ma frapeaza: daca un client vrea sa mearga la o banca si are expunere politica sau expunere reputationala sau nu ia in viata lui un credit sau n-are acces, baiatul asta Cercel care este cercetat din 2001 incoace, de vreo 10 ori cercetat penal, procese, el reuseste…

Dl.2: Inca o data, eu il cunosc, am fost prieten cu ei, si acum sunt prieten cu ei

Dl.1: I-a facut DICOT-ul perchezitie acasa

Dl.2: Eu cand am plecat..am plecat de frica.

Dl.1:Tu erai pe vremea cu vanzarile in marja?

Dl.2: Da, da. De fapt, eu am intrat acolo tocmai pentru ca ma stiau de dinainte ca am lucrat si cu Bogdan si cu nu stiu cine….era o treaba, cat a fost prima oara tineretul, ok, era un fel de haiduceala. A inteles lumea despre ce este vorba, au fost unii mai destepti care s-au prins ca pot sa faca acelasi lucru si pe persoana fizica si ,,de ce sa n-o facem”? I-au gasit si pe astia facuti gramada …ca n-au vrut sa se uite, ca au vrut sa se uite, ca nu erau pregatiti sa se uite, ca s-au si bagat unii pe altii si s-au tras si au fost insentivati ca sa inchida ochii, aia e partea a doua.

Dl.1: Si tu de ce n-ai fost incentivat?

Dl.2: Pai eu nu prea stiu, prostul prostilor eram, acum mor de oftica, sincer, ca nu….

Dl. 1: Ca nu te-ai bagat.De ce? Pentru ca tie ti-a fost frica si vezi ca astia n-au patit nimic

Dl.2: Ca orice alta schema…Toti care au fost si care au intrat in Trezorerie, sa stii ca n-au fost neaparat baieti norocosi, veniti asa, de pe campuri, ca mine.

Dl.1: Au fost recomandati, au fost crescuti

Dl. 2: Oarecum au spate, sau aveau spate, sau au avut spate

Dl.1: Au spate, Sorine, si astazi au

Dl.2: Daca citesti toate numerele alea, sit e duci si le cauti, ai sa vezi ca nu sunt…

Dl.1: Am citit tot, mi-am facut tema. Ce mi-ai dat, am citit tot

L-am vazut si pe asta, ca noi l-am studiat in Saptamana Financiara, de la Diaconescu, ofiteri

de SRI

Dl.2: Nu sunt fara spate…eu eram prostul care nu avea spate; eu am preferat cand mi s-a spus, cand mi s-a propus, am preferat sa zic ca nu am banii aia necesari de marja, pentru ca i-am bagat in imobiliare.

Dl.1: Dar ce, intrati toti cu bani acolo? Intrati, intrau cu banii proprii?

Dl.2: Da, mecanismul este extraordinar de simplu. Ideea asta este….banii …

Dl.1: Deci punea fiecare bani

Dl.2: S-a vazut ca se pot face bani extraordinari, adica au vazut piata, au vazut cum se face si era acolo la Butunuca doi, na, stilul romanesc

Dl.1: Deci asta este inside information pe modelul SEC-ului  de afara total. Adica cum e reglementat, de aia intra in puscarie in America. La noi nu, dar in America se intra.

Dl.2: Si este totul facut pe inside information. Rareori adica, de sa zici ca a facut-o unul cum se face pe corecte

Dl.1: Da, a fost o intamplare probabil

Dl.2: Sunt lucruri extraordinar de rare, si daca vrei cea mai buna confirmare, uita-te pe platformele astea toate de tranzactionare care sunt acum. Ca alea fac acelasi lucru, tranzactioneaza in marja. Cine vrea, cum vrei tu. I-au obligat astia sa…

Dl.1: Sa fie transparenti

Dl.2: 82 % din oamenii care joaca, pierd. Este exclus sa castigi tot timpul

Dl.1: Sa castigi tu tot timpul, sa fii vreun geniu

Dl. 2: Si nici ala..nu a castigat intamplator , el a avut acelasi inside information, dar la alt nivel

Dl.1: Deci, cu alte cuvinte, daca firma aia Investech s-a ,,intamplat’’ sa castige tot timpul, era pentru ca avea informatii din banca, nu pentru ca era ea foarte desteapta

Dl.2: Ei, saracii n-au facut nimic ilegal

Dl.1: Pai cum sa utilizeze o informatie din banca

Dl.2: Ei stiau despre ce este vorba si cum functioneaza sistemul, pentru ca au fost acolo.

Stiau …..perioada aia cand erau titlurile de stat, vina apartine mai degraba alora din ministerul de finante si de la BNR daca ma intrebi pe mine, pentru ca se stia cu o jumatate de ora inainte cine trebuia sa stie cotatia si unde se va scoate la nivelul maxim la care se poate cumpara.

Dl.1: Bine, dar si firma aia folosea o informatie privilegiata

Dl.2: Aia e partea a doua, dar diferenta este asa: deja, la nivelul acela, desi aveau un

Investech puternic, eu nu sunt de acord …s-au trosnit unii pe altii

Dl.1: E cu titlu informativ

Dl.2: Ei au pierdut bani multi, si-au dat la gioale, dar e o diferenta. Cat esti in banca si lucrezi pentru o institutie este una si ai informatiile si ti le faci pentru tine in banca este una, atunci e un fel de inside information…Ca astialalti…

Dl.1: Eu iti pun niste intrebari

Dl.2: Beneficia de niste informatii de care nu beneficia toata lumea, este cu totul alta poveste

Dl.1: E ca la mita, e si cel care da, dar e si cel care ia, e corect ce spun? Afara nu esti asa pedepsit? Adica e pedepsit cel care da informatia, dar e pedepsit si cel care utilizeaza informatia

Dl.2: Eu vina cea mai mare o gasesc pe partea cealalta

Dl.1: Nu, nu vreau sa cuantific. Eu zic doar asa, afara asa e privita. Fondul de Investitii patronate de indieni care au cazut si care cumparau in marja, foloseau informatie privilegiata de la noi astia, am vazut pe Netflix, nu sunt eu vreun smecher

Dl.2: Si unii si altii, total de acord, dar vina cea mare….

Dl.1: Da, vina cea mare e a celor care dau informatii, inteleg ce vrei sa zici

Dl.2: Acolo era o intreaga increngatura, si modelul mai bine sau mai prost explicat tot ala e, aveai informatia, te duceai si faceai tu tranzactia eventual la maxim, si pe urma le vindeai tu la banca. Nici nu-ti trebuiau bani..

Dl.1: Deci tot tu le vindeai, tu gestionai contul…

Dl.2: Luai informatia asa… asta costa 1 milion de euro. Si stii asa: ca asta se va vinde….se face o licitatie, da? Si stii ca asta accepta pretul maxim de 1300 000, si are un minim de…

Dl.1: Dar maximul si minimul se stabilesc inainte

Dl.2: Stii ca erau discutii in birourile alea…bumul cel mare, amploarea cea mai mare sedatoreaza semidigitalizarii din perioada aceea, adica s-au inventat telefoanele mobile. Si atunci era un mesaj de ala: ,,plus la revedere..minus…plus…’’. Ceva de genul… Imediat ieseau aia din sedinta , dar pana sa iasa aia, intelegea toata lumea despre ce este vorba si ala si ala venea si cumpara pe maxim, dar bineinteles ca si aici intervine marja

Dl.1: Deci ei vindeau si cumparau fara sa aiba banii macar?

Dl.2: Da

Dl.1: Dar permitea sistemul?

