Întâlnirea între Protecția Consumatorilor și bancheri

Astazi, 11 februarie 2020, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) – Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), în cadrul unei întâlniri ample au analizat posibilitatea stabilirii unei strategii comune de lucru în ceea ce privește alinierea tuturor instituțiilor din acest domeniu la reglementările în vigoare, la nivel european, precum și studierea posibilităților reale de ajustare a actelor normative în vigoare în România, prin inițiative care să vină în sprijinul consumatorului român de produse sau servicii bancare.

ANPC este autoritatea competentă privind aplicarea prevederilor Regulamentului (UE) 2019/518 de modificare a Regulamentului (UE) 2009/924 privind anumite comisioane pentru plățile transfrontaliere efectuate în interiorul Uniunii Europene și comisionele de conversie monetară, în relația cu consumatorii din țara noastră.

Astfel a fost necesara o discuție între cele trei organisme referitoare la cerințele care vor intra în vigoare începând cu luna aprilie 2020, precum și la cerințele raportării cursurilor de schimb și a comisioanelor la cursul Băncii Central Europene, conform acestui regulament.

Totodată, reprezentanții industriei bancare și-au exprimat îngrijorarea față de efectele negative asupra acestui sector de activitate și a mediului de afaceri, în general, pe care le poate genera adoptarea unor inițiative legislative aflate în prezent în dezbatere parlamentară.

Nu în ultimul rând, participanții la întâlnire au agreat și un mod de colaborare în scopul soluționării dosarelor de insolvență a persoanelor fizice, depuse la aparatul tehnic din cadrul ANPC – autoritate competentă pentru gestionarea acestui domeniu.

Din partea ANPC la întâlnire au participat Președinte Eduardt Cozminschi, Vicepreședinte Claudiu Mădălin Giurcău, Secretar General Mihaela Irina Ionescu, Director General Paul Anghel și Director Insolvență Persoane Fizice Dana Munteanu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*