Dl.2: Tranzactia, in marja, asta inseamna, asa cumparau, stiau ca maximul e aici, puneau maximul aici

Dl.1: Deci de unde luau banii, explica-mi tu

Dl.2: Marja, si asta e un produs care exista, este foarte bun, este universal valabil, exista peste tot, numai ca s-a pervertit in folos propriu. Marja este foarte simpla, ai 100.000, sau daca studiezi pe toate platformele de tranzactionare…

Dl.1: Vanzarea leverage, despre aia vorbim, nu? Pui colateral 100 si vinzi de 10 ori mai mult

Dl.2: Aia e, leverage. Pui colateral, si de acolo s-a pornit toata treaba, pentru ca interesul este sa ajungi la decontare, ca acolo e problema

Dl.1: Sa faci bani, ca altfel…

Dl.2: Sa faci banii, sa ajungi la decontare si sa livrezi banii, dar nu ii ai

Dl.1: Am o intrebare de om prost..oamenii astia din Trezorerie de tip Cercel , de tip aia care mai sunt mentionati in articol

Dl.2: Nu mai sunt, aia macar au avut bunul simt sa se retraga

Dl.1: Asta a ramas ca ….deci, omul asta, tu spui ca utiliza si bani proprii. Adica el cumpara in nume propriu?

Dl.2: Nu

Dl.1: Baga banii in firma

Dl.2: Spre deosebire de…s-a mai civilizat lumea, ca sa zic asa. Inainte se stia toata lumea, se stiau care, cine, ce si cum

Dl.1: Mugur Isarescu, Cinteza..

Dl.2: Adevarul e ca Banca Nationala ce sa faca? ……atata timp cat se incadrau cu regulile de rulaj,putea doar sa le bata obrazul

Dl.1: Ei, puteau sa le trimita un control, au corp de control, nu e chiar asa

Dl.2: Trimiteau DICOT-ul

Dl.1: Da, si stabilea ca se foloseste o informatie interna

Dl.2: Acolo era…

Dl.1: Aveau ce face daca voiau

Dl.2: Daca cineva voia sa stabileasca…

Dl.1: Dar n-au vrut

Dl.2: Stabilea pe naiba, nici francezii n-au vrut. Au trimis audituri peste audituri si corpul de control. Undeva nu s-a vrut, ce sa mai tura vura. Probabil a fost implicat si ala, si ala

Dl.1: Asta este, alta explicatie nu e; follow the money, ajungeau si la directorul lor general

Dl.2: Cert este ca unii la un moment dat, dupa perioada de haiducie ca sa zic asa, eram si prost platiti, toata lumea vedea, oamenii ce sa faca?

Dl.1: Hai sa luam asta cu banii. Sa zicem ca Cercel voia sa participle. El nu-si baga contul propriu

Dl.2: Nu, ti-am zis, s-a mai cizelat intre timp, probabil si scandalurile astea. Asta a fost printre primii care a cam dat la gioale si cu asta s-a terminat perioada de aur cu titlurile de stat. Undeva in perioada aia nu stiu unde eram, cred ca eram la banca Austria atunci. Era o vorba, erau celebrele licitatii pentru ,,pour le connaiseurs”

Dl.1: Pour le connaiseurs, nu?

Dl.2: N-am inteles de ce le ziceau asa

Dl.1: Pentru ca erau pentru insiders informations, de asta.

Dl.2: Si ultima de genul asta, nu stiu in ce perioada, a fost una tot asa, a iesit o medie la 40% si maximul acceptat 80%. …adica ai facut 100% din prima, ai luat …

Dl.1: Vorbim de rulaje sume mari, adica milioane de euro, nu 3 lei

Dl.2: La titlul de stat erau zeci de milioane, sau sute de milioane

Dl.1: Adica tu spui ca in Romania au fost oameni care au facut sute de milioane asa?

Dl.2: Rulaj…Trebuie sa intelegi un lucru, e greu de perceput

Dl.1: Crede-ma, eu am studiat fenomenul

Dl.2: Aia care a fost cu titlul de stat s-a cam terminat, dupa care s-a trecut masiv pe singurul lucru care se mai putea face, pe piata Forex. Uite ce se intampla, ca sa-ti dau un exemplu. Nu stiu cat e euro-dolar….dau un exemplu: 0,9870 ca intrebai de unde a venit ideea, da? Minus. Se muta asta cubul, x se numeste aici . A patra zecimala, da? Minus 0,9871…Diferenta e de 0,01, dar e cu plus,da? Si acum, daca ai un million de euro, inmultit cu 0,0001…. Deci fiecare miscare, e 100…s-a miscat…50, sunt 5000..s-a miscat 100, sunt 10.000.

Dl.1: Si in banci cam asta…

Dl.2: Deci trebuie sa intelegi ca la fel e si la leu, euro-leu….

Dl.1: Stai putin ca ajungem si acolo, explica-mi te rog, vreau sa inteleg la Cercel, daca el nu baga banii lui , el ce facea, baga banii in contul firmei private

Dl.2: Nu, nu …deja nu se mai fac prin firma…ala cu firmele s-au facut…eu n-am o explicatie foarte clara..eram foarte tanar atunci si nu-mi explicam eu multe…acum, dupa o experienta…atunci in perioada aceea, nu se deschisese aia de cont, de capital, nu aveai voie. Persoanele fizice n-aveau voie deloc.

Dl.1: Doar firmele

Dl.2: Din 2004 s-a deschis contul, erau niste reglementari BNR, si undeva in 2004 s-a deschis si contul de capital, adica aveai voie sa cumperi, sa detii valuta, sa vinzi valuta, sa te plimbi cu el cum vrei. Pana atunci era ceva numai cu firme, cu offshore-uri…aia mutau banii de la unii la altii , dar cred ca acolo era explicatia si foarte putine banci acceptau pe persoana fizica, desi nu era interzis, atentie!

Foarte putine banci acceptau pe persoana fizica, si mai ales produsele astea mari. Dar la inceputuri doar bancile alea turcesti mari erau… pentru ca turcul intotdeauna a fost mai deschis speculatiei, asa au ei business-ul, si restul erau doar baietii cu informatii, deci cu suport, EXIM-ul, BRD-ul, dar toti erau in acelasi mod. Acum mai nou se face pe persoana fizica.

Dl.1: Bun, dar atuncea, asta cum facea? Explica-mi tu.

Dl.2: Atuncea el cred ca doar dadea informatia, si asigura pricing-ul, adica… Unu: dadea informatia cand o avea, daca o avea.

Doi: in momentul in care voia sa inchida tranzactiile, venea banca: ,,da,

lasa ca le cumparam noi”

Dl.1: Am inteles…Asigura cumpararea

Dl.2: Atentie, Niciodata nu s-a lucrat pana la un moment dat, astfel incat ca banca sa piarda.

Dl.1: Da, doar ca castiga mai putin

Dl.2: Ce s-a lucrat ……ia si tu banca 20 lei, restul iau baietii, aia a fost. Si n-a avut oameni care sa stie sa se uite, unde sa se uite. Era greu de monitorizat, daca nu ai pe unul care sa inteleaga fenomenul si unde trebuie sa se uite pe alea. Niciodata nu s-a lucrat in pierderea bancii

Dl.1: Da, normal, sa nu atraga atentia, ca atunci atragi atentia

Dl.2: Aia erau pe bum, trageau , castigau pe comisoane si pe credite, ii durea la basca, si nu se uitau. Deci diferenta era atat de mica, incat nu-i interesa. Daca s-au mai dus bani si si prin stanga si prin dreapta si pe unde trebuie, chiar ca nu interesa pe nimeni. Ulterior dupa ce s-a terminat cu titlurile de stat, s-a inceput pe piata Forex. Si aici, interventii BNR in piata…..aici ar putea sa se mai uite si prin ograda lor, daca or mai fi aia pe acolo , adica dl. Isarescu si aia pe acolo…

Dl.1: Nu stiu daca observi, dar mai sunt….

Dl.2: Mai sunt 2-3 care au fost si in trecut, i-au mai rotit aia, dar sa iti spun ce e pe piata Forex.

Asa, ca ma intrebai tu. Foarte simplu, ai un om, un prieten, un cunoscut, il pui pe ala, se duce ala si isi deschide cont, si pe urma ii cumparai un telefon cu cartela ( toata lumea credea ca pe cartela nu se aude, nu se vede nimic) si il puneai pe ala. Aveai informatii ca vine Banca Nationala si intervine. Interventia se facea prin BRD, de exemplu.

Cand se fac interventiile, aia zic asa: vin il suna pe trezorier: ,,vedeti ca azi vrem sa facem o interventie pe …Ok, toate bune si frumoase, si stai pana te suna ala……si te suna omul de acolo…vrem sa cumparam atata, sau sa ducem cursul la nivelul asta si instant, primele 3,4,5 tranzactii, depinde cat de multi erau, cine trebuia…aia nici nu inchideau telefonul si tranzactiile se faceau….tranzactiile erau facute in sistem, dar nu inregistrate in totalitate. Acolo era…

Dl.1: Da, le inregistrau la cateva minute dupa

Dl.2: Si pe urma incepea; si stiai, aia ziceau la un moment dat ca ne ajunge, am facut suma sau nu ne place cursul, nu ne mai intereseaza. In momentul in care aia ziceau ca nu ne mai intereseaza, bineinteles ca alea care erau aici imediat se inchideau, pe urma mai inchideai tu restul. Iti dau un model: Nu era prin tine, era prin prietenul prietenului si sunau aia: ,,vezi ca m-a sunat BNR ul sa intervina prin noi. Primele tranzactii aici, restul mai luai si tu, le mai amestecai, ca sa fie credibil. Sau venea un client mare, cum erau aia cu gazul GDF SUEZ, venea cu sume mari. Stii ca piata romaneasca la un moment dat se mai …si 5 milioane erau buni. Si atuncea, era, ceea ce se numeste clasicul front running

Dl.1: Adica utilizarea banilor clientilor…

Dl.2: Nu, Se fac tranzactii … Exista un cod de …

Dl.1:. este un cod de conduita care cu siguranta se numeste ACI, pe care cu siguranta astia l-au facut varza.. Asta e cod de conduita bancara, zici tu, sau ce?

Dl.2: Cod de conduita pentru tranzactiile Forex. Este special

facut pentru cei care tranzactioneaza Forex, tocmai de aceea..si front running ul e ceva de genul: tu ai informatia, te bagi un pic in fata lor, adica take advantage ….furi statul….te duce exact pe directie cum ar veni, iti iei tu repede. De exemplu, sa intelegi cum e fenomenul, il vezi pe asta ca vrea sa vanda 40 milioane, Distrigaz; tu incepi primul. Daca tu incepi primul, stii ca tu cunosti piata, stii ca daca asta vinde, se va duce in jos. Acum, daca e 4,95 si asta vine cu ordinul si tu ai dat prima oara, s-ar putea ca urmatorul sa fie 4,90 sau 4,40..Nu e fair fata de asta, de client, si cam asta e …Si uite cum tipul de informatii de genul asta se faceau, tranzactiile erau luate dinainte…..in mod normal marja functioneaza asa: mi-am deschis cont in marja, eu dau telefon la ora cutare, dau ordinul de cumparare, vanzare la ora cutare. Tot ce se intampla, trebuie sa se intample dupa ..asta e secventa. Se faceau pe telefoane inregistrate, de asta spun, acolo nu a vrut cineva sa vada, oricine ar lua secventa asta…

Dl.1: Dupa 20 de ani, ce sa mai ia acum?

Dl.2: Ca tranzactia asta era facuta in sistem inainte sa sune ala, nu cu mult, cu 3 secunde..

Dl.1: Da, dar se vede. Daca cineva vrea sa…

Dl.2: Ca a fost facuta la ora cutare, sunt niste detalii tehnice de finete, cand vrei, o sa ti le si arat. Ma mir cum nu ii prind astia, ca ma eu ma uitam pe ele, asa m-am prins prima data despre ce este vorba. Ulterior cand le-am pus eu cap la cap, multumesc, la revedere. Eu cand am plecat, am plecat prieten cu toti si am spus: ok

Dl.1: Tu ai plecat pentru ca ai vazut ce se intampla si iti era teama sa nu pici intr- o….

Dl.2: Inca o data, eu n-aveam spate. Plus ca atunci a fost si oportunitatea sa ma duc la bani mai multi, ca de fiecare data. Ultima oara totusi cand am plecat, am plecat de frica din BRD.

Dl.1: BRD e un cuib de hoti

Dl.2: La BRD … cand m-am reintors dupa mult timp. M-am intors prin 2006 in Trezorerie. Pana atunci, din 2000 nu mai trecusem prin Trezorerie . M-am intors tocmai pentru ca ma stiau aia…..asta stie despre ce este vorba, isi face treaba, nu caraie, nu maraie, ca nu s-a bagat in rahaturi, nu spune in stanga in dreapta, hai sa il cooptam

Dl.1: Altfel n-ai fi intrat in veci

Dl.2: Paranteza: studiam un pic Trezoreria BRD-ului, vorbim nu de toata Trezoreria, ci de partea de tranzactionare, sa nu ii bagam pe toti, ca nu toti erau … aia care vorbeau cu clientela :,,alo, buna ziua, 10 euro nu stiu ce”, cea mai mare parte dintre ei nici macar nu intelegeau ce se intampla. Nu ca nu-i interesa, dar in fine. Aveau si o pozitionare ciudata in biroul ala, daca aia sunt unii si aceeasi de la inceput.… este singura trezorie care…ti-am zis, eu mai am prieteni acolo, mai vorbesc cu ei, mai beau un sprit cu unii, care saracii erau asa, mai mana a doua, si mai rad cu ei. Probabil acolo s-a inchegat un grup, cine l-a facut si l-a tinut.

DL.1: Cine l-a facut? Cine e cel mai vechi de acolo, nu? Daca Cercel era si atunci si e si acum….

Dl.2: Atunci intr-adevar am plecat mai mult de frica

DL.1: Vedeai ce se intampla

Dl.2: Am plecat deoarece cumva, ma trasesera si pe mine

DL.1: Te obligau sa….

Dl.2: Nu neaparat ma obligau, intra in job description sa zic asa.

Cand pleca cel care se ocupa de tranzactiile in marja, relatia cu clientela, astia neavand oameni de incredere si fiind refuzati de unii care au venit din Societe Generale, ca si aia nu erau prosti, cand li s-a spus ,,sa faci asta, aia au declinat: ,,stiti ceva, ia mai lasati-ne in pace, la revedere”. Astia stiindu-ma pe mine…,,Sorine, tu stii despre ce e vorba, nu trebuie sa te scolim prea mult, asta e treaba.

 Cand pleaca asta din concediu, trebuie sa preiei legaturile’’..si..se acopereau, sa nu crezi ca… erau clienti de marja, care erau fosti oameni din sistem, care stiau ce se intampla, cum se intampla, si incercau sa profite de o interventie a BNR, de o chestie, adica clienti normali.

Clientii semi normali erau aia care…unul a fost viceguvernator la BNR

Dl.1: A fost viceguvernator si era client?

Dl.2: Da…iesise din…dar iti dai seama…avea cunostinte…mare minune daca nu il sunau aia…stii cum e cu interventiile…pentru ca astialalti erau foarte atenti la tot ce faceau astia..,, a sunat ala, se intampla aia, sa ne pozitionam si noi sa vedem, ca stie ala ceva’’ Unii destul de ciudati, care probabil erau in sfere mult mai inalte decat …

Dl.1: Aveau informatii mult mai …auzi, fii atent aici; de acum 20 de ani, lucrurile astea se intamplau si se intampla si astazi dar sub alta forma.

Dl.2: Ele cu siguranta s-au intamplat pana in 2008…2009, 2010,2011, 2012 . Senzatia mea….ti-am zis, eu pe urma am iesit oarecum din circuit cu Trezoreria si atunci am ramas…un dinozaur in viata. Din 2012 cred ca s-a stopat. Sau oarecum s-a stopat, aici nu mai stiu. Stiu ca in 2012 a bubuit aia.

Dl.1: Aia ce? Cu dosarul bancherilor, cu creditele, sau ce?

Dl.2: Da

Dl.1: Pai de asta iti spun, au trecut pe altceva

Dl.2: Tin minte ca atunci ma mutasem la Credit Agricole, si avea pe Vasile Lascar sediul, in zona aia; eu vin din nord si tin minte ca am trecut cu masina si i-am vazut pe aia cu dubele….

Dl.1: Veneau in control

Dl.2: Am sunat la un prieten vechi din copilarie, care inca mai lucreaza acolo, am crezut ca s-a intamplat ceva initial…

Dl.1: Au trecut la alt nivel, credite false

Dl.2: Ala mi- a zis… Sorine, au venit unii, au intrat in birou, nu va atingeti de nimic, le-au luat calculatoarele, au luat…. atunci cred ca s-au oprit…de ce au intrat la astia in Trezorerie, nu stiu, ca partea de creditare n-am facut-o, nu o stiu, nu ma bag…in principiu…

Dl. 1: Au inventat alt mecanism de furt

Dl.2: In principiu, Claudiu nu intra decat in borurile alea, ca altfel nu imi explic

Dl.1: Avea oamenii lui, ca nu se ducea la toata lumea. Avea oamenii lui pe care i-a promovat, cum era Bajeasca, cum erau astia, din sistem, tata securist, la fel, prieteni cu Diaconescu…si asta prietena, tu nu vezi ca se leaga?

Dl.2: Aia daca asa e, l-a pacalit si pe Sorin, ne-a pacalit pe noi toti

Dl.1: Pe toti… Pe toti i-a pacalit

Dl.2: La Societe Generale a fost sefa mea, apoi am fost director 6 luni la agentia Victoria

Dl.1: Dragos Diaconescu era prieten foarte bun si cu Cercel, prieten foarte bun si cu tatal lui Bajeasca…da, dar 85 milioane de euro, trecute asa, la hair-cut ?

Dl.2: Ala era un nebun in viata

Dl.1: Pe alea cine le plateste ? Nimeni, niciodata. Cu garantii o casa de chirpici, sau….

Dl.2: Au fost si fara garantii

Dl.1: Adica ce stai sa se joace cu vanzare in marja si cu…

Dl.2: De acolo…Nu s-a vrut sa se vada, pana nu s-au calcat pe picioare unii pe altii

Dl.1: Au inceput unii sa fure mai mult ca altii, probabil, si s-au generat invidii

Dl.2: Cred ca s-au inteles la bani, s-au prins ca unii..

Dl.1: ….. oricum, pierderea este clara pentru banca, e clar. Explica-mi tu de ce francezul nu face nimic

Dl.2: Nu il intereseaza

Dl.1: Pentru ca daca el castiga 300 milioane, il doare undeva ca pierde 80, nu?

Dl.2: Pierderea este insignifianta

Dl.1: Este si deductibila, profitul e asigurat, probabil

Dl.2: Este provizionata

Dl.1: Bun, si faptul ca el nu actioneaza, nu ii instiga pe aia care vad si care sunt in banca, sa fure in continuare ?

Dl.2: Ba da. In mod normal, cand se intampla din asta, se rotesc cadrele, nu se da lumea afara

Dl.1: Nu, ii promoveaza…s-a dus in Tunis, s-a dus in Franta, s-a dus in Germania

Dl.2: Ii cheama acolo, vorbesc cu ei ce sa faca, semneaza un nou disclosure, si deodata citesti prin ziare… cutare si cutare s-a decis sa accepte un nou challenge… La toate scandalurile care au fost, asa s-a intamplat…

Dl.1: Bun, deci politica bancii este sa scape de cei cu iz reputational, ca asa e normal, nu? Ca sunt clienti sau ca sunt angajati.

Dl.2: Da. In mod normal, asa se intampla. Se cheama inspectia generala, fac aia niste controale destul de dure, cred ca aia au lucrat in politie, daca nu or fi chiar politai, ca si aia sunt batuti in cap. Adevarul e ca si aia vin, incerci sa le explici o chestie, aia o tin pe a lor, langa. E ca la politie la noi. Intelege naibii modelul…

Dl.1: De aia sunt platiti. Dar BRD n-a facut contract cu Virgil Ardelean, cu tot felul de politisti, securisti ?

Dl.2: Ba da. Desi nu inteleg modelul…

Dl.1: Pai nu stii de ce nu inteleg modelul? Pentru ca cel care-l angajeaza, adica banca, nu vrea sa-i dea modelul, dar banca ia din raportul lui ce il intereseaza pe el. Dar explica-mi tu, deci vine politia, DIICOT-ul, ancheteaza un director general adjunct, ii gasesc droguri in casa, are zeci de dosare si ala ramane in picioare? Pentru mine este o necunoscuta. Cum poate un om sa ramana in picioare atata timp, cand el are cercetari penale in zeci de dosare?

Dl.2: Ti-am spus, exista un spate

Dl.1: Ce inseamna ,,exista un spate?” Cum poate un francez sa asigure un spate?

Dl.2: Nu stiu daca e francez sau nu, asta e partea a doua….Coloana este pur romaneasca….

Dl.1: Si francezii n-au niciun cuvant de spus? Sau nu-i intereseaza cata vreme banca merge zic ei, bine?

Dl.2: Nu mai tin minte sa fi fost un director francez pe partea de Trezorerie

Dl.1: Deci zici ca ei sunt dependenti cumva de…

Dl.2: Trebuie sa se uite cineva sa ….francezul nu s-a bagat…. s-a bagat in comercial, s-a bagat in spatiile …pe zona aia nu s-a bagat nimeni

Dl.1: Deci sunt dependenti cumva de zona aia…de coloana aia

Dl.2: Asa o fi fost contractul de privatizare, cine stie ce scrie acolo. Dar acolo nu s-a bagat nimeni, niciodata. N-a fost niciodata un francez care sa vina sa lucreze in Trezorerie, nimeni n-a venit. Rezultatele probabil oricum au fost exceptionale. Trezoreriile in perioada aia, acopereau foarte multi bani.

Dl.1: Deci nu interesa pe nimeni ca nu generau mai multi bani

Dl.2: Da.

Dl.1: Auzi, dar a fost vreodata cineva prins pentru vanzarile astea in marja, in Romania?

Dl.2: Nimeni, niciodata, ca n-ai ce prinde, daca nu vrei. Il prindea cine?

Dl.1. Un departament de control intern

Dl.2: Da, il prindea si ce ii facea?

Dl.1: Pai stabilea un prejudiciu. N-ai castigat 3 milioane, ai castigat castigat 300 mii.

Dl.2: Prejudiciul ala insemna sa faci procese, insemna sa te expui public…

Dl.1: Ei fiind firma publica le scadea probabil cotatia, pierdeau bani. Toate se musamalizeaza cumva

Dl.2: Cam asa ceva, pentru ca …ii mai inteleg si pe ei pe de o parte, ca vii si zici ce? Ca l-am gasit pe unul care te fura de 10 ani. Pai tu 10 ani ce ai facut?

Dl.1: Se scoate si pe el

Dl.2: Ai gresit daca se ajunge la un process. Stai linistit…cu siguranta tone de avocati, ii incurca pe aia…gaseste pe unul cu cunostinte in domeniu…unele tranzactii nu sunt in regula, mai departe, ce sa-i faci, ca trebuie doar sa-l cunosti pe ala…ca nu a existat vointa, de aceea a ramas Claudiu….probabil s-au dus niste bani in alte parti..

Dl.1: Sigur s-au dus bani….. e follow the money intotdeauna, ca doar nu ne iubeste, nu iubeste cineva pe cineva. Ei au participat la hotia asta, sub o forma sau alta, nu exista

Dl.2: Puneai pe unul prieten comun,deschidea ala cont, iti facea toate tranzactiile, du-te la ala atunci si vezi cati bani a scos, sau uita-te ca era mai bun..il sunai si il angajai la banca, ala nimerea toate tranzactiile

DL.1: Era un fel de specialist

Dl.2: 100%, daca te uitai …mai bine ii dadea pe astia afara

Dl.1: Il facea ministrul finantelor

Dl.2: ….Nu i-a prins bine din punctul acesta de vedere

Dl.1: Stii cum e…..e un pattern aici, astia, securistii astia sunt in mijlocul celor care fac banii in marja, Cercel asta era prieten ba cu Dan Voiculescu, ba cu Copos, ba cu Dragos Diaconescu, ba cu …..nu exista infractor fost din structurile securitatii pe care el sa nu-i stie

Dl.2: Cine spune ca aia n-aveau si ei conturi deschise in marja….

Dl.1: Da, 100% aveau, ca toti aveau societati de valori imobiliare

Dl.2: La un moment dat, s-a incercat sa vada, pentru ca a fost o perioada in care a fost o deschidere a pietii ca sa zic asa, haideti sa facem si pentru persoane fizice, sa aducem produse noi. Si produsele astea noi erau fie depozite structurate, fie tranzactionarea in marja, si toate astea. Si la momentul acela, da, facea sens. Eu, cand am fost la Commercial Bank of Greece, civila, venisera noi, niste greci. Si cum acolo era o banca mica, n-aveai clientela, n-aveai nimic…si cum sa faci sa-i aduci… O varianta a fost sa dam posibilitatea ca cei care isi deschid cont, sa poata deschide si pe persoana fizica si sa faca tranzactionare in nume propriu, in marja, cu ce vor ei….. Si asta s-a incercat acolo. E drept ca dupa ce s-a incercat si s-a facut, am stat acolo un an de zile si pe urma am plecat, dar dupa ….Ca sa vezi cum te perverteste lumea. Cand vezi banul, pentru ca exceptie ce ti-am aratat tie acolo e cu 10 plus, pe vremea aia se inmultea si cu 200-300 lei, si vorbim de anii…..pana in 2012. Daca prinzi 100 de lei, ca sa nu zic ca prinzi, dar la 100 de lei, 0,01 inmultit cu 1 milion, daca faci numai 1 milion, sunt 10.000 lei. Un euro cat era? 3 lei si un pic. Faci in fiecare zi cate 3000 euro….

Dl.1: Nici nu mai trebuie sa vinzi produsele comerciale in banca, pentru a face banii. Astea sunt asa, pentru ochii prostilor.

Dl.2: Atunci a fost un sport national. Toate bancile faceau…in primii top 10 nu stiu daca era una care…..

Dl.1: Bun, am o curiozitate; afara din tara asta, in leverage, pierde bani cam peste tot. Putini oameni fac bani impotriva casei, ca sa zic asa. Si este relativ reglementata

Dl.2: Si la noi este reglementata

Dl.1: Aceasta inside information a fost reglementata dintotdeauna in banci, sau s-a reglementat acum?

Dl.2: Dintotdeauna

Dl.1: Deci cu alte cuvinte, daca i-ar fi prins pe astia in 2000, puteau foarte bine sa-i acuze de folosirea de informatii

Dl.2: Cine a rezistat, a rezistat pentru simplul motiv ca nu s-a cercetat. S-a stiut. Se stia ca ceva nu este in regula, unele tranzactii….s-au facut niste controale..

Dl.1: Ca sa acoperim mai mult decat….dar tu crezi ca astea se mai fac?

Dl.2: Nu cred, eu n-am auzit, adevarul e ca am si iesit si nu prea…

Dl.1: N-ai mai avut informatii. De ce nu s-ar face, te intreb eu, daca n-au fost dovediti?

Dl.2: Au fost scandalurile alea…pana si la BCR erau ..ti-am zis, ..si dupa aceea cred ca s-a cam taiat…

Dl.1: Le-a fost frica

Dl.2: Mai degraba cred ca a venit directiva

Dl.1: Aha..mai opriti-va un pic, baieti, ati facut bani prea multi

Dl.2: Cam asa ceva…adica stop joc, ca..

Dl.1: Te-ar incurca sa facem un interviu pe tema asta?

Dl.2: N-as vrea sa-i supar, eu sunt prieten cu toti

Dl.1: Te intreb, fara sa dai nume, pe tema fenomenului

Dl.2: Nu m-as simti confortabil…nu stiu ce fac ei pe acolo, probabil ca ei au dus-o la alt nivel

Dl.1: Sigur au dus-o la alt nivel si acum se dau si mari ca ei n-au facut-o niciodata, ca stii ca asa sunt oamenii, mincinosi

Dl.2: Eu mai mult si mai mult ….nu neaparat am o suparare pe ailalti

Dl.1: Ailalti fiind cine?

Dl.2: Cei care stiau, n-au vrut sa controleze si n-au facut nimic…ca ei au generat treaba asta

Dl.1: Dar fenomenul de vanzare frauduloasa in marja, a existat in mod clar si exista de la inceput

Dl.2: A existat de la inceput si produsul a fost pervertit. Deci el a fost un produs bun, si nu intelegeau cel putin in perioada aceea cine intelegea cum poate fi folosit si la ce poate fi folosit. Daca juca doar in componenta dolar-leu, sau euro-leu, putea sa faca bani si se puteau face bani si fara sa te bagi tu sa platesti pe unul, pe altul, sa-ti dea informatii pentru interventia BNR Se puteau face bani si atuncea, e o chestie tehnica, prin acele forward-uri s-ar putea face, tranzactionarea prin forward-uri din marja, este un fel de vanzare la termen

Dl.1: La termen, un fel de…

Dl.2: Da, dar nu e pentru tine sa deschizi pur si simplu o pozitie. ..dar de ce spun ca se putea face asta…..unii au inteles despre ce e vorba, au mirosit despre ce este vorba si unele s-au facut chiar pe bune, pentru ca s-a inteles despre ce e vorba si lumea isi dadea seama. Cand n-au mai mers forurile astea s-a imputit treaba, s-a mai magarit si s-a venit cu interventii BNR. Vanzarea la termen a mers foarte bine pana in 2005 – 2006, sau 2007, nu mai stiu

Dl.1: Probabil au fost probleme si cu cursul

Dl.2: Dar pana atuncea, asta a mers foarte bine, deoarece dobanda in Romania era 45%. Ca sa nu mai zic de vremuri cand era 300%. ..era atuncea ..asta e in “94-97”. Si din cauza asta, cursul asta era foarte mare.D e fapt e o translatare prin dobanzi a cursului, grosier, asa sa zic…40% dobanda la leu minus 5% dobanda la marca sau ce era, iti dadea 35. Inmulteste 35 cu cursul. Nu e asta formula, dar ti-o dau…si iti dadea un curs enorm. Si gandeste-te ca asta era dobanda la luna. Diferentialul asta de dobanzi era la luna. Deci 35 lei inmultit cu 30 zile, iti dadea un curs ceva la genul …calculat si corect, care se putea tranzactiona, si la care nu pierdeai banul daca nu vindeai in piata…deci nu se pierdea nimic. Dar iti iesea ceva de genul…azi e cursul 50, peste o luna, prin calculul asta care este corect facut, iti iesea ca trebuie sa fie 8000… niciodata n-o sa se duca acolo …

Dl.1: Ca nu-l lasa statul, afecteaza niste procese

Dl.2: Se duce pana la 6, dar nu pana la 8, nu intr-o luna. Deja vorbim de interventii ….atunci cine intelegea diferentialul asta de dobanda, s-au facut bani cu ghiotura, corect

Dl.1: Bun, asta era un instrument

Dl.2: Cine l-a facut asa, l-a facut corect…din momentul in care n-a mai fost posibilitatea, s-au mai echilibrat dobanzile, au mai ajuns una pe langa alta, nu mai facea, si atunci s-a ajuns la pervertirea asta …pe informatii, pe BNR, hai sa-l platim pe ala…. ..s-au mai facut in ultimul timp si de-alea taranesti, adica pur si simplu se lua o pozitie in piata si se tinea acolo. Daca vedeai ca e buna, o dadeai lui asta….nu mai lasai la banca. Daca vedeai ca e proasta, o ia invers, o tineai pe banca daca accepta si banca.

S-a ajuns la pervertiri din astea. Eu nu prea ii acuz pe astia, lasandu-l pe Claudiu la o parte si pe Marius…vinovatii cei mai mari sunt astia care i-au ajutat …

Dl.1: Sa faca ceva impotriva si sa reglementeze

Dl.2: S-a stiut…

Dl.1: Dar stii ce a generat asta? Asta a generat faptul ca oameni ca si Claudiu Cercel se dau in piata maicute, ca hotul neprins e negustor cinstit, ca el n-a facut niciodata vreo vanzare in marja…cu siguranta n-a facut. El doar a stiut cursul si l-a dat cuiva care l-a facut

Dl.2: Exista acele persoane, exista ….

Dl.1: Daca il cautai acum 20 de ani….crezi ca mai stie cineva ce a facut Cercel? Ca a sunat pe cineva si i-a dat informatia prvilegiata?

Dl.2: La un moment dat, ti-am spus, ca am ajuns din nou acolo, pur si simplu n-aveau oameni in Trezorerie

Dl.1: Aveau nevoie urgenta

Dl.2: Munca era destul de mare…..Era tricky sa angajam pe cineva din exterior

Dl.1: Iti bagai in casa….

Dl.2: Eu atunci lucram in BRD si stiind ca am lucrat si in Trezorerie, stiam despre ce este vorba

Dl.1: Da, aveai istorie buna, n-ai provocat valuri

Dl.2: Stiam despre ce este vorba ca job, nu neaparat ce e pe acolo. Jobul in sine. Stiam si sisteme, iti dai seama pentru aia a fost simplu, il luam pe asta pe asta il mutam dintr-un departament in altul pana incepe jobul.

Dl.1: Da, nu mai cautam, nu mai trainuim, nu ne ferim de el

Dl.2: Stim ca nici pe vremea cand a lucrat cu Bogdan si cu astia n-a dat in gat, ca sa zic asa, eom serios, isi vede de treaba. Au avut nevoie ca a plecat baiatul ala in concediu medical, care se ocupa de persoanele cu tranzactii in marja. Problema era cu timing-ul cu telefoane…m-au pus pe mine. Acum daca ma intrebi pe mine, ca sa se si acopere, mi-au dat si clienti de buna credinta sa le zicem asa… de aici din sistem. La un moment dat, s-a incercat aducerea, cooptarea ….sau sa faca un fel de private banking …..

Dl.1: In capul lor asta era private banking

Dl.2: S-au mai adus si oameni din astia cu 10 – 20 milioane….La un moment dat, eu ocupandu-ma de partea de clientela o perioada, am fost prezentat..vezi ca astia vor sa-si deschida conturi in marja, sa te ocupi tu de conturile lor….ca sa fiu persoana de contact si sa ma ocup sa le fac bani. Dar sa nu ma spui, sa nu spui pe nicaieri.

Dl.1: Ca eu iau banii vostri si fac bani pentru noi

Dl.2: Nu ma consider un geniu in viata in tranzactii, ca daca eram faceam bani multi; acum poti sa deschizi pe….

Dl.1: Pe aplicatie, da

Dl.2: Lucrezi si faci bani de unul singur

Dl.1: Asa, si cu clientii astia ce faceai? Le foloseati banii

Dl.2: Astia saracii erau de buna credinta, dar sa nu ma spui, ca se supara aia pe mine

Dl.1: Cine se supara, Claudiu Cercel?

Dl.2: Nu, clientii. Nestiind cum sa ies din combinatia asta elegant, mi-am bagat ……..nu mult, 10.000 dolari. Ii tineam in cont

Dl.1: Si Claudiu Cercel nu te-a suspectat? Ca stia ca te pricepi

Dl.2: I-am zis ca am iesit din sistem, nu mai stiu

Dl.1: Dar ei le foloseau banii acestor clienti?

Dl.2: Ei erau cu banii lor…voiau sa faca bani, luati fratilor lucrati cu modelul vostru. Si acolo a fost un declic asa… S-au suparat atunci pe mine

Dl.1: S-au suparat? De ce, ca tu ai fost in felul tau onest. S-au suparat ei ca ai plecat tu

Dl.2: E un grup mai inchis asa si…

Dl.1: De la inceput, de acum 20 ani

Dl.2. Oricum le-am zis atunci…Cand m-au trosnit astia cu aplicatia lor, am avut pe BRD

Dl.1: Te-a trosnit cine?

Dl.2: Au trosnit-o astia cu aplicatia pe nevasta-mea, toti banii i-au furat de pe aplicatie

Dl.1: Ce aplicatie, ca nu stiu?

Dl.2: My BRD-ul ala

Dl.1: Pai explica-mi si mie, sa stiu

Dl.2: E o aplicatie de rahat, lipsesc multe comparativ cu ce au astia si astia incepusera……

Dl.1: Aveati acces prin aplicatie la banii aia?

Dl.2: Era credentialul lui nevasta-mea, ea primise un bonus, era si imputernicita pe conturile mele, au ajuns si in conturile mele prin imputernicirea aia …..si atunci m-am suparat rau de tot pe ei si le-am si spus : ,,vedeti ca eu o sa ma ocup de ..eram chitit, cu avocat, cu toate alea…

Dl.1: Si atunci de ce nu vrei sa zici despre ce se intampla, daca ai si pierdut bani? Ti-au dat banii inapoi?

Dl.2: Pana la urma mi i-au dat, ca s-a dus avocatul peste ei. Nu pe toti, dar 80% i-am recuperat…aceleasi semnaturi de rigoare…..Le-am spus tuturor si lui Claudiu: ,,ba, vedeti, sa nu va suparati pe mine, dar vreau sa ma duc si o sa ma duc ….cu avocati si ne certam..dar aveti grija ca daca cumva ajungem la discutii, sa nu va suparati pe mine ca imi aduc aminte “…Odata ajuns la DIICOT…eu ii stiu pe aia…”

Dl.1: Nu merita lasati.

Dl.2: Ca aia bineinteles ca primul lucru care ma intreaba ..de aia ce stiti, dar de aia ce mai stiti…

Dl.1: Daca toata lumea ii protejeaza, de aceea scapa alde Cercel si astia, intelegi, pentru ca nimeni nu vorbeste

Dl.2: Ti-am zis, nu ma simt confortabil ….cea mai mare suparare o am pe aia care i-au lasat sa faca …am o suparare pe Claudiu si pe Marius pentru ca…

Dl.1: Marius asta cine ? Adjunctul lui Cercel? Marius si mai cum il cheama? Si e tot in Trezorie cu el acolo? Asa, ziceai ca ai o suparare pe el si pe Marius, ca?

Dl.2: Pentru ca la un moment dat au pervertit atat de mult, incat …

Dl.1: Da, au stricat sistemul de tot. Dar tu vezi ca viata nu e dreapta? Unul care a pervertit tot sistemul de vanzare in marja, astazi e maicuta Tereza, domnul Claudiu Cercel

Dl.2: Au stricat tot sistemul si l-au facut asa. …eu nu mai am loc pe nicaieri ..pe unde te duceai, era…

Dl.1: Era un grup de hoti. Si s-a dus in tot sistemul bancar, s-a perpetuat modelul asta

Dl.2: Cred ca daca cauti in perioada respectiva, de-aia ti-am trimis….

Dl1. Da, l-am citit . O sa caut, iti dai seama ca o sa caut. Dar tu stii, ca si noi am scris despre ei

Dl.2: Fenomenul e….

Dl.1: Si il gasesti pe dl. Cercel din 2001

Dl.2: Si ……stia de atuncea, mai stateam de vorba cu el. Cumva, la un moment dat putea sa fie..

Dl.1: Iar ea a ajuns azi sa tina seminarii si sa-ti explice tie ca nu exista vanzarea in marja, domnul Cercel n-a furat niciodata nimic

Dl.2: Exista conturi, 2 cel putin erau ale lor, ale grupului din BRD …interbancar…ala a avut si probleme cu capul …deputat…era increngatura naibii…ala era var cu unul care era la BNR, cu interactiuni in piata valutara, era ceva ruda si cu nebunul ala de la ASF, deputat nu stiu cum il cheama, Nicolae

Dl.1: La SF zici tu

Dl.2: Unul cu bani… 2-3 milioane….5 milioane de euro

Dl.1: A, da….Radu Rusanu?

Dl.2: Unul mai mic ca el. Trebuie sa ma uit dupa nume…

Dl.1: Bun, si astia aveau banci? Era grupul de la BRD care aveau conturi bancare cu care actionau?

Dl.2: Nu, dar iti dai seama, asta il stia pe ala de la BNR, erau rude… aveau informatii..

Dl.1: Bun, dar tu zici ca Claudiu n-a furat. Cum n-a furat, daca el a folosit o informatie, daca el avea informatia?

Dl.2: Cine demonstreaza?

Dl.1: Stai dom’le, cine demonstreaza, acum vorbim nu sa demonstram , vorbim despre ceea ce stii tu ca s-a intamplat. Nu noi trebuie sa-l prindem, noi nu suntem DIICOT. Deci omul avea informatia, o dadea mai departe, ala caruia i-o dadea facea banii si impartea cu asta. Despre asta e vorba. Nu putem sa zicem ca n-a furat. E ca si cum ai zice ca unul comanda o crima, si zice ,,da, dar nu l-am omorat eu”. Nu l-o fi omorat el, dar e autorul de mana lunga…

Dl.2: Si si-a facut in nume propriu, jos palaria. A stricat o piata intreaga, e partea a doua

Dl.1: Pentru ca lumea n-a intervenit, pentru ca sefii lor nu i-au cercetat

Dl.2:…

Dl.1: Nu cred, asta zici tu asa, intr-un moment de suparare, dar eu nu cred, ca daca era sa ai chestia asta ..se manifesta atunci. Omul care e lacom si nenorocit pe interior, n-ar fi plecat cum ai facut tu. N-ar fi plecat. Ar fi stat.. Tu acum spui la suparare, legat de faptul ca tu ai plecat si ca in mintea ta era ca cineva o sa-i prinda pe astia ca fac niste nenorociri, si nu s-a intamplat nimic. Si asta iti arata ca viata nu e dreapta.

Dl.2: De-aia ulterior au fost inventate toate rahaturile alea, cum e regula aia cu best execution, ca sa nu faci vreun running pe client

Dl.1: Da, au pus filtre

Dl.2: De-asta s-a inventat si nu se intelege

Dl.1: Asta nu ii face mai putin vinovati

Dl.2: Daca se voia, erau curatati de mult

Dl.1: Cel care da informatia din interior, dupa parerea mea, este mai vinovat decat ala care face furtul, pentru ca in absenta informatiei data de Claudiu Cercel, firma sau persoana interpusa, n-ar fi putut sa faca nimic. Generatorul de rau, generatorul de furt, e cel care da informatia. Stii cum e. Daca tu nu dai informatia, Claudiu Cercel, cum fura ala? Apropo de cum zici tu, ca ala nu e vinovat, ca n-a furat el. Da, dar de fapt el a furat. Daca el a dat informatia, el a furat. E simplu.

Dl.2: Cred ca increngatura e atat de mare, incat rezista

Dl.1: A, ca impart, suta la suta de aceea au rezistat. Impart toti, niste nenorociti. Dar asta este. Astazi Claudiu Cercel clameaza ca nici n-a auzit de vanzarea in marja …niste nesimtiti.

Dl.2: E lista aia de conturi in marja

Dl.1: Dar lista aia de conturi mai exista?

Dl.2: Da, au fost clienti ai bancii, deci trebuie sa existe. Clienti ai bancii care au avut conturi deschise in marja. Sunt in sistemele alea, nu stiu cati ani

Dl.1: Bun, si vezi lista de clienti, si ce faci?

Dl.2: Se uita fiecare pe lista aia de clienti, care a fost ala mai smecher si cel mai performant …sunt unii care au lucrat in sistem si au mai facut o tranzactie o data pe luna, sunt unii care..si de acolo incepi sa te uiti….

Dl.1: Il iei pe cel mai performant si te uiti la…

Dl.2: Si pe urma te uiti pe graficele alea cand au fost interventiile si pe urma incepi sa sapi..asta a facut tranzactie fix cand a sunat ala cu tranzactie BNR, ca sa ai de ce sa te legi, daca tii neaparat

Dl.1: Pai nu, ca trebuie sa te legi

Dl.2: Cum naiba a nimerit-o pe asta la fix? A cumparat la minim si a vandut la maxim la cateva secunde. Pe urma te duci…avand ala, te duci in inregistrarile alea care inca exista…nu exista inregistrari audio sa vezi ora cand a venit, ok…exista in schimb inregistrarile de pe sistemele alea de tranzactionare ….si acolo exista ,ca nici aia nu sunt prosti….si te uiti pe ele….e clar ca ceva pute. Iei telefoanele alea…Nu sunt eu un geniu in viata, dar sunt ferm convins ca undeva se pastreaza, ca orice roman care a trait cu securitatea, ca daca nici aia n-au ascultat…ne-au ascultat pe toti, sunt ferm convins ca exista in nu se intelege si in BNR-ul ala, suta in mie, au fost unii care scapau informatiile, sub ce forma, nu stiu.

Dl.1: Eu le-am vazut scrise in presa, dar niciodata nu le-am vazut devoalate de un om din interior

Dl.2: Tin minte ca eram la BRD si plecasera astia in concediu de pe tranzactionare de pe 3, amandoi. Una a plecat in concediu si celalat ca s-a intamplat ceva, si a trebuit sa plece. Eu stiind despre ce este vorba, eram singurul din biroul ala care puteam sa preiau instant. Si s-a nimerit interventie BNR. Ca sa vezi concluzionare…si vine Claudiu si zice ca au sunat aia de la BNR ca vor sa sune la nu se intelege sa faca o interventie in piata si o sa te sune, nu stiu cand, dar vezi ca le-am dat numarul ala de la birou, telefonul fiind inregistrat . O sa te sune pe fixul asta de aici, ai grija sa raspunzi la asta. Asta care se ocupa de tranzactionarile in marja, Andi, baiat bun tanar, avea operatie nasoala pe creier, dar de ala chiar nu-mi pare rau. Ala saracul nici sa conduca nu mai avea voie. Si asta statea in drum…si a sunat telefonul, Andi era langa mine, el nota…aia comunicau cam ce suma, cam de unde se incepe, cand sa incepem si cand sa te opresti. Asta ca sa stie ce sa faca, sa deschida tranzactiile in piata. Nici nu mai stiu cum il chema, Nicu parca , nici nu mai lucreaza acolo… Si asta incepe… ,,Vrem sa facem o interventie (ca trebuie sa ramana inregistrata)…cu suma cutare” …. ,,Bun, si cam pe unde vrei sa duceti cursul, unde sa ne oprim? “ ,,Pai am vrea sa ne oprim pe la….”

N-a terminat ala de ……nu daduse ordinul, ca sa zic asa …si pac, racheta cursul

Dl.1: Domnul Cercel era…deci domnul Claudiu Cercel era la datorie

Dl.2: Da, dar el ne sunase pe noi

Dl.1: Asta inseamna ca are pe cineva care stie

Dl.2: Erau bancile alea clasice ….erau atunci, Emporiki….UGBI

Dl.1: Demir erau, BTR

Dl.2: Aia disparusera….de ce spun eu acum e din 2007

Dl.1: Din 2007-2008, disparusera, da. Dar UGBI erau in piata

Dl.2: Si aici aveau si ailalti baieti destepti conturi in marja. Ca nu puteau sa le aiba astia pe toate..si, racheta…Si incepe Nicu: ,,Bravo, ……ca vad ca luat-o”

,,Eu nici n-am apucat macar sa inchid cu tine, sa apas pe tastele alea” … cica nu,ca e bine si asa…toti de la BNR care aveau informatia de genul asta, o dadusera de mult

Dl.1: Aveau nevoie cumva doar de acoperire

Dl.2: Aia de la BNR sunt…cum aflam si noi informatia, asa o aflau si ei. Toate tranzactiile erau la…se poate vedea…in zilele cu interventie ia sa vezi cine te-a sunat…cand te-a sunat BNR-ul, se inregistreaza acolo. Toti stiau. Dupa care, cand se scoate banul si nu se duce banul. Si o sa vezi pe unul ca se duce sa scoata o data pe luna vreo 3000 de dolari. Pe urma, tine-te de ala…

Dl.1: Dar il chemi la discutii si iti da. Nu vezi ca oamenii dau ca sa iasa din rahat?

Dl.2: Daca se vrea, se poate. Facusem eu pentru un seminar la un moment dat, sunt niste cursuri, am ajutat un prieten, cursuri despre piata valutara …deci, daca cineva vrea sa se uite pe …nu stiu daca mai am prezentarea aia…

Dl.1: Trimite-mi-o si mie, te rog

Dl.2: Daca o am, ti-o trimit. E o prezentare de piata, un curs pur si simplu. Deci sistemele alea de tranzactionare, sunt standard, sunt sablonate. Si nu raman la tine, raman in sistem.

Dl.1: De acum 20 de ani…

Dl.2: Fizic sigur exista, si sunt sablonate. Si pe tranzactiile alea, eu asa le-am zis sa aiba grija cand am plecat: ,,Aveti grija ca unul care vrea, daca va prinde, va ia naiba, sa nu ziceti ca mi le bagati mie.” Ca unele le-am facut si eu. Adica le-am luat si pe urma mi le-a luat unul si le-a dat la ….

Dl.1: Cum adica le-ai luat si ti le-au luat aia? Le-ai luat ce?

Dl.2: Pozitia este luata de mine, tranzactionata de mine

Dl.1: Tu ai deschis pozitia si le-a luat gasca lui Cercel

Dl.2: Ca avem nevoie pentru aia…,,da, ia-le”

Dl.1: Ce inseamna ,,avem nevoie pentru aia”, adica pentru ce?

Dl.2: Avem noi un ordin de la un client care nu se intelege

Dl.1: Dar clientul nu stiai cine e?

Dl.2: Ei nu stiam, vedeam in sistem. A fost unul..am lasat un ordin peste seara…stii cand se inchide la noi, poti sa lasi ordinul de vanzare cumparare peste noapte. Ideea era ca seara piata fiind mai linistita, si …, aia care mai au nevoie de pe afara, vand ca prostii. Sau cumpara ca prostii. Si prindeai unul din asta in gaura. Mai prindeai 2-300 de lei..si dimineata cand se deschidea piata, aveai deja profitul facut. O data m-am suparat ca a venit Marius si mi-a furat una. Lasasem una peste seara, era pe profit si dimineata a venit Marius la mine si mi-a zis: ,,Vezi ca ti-am luat eu tranzactia asta”. Acolo se vede clar ora la care s-a initiat tranzactia. Deci, se cere o cotatie; te-am sunat pe tine si se marcheaza ca n-ai raspuns. Scrie acolo: 12.00 …24.00. Deci prima este 12.00.00.

Scrie unde s-a initiat tranzactia. Iti da la o cotatie. Iti apare cotatia in ecran. De obicei tranzactiile nu se intelege la ecran si tu stai si astepti.

Dl.1: Actionezi pe loc, in cateva secunde. Le iei sau nu le iei

Dl.2: Ce secunde, nu exista secunde acolo. In jobul ala nu poti sa fii prost. Acolo nu exista secunde. In momentul ala, treaba ta. Cumperi sau vinzi, sau zici ca nu faci nimic.. Dar nu ca stai sa te uiti la soare si mai gasesti un prost in partea cealalta

Dl.1: Pe baza experientei tale, a research-ului, iei decizia pe moment

Dl.2: Din momentul in care ai dat buy sell, ala e done, ala nu se mai intoarce… ca n-ai confirmat cu restul, polologhia aia las-o. Dar ala asa e, asa functioneaza piata

Dl.1: Da, ai apasat, tranzactia s-a facut

Dl.2: Sistemul ala, in momentul ala, inregistreaza o a doua ora. Deci, initial, initializarea tranzactiei, confirmarea tranzactiei, si ti-am zis, aia este exclus secundei….si ramane agatata

Articol preluat din Saptamana Financiara.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*